Шойгу: Освободили сме 97% от територията на Луганската народна република

Открит е пътният трафик до Крим
7 юни 2022 19:41, Нели Христова
188
Шойгу: Освободили сме 97% от територията на Луганската народна република
Снимка: БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че жилищните квартали на Северодонецк в украинската Луганска област са "напълно освободени". Това се случи по време на конферентна връзка с Министерството на отбраната.

Жилищните райони на град Северодонецк са напълно освободени. Продължава завладяването на индустриалната зона и близките селища.

Според министъра "към днешна дата са освободени 97% от територията на Луганската народна република". "Освободена е значителна част от Донецката и Луганската народна република по левия бряг на река Северски Донец, включително градовете Красный Лиман и Святогорск, както и 15 други населени места", добави Шойгу.

Още на 5 юни ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай заяви, че украинската армия контролира половината от територията на Северодонецк. На следващия ден той заяви, че ситуацията в града се е влошила, като руските войски са си върнали половината от града по време на контраатака, докато украинската армия е заела позиции в индустриалната зона. Сутринта на 7 юни Гайдай заяви, че "докато врагът продължава да щурмува Северодонецк, военните действия продължават".

На 6 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в Северодонецк е "трудна", но ако градът бъде оставен, украинските войски ще се нуждаят от "пет пъти повече техника и хора, за да настъпват".

Освен това днес Шойгу съобщи, че в Мариупол поетапно се възстановява водоснабдяването и електроснабдяването на жилищните райони, разчистват се улиците и са започнали да функционират първите социални обекти.

Работите по разминирането продължават, проверени са около 3 хил. хектара, обезвредени са почти 15 хил. взривни обекта. Територията на завода "Азовстал", включително подземните му съоръжения, е напълно разчистена.

Приключено е разминирането на морското пристанище в Мариупол, което функционира нормално и прие първите товарни кораби.

За пет дни са се предали 126 военнослужещи от украинските въоръжени сили, а общият им брой е 6489".

Открит е пътният трафик от Русия през континентална Украйна към Крим. Създадени са условия за възобновяване на пълноценното движение между Русия, Донбас, Украйна и Крим по шест железопътни участъка, каза още руският министър на обраната.

Русия няма да обсъжда с Украйна статута на окупираните територии в Херсонска и Запорожка област, ако преговорите между Киев и Москва бъдат възобновени. Това съобщи руският вестник "Известия", позовавайки се на източник от правителствените кръгове.

Също така "въпросът за Крим и Донбас е затворен за Москва". Вестникът твърди, че Москва е била готова да прекрати "специалната операция" още през март, по време на преговорите на делегациите в Турция. "Тогава самата Украйна предложи неутрален статут и гаранции за сигурност, без да включва Донбас и Крим. Владимир Путин беше готов да предприеме тази стъпка, но Западът оказа натиск върху Украйна и затова Киев оттегли предложението си", казва събеседникът на "Известия".

Припомняме, че Украйна твърди обратното - предложението беше оттеглено след като в началото на април станаха известни масовите убийства на мирни граждани в Буча. Вследствие на това се промени и отношението на украинското общество към преговорите с Русия.

Междувременно Кремъл опроверга медийните съобщения че статутът на Херсонска и Запорожка област няма да бъде обсъждан при подписването на ново споразумение между Русия и Украйна, ако Киев установи контакт. "Не, всичко това е погрешно. Това е невярна информация", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 1 година
наричана е Киевска РУС а не Укр ОКР ими производни. Хайдв и вие като македонците нагаждачи на историята станахте.
61
8
 
4
 
! Отговори
До66 преди 1 година
Точно за това, украинците избиваха сънародниците си. Имат подписан договор с американска компания, за добив на шистов газ. Хората протестираха и не бяха съгласни. Като тука подписват се договори зад гърбовете ни с концесии за 30,40 г.
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tакива *** като руските фашисти няма!
59
1
 
