Шойгу: Освободили сме 97% от територията на Луганската народна република

Открит е пътният трафик до Крим
7 юни 2022 19:41, Нели Христова
188
Шойгу: Освободили сме 97% от територията на Луганската народна република
Снимка: БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че жилищните квартали на Северодонецк в украинската Луганска област са "напълно освободени". Това се случи по време на конферентна връзка с Министерството на отбраната.

Жилищните райони на град Северодонецк са напълно освободени. Продължава завладяването на индустриалната зона и близките селища.

Според министъра "към днешна дата са освободени 97% от територията на Луганската народна република". "Освободена е значителна част от Донецката и Луганската народна република по левия бряг на река Северски Донец, включително градовете Красный Лиман и Святогорск, както и 15 други населени места", добави Шойгу.

Още на 5 юни ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай заяви, че украинската армия контролира половината от територията на Северодонецк. На следващия ден той заяви, че ситуацията в града се е влошила, като руските войски са си върнали половината от града по време на контраатака, докато украинската армия е заела позиции в индустриалната зона. Сутринта на 7 юни Гайдай заяви, че "докато врагът продължава да щурмува Северодонецк, военните действия продължават".

На 6 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в Северодонецк е "трудна", но ако градът бъде оставен, украинските войски ще се нуждаят от "пет пъти повече техника и хора, за да настъпват".

Освен това днес Шойгу съобщи, че в Мариупол поетапно се възстановява водоснабдяването и електроснабдяването на жилищните райони, разчистват се улиците и са започнали да функционират първите социални обекти.

Работите по разминирането продължават, проверени са около 3 хил. хектара, обезвредени са почти 15 хил. взривни обекта. Територията на завода "Азовстал", включително подземните му съоръжения, е напълно разчистена.

Приключено е разминирането на морското пристанище в Мариупол, което функционира нормално и прие първите товарни кораби.

За пет дни са се предали 126 военнослужещи от украинските въоръжени сили, а общият им брой е 6489".

Открит е пътният трафик от Русия през континентална Украйна към Крим. Създадени са условия за възобновяване на пълноценното движение между Русия, Донбас, Украйна и Крим по шест железопътни участъка, каза още руският министър на обраната.

Русия няма да обсъжда с Украйна статута на окупираните територии в Херсонска и Запорожка област, ако преговорите между Киев и Москва бъдат възобновени. Това съобщи руският вестник "Известия", позовавайки се на източник от правителствените кръгове.

Също така "въпросът за Крим и Донбас е затворен за Москва". Вестникът твърди, че Москва е била готова да прекрати "специалната операция" още през март, по време на преговорите на делегациите в Турция. "Тогава самата Украйна предложи неутрален статут и гаранции за сигурност, без да включва Донбас и Крим. Владимир Путин беше готов да предприеме тази стъпка, но Западът оказа натиск върху Украйна и затова Киев оттегли предложението си", казва събеседникът на "Известия".

Припомняме, че Украйна твърди обратното - предложението беше оттеглено след като в началото на април станаха известни масовите убийства на мирни граждани в Буча. Вследствие на това се промени и отношението на украинското общество към преговорите с Русия.

Междувременно Кремъл опроверга медийните съобщения че статутът на Херсонска и Запорожка област няма да бъде обсъждан при подписването на ново споразумение между Русия и Украйна, ако Киев установи контакт. "Не, всичко това е погрешно. Това е невярна информация", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не дей бърза, още стотина процента могат да се освободят.
21
6
 
11
 
! Отговори
Д-р Иванов Карлуково преди 1 година
Парад на изперкалите соpoсоиди, които са синчета и внуци на най-гнyсните партийни секретари и доносници на 6-ти отдел на ДС.
20
16
 
21
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
От какво ги освободихте ??? От живота им, от домовете им от пералните и тоалетните чинии. Егати наглеца. 6 млн украинци напуснаха страната, още толкова са вътрешни бежанци, бягат от вас като от зверове , а тоя продължава да се прави на освободител.
19
14
 
16
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Ако трябва всички от ЕС ще се свием и ще изтърпим 1 по гладна година. Важното е украинците да напукат манерките на руснаците. Най накрая се намери един смел народ да се опълчи на империята на злото! Ще стане интересно когато Англия и САЩ решат да вклчат във войната Ичкерия и северен Кавказ, Грузия, Азърбайджан, Молдова и другите подтиснати държави. Тогава ще се наложи младежите от Москва да ходят на война, не само буряти, якути и освободени затворници - мародери, изнасилвачи и крадци.
18
13
 
10
 
! Отговори
ВъZраждане на СССР преди 1 година
Херсонска област днес е започнала процедура за влизане в състава на Руската Федерация! Скоро Донецка и Луганска област ще я последват!! Руската Федерация ще увеличи излаза си на Черно Море с 70%.
17
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин трябва да засели още Руснаци в ягоизточна Украйна за да облагородят трегиона.
16
1
 
8
 
! Отговори
Кириле преди 1 година
Стягай се и бачкай. Не реви. Не гледай в канчето на другия. Помогни на хората в нещастие. Така правят силните и свободните.
15
5
 
10
 
! Отговори
Кирил преди 1 година
Дано дочакаме скоро примирие! ЕС днес са приели актуализация на бюджета! За нас пари няма ,но за Украйна се отпускат за въоражаване! Нима тези са в ЕС , това е позор за европейските ***!
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест избили са хората и са разрушили инфраструктурата.
13
10
 
12
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
руския империализъм вече над 300 години вечно освобождава, а никой от освободените неще да си играе с тех. глобално това, че радиусът на освобождаване се стеснява е добре. това, което не е добре, че следващата перестройка ще ги освободи от самите себе си
12
9
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Да не пускаме никакви руснаци тук. Никакви. Да се изгонят и тези които вече са тук. Щот ни чака осовождение.
11
7
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
..........."напълно освободени"........... Ахахахааааа, че там камък върху камък не е останал. Нито пък народ. Кой са "освободили"? Тоя на какви хапчета е? :)))))))))))))))))))))))
10
3
 
8
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
До 9 А в Морор ще е такъв рай ...
9
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той Зеленски е един такъв много мазен, сиропен, шербетен, послушен, кротък, сиротен, жертва се изкарва, а всъщност това е един мафиот, терорист, наркомааан, мръсниииик, подлееец!
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е очакват едни много тежки минимум десет години !
7
7
 
7
 
! Отговори
А къде е Путин?! преди 1 година
Вече няколко седмици Путин не се появява ! Къде е ?
6
8
 
11
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Шойгу: Може да не съм ходил в казарма, но съм генерал. Точно затова са ни такива и "победите". Можем да воюваме само с държави които са невъоражени.
5
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чой ся април бяха 94%, а юни 97% . Т.е. за 2 месеца сте окупирали 3 %. Май нещата с краденето на територията не вървят много добре в тази тридневна война.
4
4
 
12
 
! Отговори
Taню преди 1 година
Демек, на дъното на шишето му има един пръст водка...
3
9
 
5
 
! Отговори
Давай! преди 1 година
Братушка! Назло фаш уродам!