Русия: Доларът и еврото губят тежестта си на пазара

РЦБ може да обмисли налагането на отрицателни лихвени проценти върху депозитите във валутите
1 юни 2022 17:30, Йоана Цонева
178
Русия: Доларът и еврото губят тежестта си на пазара
Снимка: БГНЕС

Руската централна банка заяви във вторник, че ролята на долара и еврото като глобални резервни валути ще отслабне. Причините са преосмислянето на стратегиите на централните банки, след като Западът замрази руските активи и идеята за въвеждане на отрицателни лихвени проценти за депозитите в долари и евро.

Безпрецедентните западни санкции замразиха около половината от златните и валутни резерви на Русия, които възлизаха на близо 640 млрд. долара преди Москва да започне инвазията в Украйна на 24 февруари, предаде "Ройтерс".

Централната банка на Русия заяви, че този прецедент, заедно с дискусиите за евентуално изземване на замразената част от резервите, ще накара други централни банки, предимно в Азия и Близкия изток, да преосмислят стратегиите за своите спестявания.

„Може да се очаква увеличение на търсенето на злато и спад в ролята на щатския долар и еврото като резервни активи“, се казва в доклад на банката на тема финансовата стабилност.

Към края на 2021 г. централната банка на Русия държеше 131,5 млрд. долара от резервите си в злато, докато останалата част от резервите от 612,9 млрд. долара беше държана в активи в чуждестранна валута. Към 20 май резервите на Русия паднаха до 583,4 млрд. долара.

Централната банка заяви, че делът на задълженията в чуждестранна валута на руските банки е намалял напоследък, тъй като клиентите по-често теглят от валутните си сметки, докато делът на активите в чуждестранна валута на банките се е увеличил.

„Един от резултатите от наложените санкционни ограничения за валутния пазар беше тенденцията за увеличаване на използването на валути, алтернативни на щатския долар и еврото.“, посочва централната банка, визирайки по-специално китайския юан.

За да ускори процеса, Русия може да обмисли налагането на отрицателни лихвени проценти върху депозитите в долари и евро, казва централната банка.

Заместник-управителят на централната банка Ксения Юдаева поясни по-късно, че подобни дискусии засягат само валутните депозити на корпоративните клиенти, а не тези на индивидуални клиенти. Юдаева каза, че е твърде рано за премахване на лимита от 10 000 долара за тегления на руски граждани от техните валутни сметки, който влезе в сила от първите дни на инвазията в Украйна, но не изключи преразглеждането му през септември.

„Ще изчакаме септември и ще видим.“, казва Юдаева пред журналисти. В края на 2021 г. делът на чуждестранните валути в активите на домакинствата, включително акциите и депозитите, е около 22%. Централната банка в същото време заяви, че не планира да го понижава.

Централната банка също посочва в доклада, че руските частни инвеститори са се превърнали в основната движеща сила на фондовия пазар на фона на търговските ограничения за нерезиденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕДУПРЕЖДАВА- ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО ПИЕНЕ НА ГЕЛ ЗА ВАНА "БОЯРИШНИК"Е ОПАСНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ.
124
1
 
3
 
! Отговори
Popi преди 1 година
Боби, от *** си направил IQ 5.45 ! Спри боярищника и Тройной и се запиши в трети клас. Нищо,че си на 18 години, акълът ти е като на 9 годишен :-)
123
1
 
0
 
! Отговори
Бай грую преди 1 година
А ве, Боби, кога пак се изсули от психиатрията? И така ли не разбра най-после колко си смешен с това неистово желание да отговаряш на всеки? Не виждаш ли, че си станал ташшака на сайта и всички се бъзикат с теб?
122
7
 
10
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
Русия се превръща в държавата "Титатник".
121
5
 
6
 
! Отговори
До 987 преди 1 година
Остави го Боби, вероятно не е видял нищо от "хубавия" строй. Най се смях, че Русия имали огромно количество храни за продан! При положение, че внасят всичко без пшеница, царевица и елда. Може би изнасят и мечо грозде и мъх от тундрата
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен. Колко тона рубли купи?
119
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от два месеца продавам всичко и купувам рубли явно съм постъпил правилно
118
4
 
10
 
! Отговори
987 преди 1 година
До Боби. Те руските "високоточкови и безаналогови" технологии ги има само на хартия или на клипове в Ютуб. Тия руските експериментални модели ги помня, за разлика от повечето русофили. Пример - Безаналогов пътнически самолет Сухой супер джет. Такива като тебе обясняваха че Боинг и Еърбъс ще фалират. Истината е че 15 години по късно и след изхарччени не помня колко милярда извън Русия работят колко мислиш??? общо 10 бройки.
117
4
 
7
 
! Отговори
От яхтата в Кипър преди 1 година
Момчета, днес рублата пак тръгна надолу. Що стана?
116
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-новия виц за днес - рублата станала по-силна от долара. Бахаха
115
7
 
5
 
! Отговори
До боби преди 1 година
явно сън не те хваща ...толкова активен,а само лъжи и полуистини....1. каквото и да пишеш....икономиката на Русия рухна,което го призна и тяхната централна банка. Е,Боби бг знае повече....2. Това тра..ля ..ля...за долара го чета вече над 50 години., Е,Боби бг знае повече...3. Стотици хиляди образовани руснаци само за три месеца избягат от Русия.Е,Боби бг знае повече..И тъй като знае повече,нека лъжите му започнат. Сега....
114
6
 
6
 
! Отговори
До 132 преди 1 година
Абе не само Русия имат ядренни технологии,ама явно не знаеш,че повече от половината производство на обогатен уран идва също от Русия,та недай си боже ако на Путин му хрумне да"санкционира"и това производство и доставки,става Мааам си Джеймс!Тогава ония малоумщини на "детето чудо"Грета Тунберг ще станат реалност!
113
3
 
4
 
! Отговори
Дърто Мекере преди 1 година
Аве, руската тройка с осем акаунта, що не си сверите часовниците по европейско време, че да се прехвърлите в настоящия 21 век?
112
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БобиТе само в русия имат ядрени технологии. Спри да пиеш газ, нафта и боярищник !
111
2
 
5
 
! Отговори
67876 преди 1 година
До Нина. Боже ти сериозно ли ? Украйна в топ 5 в Европа? Такава глупост дори по РИА Новости ще ги е срам да кажат
110
2
 
5
 
! Отговори
987 преди 1 година
До Боби. Каква ядрена технология бе бобчо, като тая в Чернобил. Във всеки учебник по икономика пише, че страните които разчитат на износ на ресурси, са със слобо развити икономики или на чист български - това са страни от третия свят. В Русия има само изкопаеми - стават полезни изкопаеми едва котаго ги изнесат на запад. Я помисли кой печели повече който продава примерно стомана за жълти стотинки или който от стоманата прави кола за десетки хиляди долара.
109
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе фен, Америка са най-големия производител на нефт, газ и всичко което може да ти дойде на акъла. Включително цитруси и зарзават.
108
2
 
3
 
! Отговори
987 преди 1 година
Щом и Боби се появи русия и от към *** е закъсала :))
107
2
 
5
 
! Отговори
433 преди 1 година
Все се чудя защо на Копейкин и на Нинова и на Янев спестяванията им са в евро
106
2
 
5
 
! Отговори
987 преди 1 година
До До 93. Нема да престанете да лъжете ей. Това русофилите си лъжат по навик, поне лъжете за неща които не могат да се проверят. Сега гледам сайта на Тавекс за рубла има само курс продава. Прегледах набързо и 2-3 банки - няма курс купува за рубла. Който може да мисли да си прави изводите.