Русия пред опасността от държавен фалит още в края на юни?

Страната е до голяма степен откъсната от системата на международните разплащания
8 юни 2022 14:27, Йоана Цонева
242
Русия пред опасността от държавен фалит още в края на юни?
Снимка: БГНЕС

Неплатените наказателни лихви за забавени плащания по един доларов заем изправят Русия пред опасността от фалит – за първи път от Октомврийската революция насам. Една от причините за това са санкциите на ЕС, които засегнаха и фирмата за разплащания, която Москва беше определила да обслужва плащанията по еврооблигациите на страната.

През последните 100 години Русия на няколко пъти е изпадала във финансови затруднения, но тя винаги е успявала някак да избегне неплатежоспособността. Този път обаче може и да не успее, пише DW.

Пари има достатъчно

Необичайното е това, че Русия не е застрашена от фалит заради липсата на средства. Страната разполага с огромни валутни резерви, а всеки месец получава милиарди от продажбите на петрол и газ. Така че оставащият дълг от близо 40 милиарда щатски долара и близо двата милиарда долара, които са на падеж до края на тази година, не би трябвало изобщо да я затруднят.

Междувременно обемът на руския държавен фонд, в който постъпват средства от продажбите на петрол и газ, нарасна значително до 197,7 милиарда щатски долара. Само месец преди това в него имаше 155,2 милиарда долара, но през май в него бяха преведени постъпленията от търговията със суровини през 2021 година.

В същото време страната е до голяма степен откъсната от системата на международните разплащания – следствие от наложените ѝ санкции заради войната в Украйна. Освен това една част от руските валутни резерви е замразена. А наскоро изтече действието на клауза, която по изключение позволяваше на американски притежатели на руски държавни облигации да получават рентата си. Това тика Русия към държавен банкрут, тъй като е блокиран пътят за тези плащания и средствата по тях не могат да бъдат превеждани по сметките на кредиторите.

Решение не се очертава

Русия предложи изход от ситуацията, като призова кредиторите да се съгласят да получават вземанията си в руска конвертируема рубла или в други валути, различни от щатския долар, така че да бъде избегната западната система за международни разплащания. Финансовият министър Антон Силуанов предложи и за руските държавни облигации да важи същата схема, както за европейските купувачи на руски газ – разплащания с конвертируема рубла. Казано иначе: чуждите кредитори да си открият сметки в някоя руска банка, а плащанията да се извършват в различна валута от щатския долар.

Този план обаче също нямаше да помогне на Русия да избегне неплатежоспособността, защото американските инвеститори нямаше да могат да участват в него. А миналия петък ЕС включи към санкционираните лица и организации и Националния депозитар по сетълмента, който трябваше да обслужва руските задължения в евро.  

Кога ще настъпи неплатежоспособност?

Русия може официално да бъде обявена за неплатежоспособна още в края на месец юни. Не е ясно само дали лихвите по облигации, които Русия твърди, че е превела още на 27 май, ще пристигнат при кредиторите с оглед на действащите санкции.

По-конкретно става въпрос за плащания по лихви в размер на 71,25 милиона в щатски долари и 26,65 милиона в евро. За да не бъде обявена Русия за неплатежоспособна, тези суми трябва да са постъпили по сметките на кредиторите най-късно 30 дни след падежа. Такъв беше и случаят с падеж в началото на април, който Русия успя да спази малко преди да изтече гратисния срок на 2 май.

Какво би означавал един държавен банкрут на Русия?

Русия вече е изключена от глобалните финансови пазари. Но освен загубата на репутация евентуалната неплатежоспособност носи и други негативи за страната. Така например кредиторите ще могат да завеждат съдебни дела, а съдът да налага конфискация на руски активи в чужбина.

Освен това ще започне дълъг и скъпо струващ процес по преоформяне на дължимите дългове, ако един ден Русия и Западът отново се сближат. По правило държавният банкрут оскъпява дългосрочно цената на кредитите, което ще бъде допълнително финансово бреме за Русия в продължение на дълги години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
0
 
! Отговори
Е пъ ка преди 1 година
До Русия и фалит?Ха-ха.Страшно е да говориш за неща, които неразбираш, но още по-страшно е да си вярваш, че разбираш!!!
198
0
 
1
 
! Отговори
Пътниците преди 1 година
Обаче се появи веригаМизерия-и точка!(ОЩЕ 50 ГОДИНИ)Честито на пътниците!
197
2
 
3
 
! Отговори
toti преди 1 година
ще фалират фирми,държави,но най зле за хората,които заемите ще се надуят и психически ще рухнат,самоубийства,раздяли,бягане зад граница и накрая ...гражданска война...сами ще се унищожат без враг,подобно на 97г в България !!
196
0
 
