Следващото десетилетие пред НАТО: Един по-опасен свят

През юни ще се проведе среща на върха в Мадрид
30 май 2022 22:20, Нели Христова
172
Следващото десетилетие пред НАТО: Един по-опасен свят
Снимка: БГНЕС

На срещата на върха през юни в испанската столица Мадрид НАТО "ще очертае пътя напред за следващото десетилетие", каза ръководителят на алианса Йенс Столтенберг.

"Ще пренастроим възпирането и отбраната си за един по-опасен свят", заяви Йенс Столтенберг на церемония в Испания по случай 40-годишнината от присъединяването на страната към НАТО.

Той припомни, че на срещата на върха в Мадрид през 1997 г. са започнали преговори за евентуалното членство на Унгария, Полша и Чешката република в НАТО.

"Тази среща на върха отбеляза нова ера на надежда и стремеж. Отворената врата на НАТО и разширяването на Европейския съюз помогнаха за разпространението на свободата, демокрацията и просперитета в Европа. Тя беше и остава исторически успех", заяви Столтенберг.

Той допълни, че срещата следващия месец в Мадрид ще бъде "още една историческа среща на върха".

"Този път обаче контекстът е много различен. Не е нов прилив на свобода, а студеният полъх на конфликта", каза той. "Русия води агресивна война срещу Украйна. Авторитарните режими се стремят да подкопаят международния ред, основан на правила. Принудителните политики на Китай поставят под въпрос нашите интереси, сигурност и ценности. А Китай се присъедини към Русия в откритото оспорване на правото на всяка страна да избира своя собствен път."

Според Столтенберг НАТО се стреми да "задълбочи сътрудничеството си със сходни страни и организации, включително с Европейския съюз и страните от Индо-Тихоокеанския регион".

"Срещата на върха в Мадрид е важна възможност да потвърдим отново ангажимента си към ценностите на НАТО и жизненоважното значение на съвместната работа на Европа и Северна Америка в НАТО", каза той.

Столтенберг, към когото на събитието се присъединиха испанският крал Фелипе и министър-председателят Педро Санчес, потвърди, че Финландия и Швеция - последните европейски държави, които искат да станат членове на НАТО - също ще присъстват на срещата на върха, насрочена за 29-30 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какъв е просперитета на България за тия 30 години бе ка лъффф?
99
3
 
7
 
! Отговори
Тие Жендрс преди 1 година
за 40 години - една победа - няма! ама се нагушиха буквално с Трилиони - народни пари!!
98
3
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
тоз си Мисли, че НАТО още 10 години - щяло да има! Путин ви Закрива - скоро!!
97
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хипотетично... фашистка Русия олицетворява поведението бандитите, които са убивали и нападали мирни хора за да ги ограбят... Затова сега нормалните хора навсякъде по света възприемат руснаците, като гангстери и убийци.
96
12
 
21
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Русия е агресор, а Путин е военопрестъпник
95
6
 
7
 
! Отговори
ДС 6 преди 1 година
Как на някои повече от 30 години не им омръзна да плюят комунизма, всичко оттогава? Нямате ли нужда от развитие, бе ви ли е досадно? Когато бяхте активни доносноци и комсомолци не реваахте! :)
94
6
 
3
 
! Отговори
ганю е проста путка преди 1 година
изключителноПроста, виж коментарите на двете русофилскиКурви.
93
0
 
6
 
! Отговори
До Ясно е преди 1 година
Разбира се, че е ясно! Поразходи се по Света, върни се, да речем в София, и ще разбереш къде са джендърите, а те са там, където има дефицит на деца, когато не се виждат майки с колички и бебета... Следователно, джендъризмът вече ви е хванал.
92
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 1 година
До Ясно е!- НАТО и ЕС от прекрасни идеи, ги превърнака на Троянски Коне на Новия им Световен Ред - по Оруел. Но не напускане на НАТО и ЕС е решението а изрязване на гангрената по високите им етажи.
91
3
 
4
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
Нямам против естествено развиващия се нормален глобализъм на свободни държави, но насилствения глобализъм на шепа перверзни типове, които искат да контролират целия свят, е от Сатаната. Същото както Интернационализма на който вече му ядохме попарата.Не се ли противопоставим ще стане както с ковид доброволните ваксини, после с електрокарите пак "доброволно", после със синтетичното месо пак доброволно, после смяна на пола на децата ни пак доброволно......
90
0
 
7
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Че така сте си създали петте основателки ООН,всяка от тях с право на вето.Вероятно водени от благородни каузи.Войните на Русия(СССР) и Китай след създаването му са по-малко от която и да е друга от основателките му.Дори минаващата за миролюбива Франция положи началото на виетнамският конфликт.САЩ пък са абсолютен рекордьор с повече от четирите заедно.Всеки си има ценности и налагането на своите води до конфликт.Както казваме да бе мирно стояло,не би чудо видяло.
89
6
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Най-голямата атракция из форумите е, че можеш да четеш за несбъднати мераци, аранжирани с анатеми, излизане от НАТО, излзане от ЕС, а напоследък и преминаване към световната валюта - съветската рубла. Другаре, аве, защо отидоха на майната си Варшавския договор, СеСеСеРетата, СИВ, визовият режим със Запада, границите, забраната за слушане на западна музика, западни филми и так далее. Ко стана, бре тавагишчи? Що се обосрахте като малки дяца, а?
88
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ме му е на света. Няма как НАТО да се шири, а Русия да гледа и мълчи. НАТО е създаден да унищожи Русия. Естествено, че Русия няма да се съгласи. Който е невинен, нека пръв хвърли камък по лошата Русия.
87
0
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До SS --- Нямаш на представа колко си прав. За СеСеСеРе ми напомняш. ;)
86
5
 
11
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Тая пост съветска пръдлива, крадлива, ebliva и миризлива армия ли ще ни пази. Пази Боже да ни защитава подобно чудо, дето за три месеца мърда напред, като кустенурка. Данте Алигиери го е казал много точно: "Надежда всяка тука оставете" за излизане от НАТО. Е, вие имате шанс да излезете и да отидете при пазителите си - в Блатная, където се намире Деветият кръг на .... "рая".
85
10
 
7
 
! Отговори
Копейкин спиш ли? преди 1 година
Събирай подписи за референдум, да напуснем НАТО! Мощната руска армия ще ни пази! Ще вдигнем още няколко паметника на руския пазител и за скромна окупационна такса ще сме в безопасност. Путин даже ще реши демографския проблем като прати руски богатири да вършат работа, къде доброволно, къде не. *** така е освободител ще търпим
84
12
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Русия ни освободи от турско фашистко следва и е врогейско робство :)))
83
12
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Майната му на нато Слава Росии :)))
82
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 121 Я кажи, ти защо обичаш Русия?
81
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До баба мара Русофилите искате да ви мачака руски ботуш. Това е ЕДИНСТВЕНОТО, за което можете да мислите, когато става дума за международна политика.