Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро

Това било доказателство за имперските амбиции на президента на Русия
Обновена: 11 юни 2022 13:15 | 11 юни 2022 09:40, Екип на Investor.bg
291
Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро
Снимка: БГНЕС

Прибалтийските републики реагираха остро на коментари на руския президент Владимир Путин по повод 350-та годишнина от основаването на Санкт Петербург, пише Bloomberg. Руският държавен глава защити превземането на части от Швеция, Естония и Латвия по преме на 21-годишната Велика северна война през 18 век. На тази земя цар Петър І е основал своята столица.

Още по темата

"Той не е взел нищо, а си го е върнал... Изглежда това трябва да правим и ние - да върнем и да подсилим", коментира Владимир Путин, а анализатори бързо направиха аналог с водената днес от Русия война в Украйна.

Естонският премиер Кая Калас реагира веднага с думите, че този коментар е доказателство за имперските амбиции на Владимир Путин. По-рано тя призоваваше своите колеги начело на европейските държави да спрат да се обаждат на руския президент и да му покажат, че наистина се намира в изолация.

Преди ден и полският президент Анджей Дуда коменитра пред Bild, че лидерите на Франция и Германия трябва да спрат да разговарят с Владимир Путин, посочвайки че никой не е искал да общува с Адолф Хитлер по време на Втората световна война, нито е правил опити да защити имиджа му.

Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс пък допълни във Twitter, че Москва си иска "Руската империя обратно". "Толкова за спестяването и избягването на унижения. Ето защо трябва да помогнем на Украйна", допълни той, визирайки коментари на френския президент Еманюел Макрон.

Френският държавен глава, заедно с други световни лидери, от седмици намекват, че на Украйна ще се наложи да направи отстъпки, за да бъде запазен имиджът на руския лидер. Идеята им е да бъде избегнат разпад на Русия или идването на власт на нов лидер, чиито виждания са още по-неприемливи за Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира остро тези изявления. "За да бъдете лидер, първо трябва да се държите като такъв", каза той в интервю за Financial Times по-рано през седмицата.

Междувременно Зеленски и Макрон могат да имат възможност лично да изяснят казуса -  Le Figaro съобщи, че има вероятност френският президент да посети Киев през следващата седмица. Според френското издание основната цел на тази визита ще бъде предаването на нов пакт с военна помощ за Украйна, който вероятно ще съдържа и самоходни гаубици Caesar.

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още по темата: путинПетър Първи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЕЕЕ. ГОЛЯМ ЧОВЕК И ПОЛИТИК. ТЕГЛИ ШУТА НА ДЖЕНДЪРИЯТА,НПО-ТАТА,РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ ДЕТ СЕ БЯХА НАБЪКАЛИ ВЪВ РУСИЯ, СКОРО ЩЕ ДОЙДЕ И ТУК ДА ПРОЧИСТИ И БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА НЕПОТРЕБНИ ОТ*П"АДЪЦИ.
28
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам.... в нета става ясно, че наистина Херо Мусака с протежетата си Киро и Асен направи българите от русофоби в русофили и за това я изритаха от България.
27
9
 
10
 
! Отговори
рибока преди 1 година
От Запада си говорят сякаш става дума за някой остров с аборигени.Макрон искал бил да се запази имиджа на Путин и да не се допуснел разпад на Русия,другите пък го критикуват.Проблемът на всички тях е,че от тях нито имиджът на Путин зависи от тях,нито разпада на Русия.Русия ще направи това,което си е наумила,а те ще продължат да говорят без никой да се вълнува от приказките им в Русия,което не пречи на жителите и от Москва до Владивосток да си правят гаргара с думите им за настроение.
26
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още два генерала отидоха на концерт при Кобзон .Жириновски им пази място на първият ред .
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждаме го колко е велик този дребен гремлин от Кремлин. Обикновен тиранин, като Садам, Ердоган и Радев. Ако беше велик, досега щеше да е завладял половин Европа.
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изолацията на англосаксонския свят и сателита им Европа в много случай е силна, но по отношение на Русия по скоро работи в вреда на Европа и малки щети на Русия, още от времето на Крим се видя това а в момента се вижда че още по зле работи.Естествено това не остава незабелязана от страна на Русия, по този начин запада мотивира Русия да не бъде бензиностанция с ракети ,роля която запада налага на русия ,а да търси нова главна роля а не тази която им налагат запада.
23
9
 
7
 
! Отговори
Карандашев преди 1 година
Мда, руснците няма да са васали на наглосаксите, те си имат родни олигарси на които да служат.
22
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя ще загуби като сталинн. А после десетилетия, ще седи най бедната държава в Азия.
21
13
 
9
 
! Отговори
Кр. Савов преди 1 година
Император Путин е голем, меките китки Шолц, Макрон и Драги вече му пристанаха, само Бидона и Борето още се опъват, обаче некой и друг танкер с петрол ще ги пречупи скоро и тях.
20
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин се спомина 2007 г .
19
12
 
12
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Явно Путин ще демилитаризира не само Украйна. Тия западняци дават оръжия на власт, която е отговорна за смъртта на хиляди свои съграждани. Власт, която е на челно място по корупция и работеща с неофашистки образувания. И най-важното не направи нищо по минските споразумения, за да няма тези последствия. Кървавият клоун ще си го приберат кукловодите зад океана, а една хубава държава ще бъде разпарчетосана заради алчността и късогледството не само на тези и много преди нея управляващи.
18
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците през 90-те си повярваха, че ще ядат и пият на равно със западняците. Осъзнаха, че няма такъв филм. Англо-саксите искат васали като болгарушките, които да слушат и да изпълняват. Путин отказа да играе играта им и реши да ги приключи. Ама не признававали Крим и Донбас. Ами те и Петербург не са признавали преди 200 г. и кво?! :)
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още веднъж ако пуснете тази статия, ще ви е за първи път.
16
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МЪЧНО НЕ МЪЧНО СКОРО И ТУК ЩЕ Е РУСИЯ, МИРИЗЛИВИ ***.
15
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аляска е следващата!
14
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петър Първи е бил висок 2 метра великан, не може да се сравнява с лилипутин. Високите хора са добри хора, велики хора с големи идеи. А не дребни душици, като Лилипутин касапина.
13
23
 
12
 
! Отговори
Юрий Далгорукий преди 1 година
Вовата ще превземе светът.Похода започна.Той е новия Чингиз ХАН.Пожелавам му успешна битка с Еврогейовете и Краварите.
12
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историческата истина за Петър е такава, но историческата истина за путин е съвсем друга.
11
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стана с денацификацията и демилитаризацията? Кво стана с освобождението??? В крайна сметка си се оказа чисто и просто едно завземане на чужди територии от съседа....
10
16
 
18
 
! Отговори
Кубрат преди 1 година
Ами то и ние като си върнем земите на Велика България няма и да има за какво да воюват украинците и руснаците. Вовата, ако беше учил история в ченгеларската си служба , само щеше да си мълчи.