5
 
! Отговори
Питащ преди 1 година
Ха такъв, нищо не ставало. Епа става от СеСеСеРе - ОНД - Рассия - руско-съветска федерация и затъването продължава.
195
1
 
0
 
! Отговори
THE EVIL преди 1 година
-Тази година ще има много сладки дренки!-От къде разбра ?ми ЯДАТ МИ СЕ ...
194
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалитът на Русия стана като смъртта на Ким че Ун :D
193
4
 
3
 
! Отговори
Въййй! преди 1 година
Те, западните врачки от кога "разпадат и фалират" тази стана. А резултат? Никакъв!
192
3
 
3
 
! Отговори
Колю преди 1 година
Дрън, дрън, дрън.
191
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Dunavecкато чели в унас в русия немаме морски курорти има ги много че стигат и за вас за гладниците от българия
190
6
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Не се учудвам. Щом щатите са го казали, значи е вярно. През 1972 щатският икономист Алън Грийнспен, заяви в ООН, че икономикат на Източния Блок ще издържи най-много до 1990 година. Съветският представител контрира, че точно в тази година ние (СеСеСеРе и другите васточници), ще живеем в КОМУНИЗМА. И... доживяхме "комунизЪмЪт. Така и СЕГА. Върхушката на Рассия е невероятно изнервена от неудачите и виждат краят на държавата си, но са като магарета на лед. Твай.
189
1
 
2
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Интерфакс: От 8 юни Банката на Русия ще позволи на физически лица да превеждат до 150 000 долара или еквивалента на тази сума в друга валута от сметката си в руска банка по сметката си в чужбина или на друго лице в рамките на календарен месец. Това съобщиха от пресслужбата на Централната банка. .............................................................. Да ги оплакваме ли?
188
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе написахте че краят на май русия ще е банкрут сега до края на юни всеки месец взехте да обявавате за фалит но не се получава това означавали че лъжите ами сащ има три трилиона дълг напишете че вашите стопани ще с а банкрут не храни майковци
187
0
 
3
 
! Отговори
до 216 преди 1 година
Няма да има кредити Русия,така е,защото не са и нужни.Държавата с най-голям вътрешен и външен дълг е САЩ,ама пък там имат(в САЩ) 31 официално признати пола...
186
4
 
8
 
! Отговори
Русия и фалит?Ха-ха. преди 1 година
Какъв фалит,бе алооо,журналята?60% от всички природни световни ресурси са там.Имат си и водка и сельодка, и пшеница,и оръжие.Имат и патриотизъм.По-скоро България е ВЕЧЕ във фалит с тия милиарди заеми на Кирето и опуления ко *** чо.Как ще се връщат тия кредити?Русия в момента разполага с 96 млрд долара бюджетен излишък,тонове злато,нефт и какво ли не още.
185
6
 
4
 
! Отговори
Dunavec преди 1 година
До 207 АнонименЕдинствените активи, с които е обезпечена рублата са скъсани ватенки и кръвта на невинни жени и деца. Даже и оръжеие вече не остана на "самая могучая", така че неврестеничните заплахи на Рогозин да ги остави за спалнята пред жена си. Ама там сигурно мече като котенце, защото мамамшка е бясна, че не я пускат по магазините на Милано и Париж и тази година ще тлява да ходи на море в Муурманск - ако финландците позволят
184
7
 
10
 
! Отговори
До Велмазов преди 1 година
Така казваха и за мустака от Австрия, и знаете как завърши. Джуджетата са в паника. Изритаха ги от всякъде, но в Блатная витае аромата на кремълски преврат, а фалитът - гарантиран.
183
10
 
8
 
! Отговори
До Щирлиц преди 1 година
Пътували сме с вокзала от Масква до Свети Ленинград, па сме видяли не опоскана територия, а 17 век в действие - кал и мръсотия до шия, пияна cvoloch, крастави катъри и магарета и още много изненади...
182
10
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Гледайте си опосканата територия България,стига сте писали измишльотини.
181
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
виждасе че самите си вкарвате автогол русия има пари но го чака фалит по скоро вие ще фалирате отколкото русия на вас ви става лошо че русия се оправя сама вие ще се кланяте на путин
180
6
 
11
 
! Отговори
876 преди 1 година
До само да вметна. "кой Брюкселски чиновник,си помисли,че може " ЕС" да игнорира Икономика като Русия от Европа?? " Е колко па е икономиката на русия. Малко след Испания по номинален БВП и малко след България по БВП на глава от населението. Като почнете русофилите да пишете глупости се чудя как ги измисляте.