7
 
! Отговори
Шайбу преди 1 година
Колко са тези республики, никнат като гъби. Само на изток от Днепър или се простират почти до Полша.
58
6
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
Не се казва ОСВОБОДИЛИ СМЕ 97% а ОКУПИРАЛИ СМЕ 97% от теритоията на чужда държава където нашите млади момчета мрът ежедневно без причина
57
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, на освободените територии и в цял Донбас, тия дни им спряха вайбъра.Обяснение не дават, но на всички ясно, Донбас са недоволни от освободителите и показват местоположението на путиновите орди.
56
7
 
3
 
! Отговори
Слава преди 1 година
России!
55
5
 
10
 
! Отговори
До Атакист преди 1 година
Кефеше ли се на чалмата от Дагестан?Вие сте си от една религия.
54
4
 
15
 
! Отговори
:( преди 1 година
са освободени 97% от територията на Луганската народна република.Дали са свобода на територията - заради огромните залежи на ГАЗ.Освободили са я от населението и.Направили са я свободна за сондажи.
53
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 56 преди 1 година
Вземи прочети за Киевска Рус, държава датираща малко след нашата. Ако можеш да четеш...
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42нато се изнесе на бегом ... някоя да отрече исторически факт ???))))))Толкова много бягаха, че даже изчакаха да евакуират стотици хиляди афганци.А през цялото време талибаните бяха на метри от летището и не смееха да погледнат лошо американските войници.
51
3
 
5
 
! Отговори
БАЕ преди 1 година
От кой ги освободи бе др. гЕНЕРАЛ, от антируските мирни граждани ли бе? В Хага и Господ ще ви съди вас! Надявам се до Хага живи да не стигате!
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Създадени са условия за възобновяване на пълноценното движение между Русия, Донбас, УКРАЙНА >>>>>МНОГО НАГЛИ СА ТЕЯ УШАНКАМИ.
49
4
 
2
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
"..даже Киевска Рус е чисто украинска държава." ------- Ти си напълно луд.
48
2
 
6
 
! Отговори
Кадиров преди 1 година
Аллаху акбар братя русофили.
47
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е толкова държава, колкото държави са Северна Македония или Косово. Нито национална история имат, нито национална култура или бит, традиции. Изкуствено създадени и държани на "Изкуствено дишане и съществуване" От нации които имат интерес от това. Но с времето всичко ще си дойде на място. Неможе вечно да се подържат изкуствени нации.
46
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Краварите нищо не са пратили като оръжие, само гледат сеир отстрани, както 1945." ---- На фона на $40 Милиарда военна помощ от САЩ, вчера излезе инфо за искане от украинския посланик у нас, в типичния за тях нагъл стил на всички оръдия и ракетни установки на България. Там той ни плаши, че повече няма да ни числят за приятели. Ако бяхме народ, досега това посолство трябваше да бъде блокирано от стотици хиляди българи, а след това нека да се делим на русофили/русофоби.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже Путин бил лош, ето ви Медведев. Меня часто спрашивают, почему мои посты в Телеграм такие резкие.Отвечаю я их ненавижу. Они *** и выродки. Они хотят смерти нам, России. И пока я жив, я буду делать вс, чтобы они исчезли.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38Разбира се, че е имало, даже Киевска Рус е чисто украинска държава. По - късно техните въшливи и брадати северни съседи им откраднаха името.Всъщност,кражбите е рекета е народен спорт на новоруснаците. Сега пък крадът, перални машини, тоалетни чинии, самовари, жито и какво ли не. Нашите римляни са светци сравнение с тях. .
43
7
 
6
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
До 41 Само ти не си разбрал, че американците оставиха оръжието в Афганистан за да може и те да се включат във войната срещу Русия? Само ти не забеляза постановката с надуваемия самолет 911? Наистина англетата са най добрите в интригите и манипулациите а вие русофилите сте им най лесни, нали не тече мисъл в празните ви кратуни.