Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия

Именно такива оръжия публично искал Зеленски
27 май 2022 07:00, Елка Василева
219
Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, би било "сериозна стъпка към неприемлива ескалация", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за арабската версия на телевизия Ар Ти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Още по темата
Лавров изрази надежда, че здравомислещите на Запад ще разберат това, като отбеляза, че "там все още са останали някои такива".

"Западът призова да бъде нанесено поражение на Русия на бойното поле, а за тази цел е нужно войната да продължава" и силите на Киев да получат и такива оръжия. "Именно такива оръжия публично иска (украинският президент Володимир) Зеленски", отбеляза Лавров.

За Запада е изгодно да поддържа неотстъпчивата позиция на Зеленски за преговорите с Русия, която "не е много интелектуално мотивирана", увери руският външен министър.

Той посочи, че в неотдавнашно интервю украинският президент е заявил, че е готов за преговори, но преговори може да се водят само между него и руския му колега, без посредници и само след като Украйна си върне контрола върху териториите, владени на 23 февруари.

"Това, че това е несериозно, не е нужно да се обяснява и доказва на никого", каза Лавров. Според него Русия е била готова за преговори от самото начало, но след "очевидната провокация, инсценирана по най-груб начин в населения пункт Буча", Киев е променил подхода си.

Руският външен министър добави, че Москва продължава да иска от Вашингтон конкретни мерки в рамките на поетите задължения по силата на Конвенцията за забрана на биологическото оръжие, на фона на предоставени от Русия сведения за дейността на американски биологични лаборатории в Украйна. Според него техните разработки нарушават пряко конвенцията.

Финансирани от САЩ биолаботории има на територията на Армения, Казахстан и държави от Централна Азия. Русия обсъжда този проблем със своите съседи както на двустранна основа, така и по линия на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност), каза Лавров.

Той определи съвместните учения на Русия и Китай като логично продължение на двустранното сътрудничество.

Изявленията на НАТО за сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно говорят, че следващата отбранителна линия на Алианса ще преминава през Южнокитайско море, отбеляза руският външен министър.

САЩ се опитват да запазят кризата в Сирия и да помогнат за възобновяване на боевете в тази страна, заяви още Лавров, според когото Вашингтон насърчава сепаратистките настроения в региона.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
7
 
3
 
! Отговори
Молба преди 1 година
И като се целите в България , Моля бъдете точни че да не се мъчим много.
86
8
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Видяхме я руската мощ! Те с украинците не могат да се оправят дето са въоръжени с гранатомети и автомати, тръгналида плашат света! Пияници с изкукали мозъци!!!
85
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако призоваваш света към здрав разум, къде е вашият разум, Лавров?! Защо започнахте тази война с лъжа, реакцията на света е изцяло последствие от руската агресия!
84
7
 
16
 
! Отговори
USA преди 1 година
Доставете им едно ядрено оръжие да приключат веднъж завинаги с Русия...
83
7
 
18
 
! Отговори
КОЛЬО ЧАКАЛА преди 1 година
ТИЯ. ПИЯНИЦИ. КРАДЛИВИПРОВЕЖДАТ ЧИСТА ПРОБА ГЕНОЦИД.
82
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво плашиш бе, дъртакк....вие с Украйне още не можете да се справите вече 3 месеца, а сте започнали света да заплашвате!!!
81
8
 
22
 
! Отговори
Велмаз Атанасов преди 1 година
До Атанас Велмазов...Никой не те е упълномощил да говориш от името на България!...А ако Путин и Русия са ти толкова мили емигрирай там,ще се насладиш на живот по руски!
80
8
 
18
 
! Отговори
ГОЧО БУЛГУРЯ преди 1 година
ТИЯ РУСКИ АЛКАШИ. СИ ДЕЙСТВАТ. ПО. МЕТОДИТЕ. НАДР . СТАЛИН, ТРЕПЯТ ВСИЧКОКОЕТО. МЪРДА. В. ГРАДОВЕТЕ.НАГЛИ. *** , ТИЯ СА ОПАСНИ. ЗА. ЖИВОТА. НА ЗЕМЯТА
79
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ескалация или не .За такива като Лавров нещата приключват.
78
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До V ZДе да беше истина, ама уви. Ти си предател и ако има прокуратура трябва да те гепят за тези знаци на акаунта ти.
77
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха значи те могат да си рушат в друга държава, но ако украинците успеят да прехвърлят войната на руска територия то това е ескалация на напрежението. Сега пък Арменците и Казахстан имали био лаборатории. Ами давайте атакувайте всичко защото ви дразнят
76
8
 
17
 
! Отговори
... преди 1 година
Остана ли ви с какво да ескалирате? Помислете малко за бедните украинци. Не смогват да ви извозят изгорялата техника. Снощи Путин го обърна на тънки намеци. Щял да дава пщеница, ако се махнели санкциите. Взе да става тегаво. Стойте си така. Получихте това, което искахте. *** такива! В 21 век, когато светът навлиза в нова ера, вие още се биете за още земя.
75
11
 
19
 
! Отговори
Пут агресор преди 1 година
Агресорът, трябва да бъде изхвърлен от Украйна!
74
6
 
18
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
А не бе! Пухени възглавници ще им изпратим, сакън да ви ударят силно!! Opки жaлки !!!
73
7
 
10
 
! Отговори
Ако имаше преди 1 година
До Анонимен до bbb.......И грам истина, в това което казваш,то Русия трябваше да проглуши ушите на света за това,да сезира всички международни институции,организации за правата на човека и т.н.....Но нищо такова не се случи,защото просто нямаше такова нещо>всичко беше Руска постановка...същата като ония вежливи зелени човечета в Крим!Но два пъти един и същи номер НЕ МИНАВА!
72
7
 
16
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Щом това ги притеснява, значи точно това трябва да се направи. Моментално трябва да се изпратят ракети със среден обсег на действие и да се започне обстрел по руска територия. Украинците вече нанесоха няклко удара в пограничните зони и нищо специално не се случи. Целият свят трябва да разбере, че руснаците са просто едни тарикати, страхливци и играчи на покер, Просто блъфират. Впрочем по-голямата част от населението в бившите соц. държави е съставено от дребни тарикати и страхливци.
71
7
 
18
 
! Отговори
Наглеца преди 1 година
Лавров- и какво Вие да им разрушавате варварски градовете,пък те да ви обсипват с цветя ли/Няма да стане,щом сте влезли в една пълномащабна война(а не "специална операция") ще си носите последствията и Украинците ще дават мило и драго и вас да Ви заболи...И то много!Понимаеш?
70
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен до bbb преди 1 година
Именно, че не са забпавили законите на физиката и затова пердашат фашистките Укри. Цели 8 години ги търпяха и както казваш въведоха закона та физиката за противодействие.
69
11
 
16
 
! Отговори
Е преди 1 година
Ако тези рашистко-азиатски орди не бъдат спрени в Украйна, те ще запалят цяла Европа.
68
13
 
19
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Ех,ларва,ларва лавров,забрави ли основните закони на физиката,че на всяко действие има и противодействие-еднакво по сила и обратно по посока.Мечтата ти е русия да нанася само удари без да получава такива,но това е невъзможно и недопустимо и всички вие ще си научите урока,но това ще е за сметка на все по-обедняващите руснаци,които в крайна сметка ще ви видят сметката.