Шойгу: Освободили сме 97% от територията на Луганската народна република

Открит е пътният трафик до Крим
7 юни 2022 19:41, Нели Христова
188
Шойгу: Освободили сме 97% от територията на Луганската народна република
Снимка: БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че жилищните квартали на Северодонецк в украинската Луганска област са "напълно освободени". Това се случи по време на конферентна връзка с Министерството на отбраната.

Жилищните райони на град Северодонецк са напълно освободени. Продължава завладяването на индустриалната зона и близките селища.

Според министъра "към днешна дата са освободени 97% от територията на Луганската народна република". "Освободена е значителна част от Донецката и Луганската народна република по левия бряг на река Северски Донец, включително градовете Красный Лиман и Святогорск, както и 15 други населени места", добави Шойгу.

Още на 5 юни ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай заяви, че украинската армия контролира половината от територията на Северодонецк. На следващия ден той заяви, че ситуацията в града се е влошила, като руските войски са си върнали половината от града по време на контраатака, докато украинската армия е заела позиции в индустриалната зона. Сутринта на 7 юни Гайдай заяви, че "докато врагът продължава да щурмува Северодонецк, военните действия продължават".

На 6 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в Северодонецк е "трудна", но ако градът бъде оставен, украинските войски ще се нуждаят от "пет пъти повече техника и хора, за да настъпват".

Освен това днес Шойгу съобщи, че в Мариупол поетапно се възстановява водоснабдяването и електроснабдяването на жилищните райони, разчистват се улиците и са започнали да функционират първите социални обекти.

Работите по разминирането продължават, проверени са около 3 хил. хектара, обезвредени са почти 15 хил. взривни обекта. Територията на завода "Азовстал", включително подземните му съоръжения, е напълно разчистена.

Приключено е разминирането на морското пристанище в Мариупол, което функционира нормално и прие първите товарни кораби.

За пет дни са се предали 126 военнослужещи от украинските въоръжени сили, а общият им брой е 6489".

Открит е пътният трафик от Русия през континентална Украйна към Крим. Създадени са условия за възобновяване на пълноценното движение между Русия, Донбас, Украйна и Крим по шест железопътни участъка, каза още руският министър на обраната.

Русия няма да обсъжда с Украйна статута на окупираните територии в Херсонска и Запорожка област, ако преговорите между Киев и Москва бъдат възобновени. Това съобщи руският вестник "Известия", позовавайки се на източник от правителствените кръгове.

Също така "въпросът за Крим и Донбас е затворен за Москва". Вестникът твърди, че Москва е била готова да прекрати "специалната операция" още през март, по време на преговорите на делегациите в Турция. "Тогава самата Украйна предложи неутрален статут и гаранции за сигурност, без да включва Донбас и Крим. Владимир Путин беше готов да предприеме тази стъпка, но Западът оказа натиск върху Украйна и затова Киев оттегли предложението си", казва събеседникът на "Известия".

Припомняме, че Украйна твърди обратното - предложението беше оттеглено след като в началото на април станаха известни масовите убийства на мирни граждани в Буча. Вследствие на това се промени и отношението на украинското общество към преговорите с Русия.

Междувременно Кремъл опроверга медийните съобщения че статутът на Херсонска и Запорожка област няма да бъде обсъждан при подписването на ново споразумение между Русия и Украйна, ако Киев установи контакт. "Не, всичко това е погрешно. Това е невярна информация", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американците са силни само по филмите Рамбовци--иначи ги видехме и в Сирия и в Афганистан
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това че се налага тотално информационно затъмнение чрез спиране на официалните държавни телевизии на Русия които операторите разпространяваха, означава едно, нещата за Клоуна отиват към крах. За какво право на информираност говорим като ти отнемат едната гледна точка. Същито като преди 89 та. Каква демокрация кви ценности. Демагоция пълна
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освободители! Слава!
39
1
 
0
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
До Анонимен 37Няма да си първият неграмотен,тръгнал си от България!
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да жЮвей Радьо кремльо-путлеров - не че кремълското Жуже знае кой е ТО. пО-ВАЖНОТО е че ТО ни загроби в Азиатския *** "Рай" на яловите юмручета и мизерията.
37
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой не вярва вече на САЩ...след бягството от афганистан...
36
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
справка---Афганистан ...нато се изнесе на бегом ... някоя да отрече исторически факт ???
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дали от Вашингтон са приготвили самолети да си извозват слугите като от Афганистан....ама в Афганистан те си изоставиха съюзниците да ги трепат талибаните и само собственната кожа си спасиха...че и споразимение подписаха с талибаните да не ги стрелят докато бягат янките
34
7
 
9
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
слава Русия Z!
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Да не искаш да кажеш че някога е имало такава държава Украйна?
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не може да да прегази САЩ, с нашенски и кремълски мутро-жълтици наш *** ни спретна КОМУНЬОстическия си преврат и ни закопа дълбоко в азиатска мизерия; киро-кокорчовци, яневци и прочие ***-путлеро-МЕТАСТАЗИ ни тласкат право към Азия и съвеЦкото "благоденствие". Е, при "Боко" се справях добре, при *** си тръгвам заедно с децата - комуньо-простащината нищо не губи, само четирима специалисти, от кжитж двама доктори на науката.
31
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви тъжни новини за бг фашистите. И още много мъка ще има, краварчета...
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
подведоха ги американците..та и европа подведоха .. сега плачат и купуват рубли да се греят .. *** нация ... видехме ги и във Афганистан и в Сирия ..мишоци
29
1
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Ми то територията между Украйна, Полша, Литва и Москва е българска. Оди надуй кавала на путин и нея да освободи от собствения си народ и да ни я предаде, дюдюк рубладжийски.
28
5
 
11
 
! Отговори
Възрожденец преди 1 година
До Атакист- Време е да отидеш за хапчетата,че с Волен ставате твърде откачени каъо не ги пиете.
27
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите нацисти са плячкосали и сринали всичко, но руснаците ще го възстановят.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Грозната истинаТака трябва да бъде.
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жал ми е заамериканците..пак заложиха на куцо магаре ..и от тук ще бягат като от афганистан..леле колко жалко бяха по летищата в афганистан... смешно ми е като се сетя ..
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те руснаците едно време кръстиха комунистическата част на Германия- Германска демократична република. Много тънко чувство за хумор имат. Сега пък "освободили" Луганск. Все едно е имало такава държава някога и сега я освобождават.
23
6
 
10
 
! Отговори
Я НЕ С преди 1 година
Тези шегички шойгу. Ако питаш ЗЕЛЬО те са ВА изтласка ли до Москва чак.