Шойгу: Освободили сме 97% от територията на Луганската народна република

Открит е пътният трафик до Крим
7 юни 2022 19:41, Нели Христова
188
Шойгу: Освободили сме 97% от територията на Луганската народна република
Снимка: БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че жилищните квартали на Северодонецк в украинската Луганска област са "напълно освободени". Това се случи по време на конферентна връзка с Министерството на отбраната.

Жилищните райони на град Северодонецк са напълно освободени. Продължава завладяването на индустриалната зона и близките селища.

Според министъра "към днешна дата са освободени 97% от територията на Луганската народна република". "Освободена е значителна част от Донецката и Луганската народна република по левия бряг на река Северски Донец, включително градовете Красный Лиман и Святогорск, както и 15 други населени места", добави Шойгу.

Още на 5 юни ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай заяви, че украинската армия контролира половината от територията на Северодонецк. На следващия ден той заяви, че ситуацията в града се е влошила, като руските войски са си върнали половината от града по време на контраатака, докато украинската армия е заела позиции в индустриалната зона. Сутринта на 7 юни Гайдай заяви, че "докато врагът продължава да щурмува Северодонецк, военните действия продължават".

На 6 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в Северодонецк е "трудна", но ако градът бъде оставен, украинските войски ще се нуждаят от "пет пъти повече техника и хора, за да настъпват".

Освен това днес Шойгу съобщи, че в Мариупол поетапно се възстановява водоснабдяването и електроснабдяването на жилищните райони, разчистват се улиците и са започнали да функционират първите социални обекти.

Работите по разминирането продължават, проверени са около 3 хил. хектара, обезвредени са почти 15 хил. взривни обекта. Територията на завода "Азовстал", включително подземните му съоръжения, е напълно разчистена.

Приключено е разминирането на морското пристанище в Мариупол, което функционира нормално и прие първите товарни кораби.

За пет дни са се предали 126 военнослужещи от украинските въоръжени сили, а общият им брой е 6489".

Открит е пътният трафик от Русия през континентална Украйна към Крим. Създадени са условия за възобновяване на пълноценното движение между Русия, Донбас, Украйна и Крим по шест железопътни участъка, каза още руският министър на обраната.

Русия няма да обсъжда с Украйна статута на окупираните територии в Херсонска и Запорожка област, ако преговорите между Киев и Москва бъдат възобновени. Това съобщи руският вестник "Известия", позовавайки се на източник от правителствените кръгове.

Също така "въпросът за Крим и Донбас е затворен за Москва". Вестникът твърди, че Москва е била готова да прекрати "специалната операция" още през март, по време на преговорите на делегациите в Турция. "Тогава самата Украйна предложи неутрален статут и гаранции за сигурност, без да включва Донбас и Крим. Владимир Путин беше готов да предприеме тази стъпка, но Западът оказа натиск върху Украйна и затова Киев оттегли предложението си", казва събеседникът на "Известия".

Припомняме, че Украйна твърди обратното - предложението беше оттеглено след като в началото на април станаха известни масовите убийства на мирни граждани в Буча. Вследствие на това се промени и отношението на украинското общество към преговорите с Русия.

Междувременно Кремъл опроверга медийните съобщения че статутът на Херсонска и Запорожка област няма да бъде обсъждан при подписването на ново споразумение между Русия и Украйна, ако Киев установи контакт. "Не, всичко това е погрешно. Това е невярна информация", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тролейбусите на Зеленски, отивате в гараж, за заслужен отдих.
101
6
 
6
 
! Отговори
До 139 преди 1 година
Да ама идва Медведев и става по-страшно!! Меня часто спрашивают, почему мои посты в Телеграм такие резкие.Отвечаю я их ненавижу. Они *** и выродки. Они хотят смерти нам, России. И пока я жив, я буду делать вс, чтобы они исчезли
100
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Москва...всичките империи като почнем от Монголската са се пробвали..." Ако Волжките българи не разбиват Монголската империя при река Самара 1223 година, сега Москва можеше и да не съществува. Цели 15 години монголците не смеят да атакуват отново, след това поражение.
99
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО не дает России гарантий, касающихся неразмещения ядерного оружия в Финляндии и Швеции в случае их вступления в альянс помощник генсекретаря НАТО Камий Гран.Как да не наречеш Нато, "миротворци"
98
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно! Войниците на Зеленски се снимаха на границата, на самия граничен стълб!
97
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ми то и Путин отдавна не са го снимали. Може вече да е гушнал букета." - А дано! От твоите уста - в божиите уши. Ще настане световен празник ако новият Хитлер умре. Аз лично ще направя курбан и ще се веселя цяла седмица.
96
3
 
7
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Ако можеш "освобождавай" Москва...всичките империи като почнем от Монголската са се пробвали...
95
10
 
15
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
Чеченците показаха епичния провал на Рашастанската надценена армия.Украинците го доказват на практика.Втората армия... Само че в Украина наистина е втора зад Украинската.Стана за посмешище и никой не я взима на сериозно.Щяха да снигат до Берлин. Да бе да...Щяха да вземат Киев за 3 дни . Пак дърво.Сега водат епични боеве от по седмица за да превземат някакво никое неизвестно село. Юнаци...Смях и музика.Ами няма да ви се получи , товарищи *** . Чеченците преди 22 годиниго показаха.
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Снимката може и да е от миналата година" - Ми то и Путин отдавна не са го снимали. Може вече да е гушнал букета.
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 131 "Една жена каза" .
92
10
 
13
 
! Отговори
... преди 1 година
А най-хубавото предстои! Партизанска война и смъртта на още руски фашисти! И накрая бегание също както в афганстане! Мдам! Те рашките не се научиха ей! Но пък за сметка на това ще избягат далеч по-бързо и ще дадът далеч повече жертви! Ама то не е имало руски оправник дето да е давал и 5 пари за руснаците! И това е доказано много повече отколкото е доказана теорията на относителността примерно! Та "хубавото" за рашките тепърва предстои!
91
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питам русофилите, ако Китай например окупира Сибир и започне да избива мирното население и да мачка руската армия, дали щяхте да излезнете на протест под наслов: "Да дарим съветско оръжие на братята руснаци"? Или ще им кажете че нашето оръжие ни е малко и не си го даваме?
90
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освобождават украинците от Украйна? Да освободим и ние Казан, Новгород и Грозни от Москва.
89
3
 
9
 
! Отговори
аз преди 1 година
Три месеца война и няколко малки градове които са напълно разрушени с цената на 30% от Руската армия.
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя колко пъти ще го дават в тази поза. Снимката може и да е от миналата година
87
1
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Вече си има главнокомандващ фронта, Ген Дворников,...обръщайте се към него))
86
6
 
2
 
! Отговори
до 115 преди 1 година
ти вярваш ли че САЩ, Франция и Англия щяха да оставят на Укр ядрен арсенал. Какви договори измускену му цитираш. Украина по всички варианти е щяха да остане без него. И къде изчезна прословутия неутралутет. Украина ежегидно планира и оровежда съвмесни със САЩ не с НАТО учения пид носа на Русия. Тежки бомбардировачи Б52 облитат руската граница.... тива е все едно ту 160 да лети между Куба и САЩ
85
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите се изнервят максимално, яко хейт под статиите за войната. Разберете, каквото и да правите Русия, ще си вземе своето. Свиквайте.
84
4
 
10
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
Чебурашките са научени да лъжат по рождение.
83
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите са много нервни и озлобени, защото се вижда вече, че Русия губи войната и става за смях.