Шойгу: Освободили сме 97% от територията на Луганската народна република

Открит е пътният трафик до Крим
7 юни 2022 19:41, Нели Христова
188
Шойгу: Освободили сме 97% от територията на Луганската народна република
Снимка: БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че жилищните квартали на Северодонецк в украинската Луганска област са "напълно освободени". Това се случи по време на конферентна връзка с Министерството на отбраната.

Жилищните райони на град Северодонецк са напълно освободени. Продължава завладяването на индустриалната зона и близките селища.

Според министъра "към днешна дата са освободени 97% от територията на Луганската народна република". "Освободена е значителна част от Донецката и Луганската народна република по левия бряг на река Северски Донец, включително градовете Красный Лиман и Святогорск, както и 15 други населени места", добави Шойгу.

Още на 5 юни ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай заяви, че украинската армия контролира половината от територията на Северодонецк. На следващия ден той заяви, че ситуацията в града се е влошила, като руските войски са си върнали половината от града по време на контраатака, докато украинската армия е заела позиции в индустриалната зона. Сутринта на 7 юни Гайдай заяви, че "докато врагът продължава да щурмува Северодонецк, военните действия продължават".

На 6 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в Северодонецк е "трудна", но ако градът бъде оставен, украинските войски ще се нуждаят от "пет пъти повече техника и хора, за да настъпват".

Освен това днес Шойгу съобщи, че в Мариупол поетапно се възстановява водоснабдяването и електроснабдяването на жилищните райони, разчистват се улиците и са започнали да функционират първите социални обекти.

Работите по разминирането продължават, проверени са около 3 хил. хектара, обезвредени са почти 15 хил. взривни обекта. Територията на завода "Азовстал", включително подземните му съоръжения, е напълно разчистена.

Приключено е разминирането на морското пристанище в Мариупол, което функционира нормално и прие първите товарни кораби.

За пет дни са се предали 126 военнослужещи от украинските въоръжени сили, а общият им брой е 6489".

Открит е пътният трафик от Русия през континентална Украйна към Крим. Създадени са условия за възобновяване на пълноценното движение между Русия, Донбас, Украйна и Крим по шест железопътни участъка, каза още руският министър на обраната.

Русия няма да обсъжда с Украйна статута на окупираните територии в Херсонска и Запорожка област, ако преговорите между Киев и Москва бъдат възобновени. Това съобщи руският вестник "Известия", позовавайки се на източник от правителствените кръгове.

Също така "въпросът за Крим и Донбас е затворен за Москва". Вестникът твърди, че Москва е била готова да прекрати "специалната операция" още през март, по време на преговорите на делегациите в Турция. "Тогава самата Украйна предложи неутрален статут и гаранции за сигурност, без да включва Донбас и Крим. Владимир Путин беше готов да предприеме тази стъпка, но Западът оказа натиск върху Украйна и затова Киев оттегли предложението си", казва събеседникът на "Известия".

Припомняме, че Украйна твърди обратното - предложението беше оттеглено след като в началото на април станаха известни масовите убийства на мирни граждани в Буча. Вследствие на това се промени и отношението на украинското общество към преговорите с Русия.

Междувременно Кремъл опроверга медийните съобщения че статутът на Херсонска и Запорожка област няма да бъде обсъждан при подписването на ново споразумение между Русия и Украйна, ако Киев установи контакт. "Не, всичко това е погрешно. Това е невярна информация", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Територията е освободена. Населението изгонено.
121
0
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Вярна е цифрата 97%, но тя е относно неизползваната мозъчна дейност.Само 3%, доста скромно е, но и това е нещо !При само 4% ще спре войната, а при 5% ще се извини, при 6% ще се самоосъди!
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освободили сте дръжки.
119
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не му дреме. Западните партньори на Украйна веят знаменца и й обещават чудеса, а продават оръжие. Под предлог да се помогне на Украйна, играта на западняците е да се навреди на Русия максимално. Ако западът искаше да помогне на Украйна, досега да беше й помогнал 1000 пъти с мирни средства и дипломация да бъде спрян въоръженият конфликт. Но целта е Русия да бъде компрометирана и окепазена пред света. Това доказва единствено, че конфликтът е НАТО-Русия и НИЩО друго. Украйна е маша на НАТО.
118
6
 
4
 
! Отговори
Този монголоид преди 1 година
дори цеха за винкели не е завзел 97%.
117
2
 
3
 
! Отговори
БАН преди 1 година
В Черно море има доста газ и Русия гледа да го загради...
116
3
 
6
 
! Отговори
Скорчев преди 1 година
От кого освобождавате Украйна,генерале ?! Трябва да освободите Украйна от престъпно то си пресъствие ! Освен вас кой друг в света признава вашата Луганска измислена от самите вас република ?! Вечен позор за руската армия,която е точно копие на хитлеровия вермахт! Не трябва да се гордееш ,генерале, а да се срамуваш !!!
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние живяхме 45 години мачкани от вмирисания руски ботуш и ***, немити крака. И най-добре знаем какво им е на украинците
114
5
 
12
 
! Отговори
Володимир преди 1 година
Не сте ни освободили, а превзели и ограбили.
113
0
 
3
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
Верно ?Кажи честно !
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 138 - Абе ти си направи курбана да ти олекне - Мани го Путин !
111
8
 
4
 
! Отговори
Ножа е у мен преди 1 година
Е ся принца на белото -Зеления какво ще каже или ще контраатакуват до Владивосток!!!??? Ха хаха ха
110
10
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Ааа, чакайте малко според укрите и западните им господари Шойго беше на смъртен одър с инфаркт? Айде да спрете вече да дрънкате небивалици и просто си отговорете на въпроса какво е Украйна, също не е зле да се запитате какво се случва там през последните години..
109
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна- на колене и да проси милост. В това са добри.
108
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха верваме, верваме, тов Шойгу...
107
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Хитлер така освобождаване, после се наложи Германия да я освобождават, благодарение на американците господството му над Европа приключи.
106
6
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Шойгу еГЕЙ и сеЕБЕ с мъже.
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 124. Незнайно какво са подписвали,но срещу нещо всички са се подписали,но както казват срещу гарантирана от гарантите по договора,а по нагоре ООН за независимост и териториална цялостност на държавата по опис и названия на областите променени или не.Но само тя ли е била втората ядрена държава в СССР на която хвърлили недоверчиво очи участниците от Съвета за сигурност при ООН.
104
13
 
7
 
! Отговори
До 143 преди 1 година
А сега като управляват умните богатите и красивите сме цъфнали, като зад Ника на зеленски хахахха
103
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, Шойгу! Само напред, успех!