Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро

Това било доказателство за имперските амбиции на президента на Русия
Обновена: 11 юни 2022 13:15 | 11 юни 2022 09:40, Екип на Investor.bg
291
Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро
Снимка: БГНЕС

Прибалтийските републики реагираха остро на коментари на руския президент Владимир Путин по повод 350-та годишнина от основаването на Санкт Петербург, пише Bloomberg. Руският държавен глава защити превземането на части от Швеция, Естония и Латвия по преме на 21-годишната Велика северна война през 18 век. На тази земя цар Петър І е основал своята столица.

Още по темата

"Той не е взел нищо, а си го е върнал... Изглежда това трябва да правим и ние - да върнем и да подсилим", коментира Владимир Путин, а анализатори бързо направиха аналог с водената днес от Русия война в Украйна.

Естонският премиер Кая Калас реагира веднага с думите, че този коментар е доказателство за имперските амбиции на Владимир Путин. По-рано тя призоваваше своите колеги начело на европейските държави да спрат да се обаждат на руския президент и да му покажат, че наистина се намира в изолация.

Преди ден и полският президент Анджей Дуда коменитра пред Bild, че лидерите на Франция и Германия трябва да спрат да разговарят с Владимир Путин, посочвайки че никой не е искал да общува с Адолф Хитлер по време на Втората световна война, нито е правил опити да защити имиджа му.

Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс пък допълни във Twitter, че Москва си иска "Руската империя обратно". "Толкова за спестяването и избягването на унижения. Ето защо трябва да помогнем на Украйна", допълни той, визирайки коментари на френския президент Еманюел Макрон.

Френският държавен глава, заедно с други световни лидери, от седмици намекват, че на Украйна ще се наложи да направи отстъпки, за да бъде запазен имиджът на руския лидер. Идеята им е да бъде избегнат разпад на Русия или идването на власт на нов лидер, чиито виждания са още по-неприемливи за Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира остро тези изявления. "За да бъдете лидер, първо трябва да се държите като такъв", каза той в интервю за Financial Times по-рано през седмицата.

Междувременно Зеленски и Макрон могат да имат възможност лично да изяснят казуса -  Le Figaro съобщи, че има вероятност френският президент да посети Киев през следващата седмица. Според френското издание основната цел на тази визита ще бъде предаването на нов пакт с военна помощ за Украйна, който вероятно ще съдържа и самоходни гаубици Caesar.

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още по темата: ПутинПетър Първи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наполеон ЗАТОВА ЛИ ТЕ НАВРЯХА В *** Г.....З ? ЩОТО НЕ СИ ИЗБЯГАЛ .
208
9
 
20
 
! Отговори
Шибил преди 1 година
Щом не се е сравнил със Дарт Вейдър е пак добре.
207
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаци, как разминирвате, като вече няколко случая на убити хора има? Абе разминирайте с машини наред и квадрат по квадрат, ако трябва по два пъти!
206
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това посмешище се сравнява с Петър Първи
205
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече и психопатите не са като едно време. Съсипаха я тая държава.
204
2
 
4
 
! Отговори
Историк преди 1 година
PUTIN DER GROSSE !!!!Да не вземе да говори за император Александр IКойто е влязал в Париж 1814 г. на бял кон !!!!
203
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ся каква стана тя?В името на демокрацията да си взима Укралайна и да не заграбва Литва, Латвия и Швеция!
202
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Ей тия ,са следващите ,които ще бъдат декомунизирани и денацифицирани !И задължително хиената на Европа ,малко след тях .
201
7
 
8
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
До Анонимен 221 А в Империята на Сатаната ,където психиатричната помощ е на много високо ниво ,президентът се ръкува с демони и говори с призраци .
200
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия психиатричната помощ е на много ниско ниво
199
6
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Предлагам не само да го именуват Цар Петър I, но и да прекръстят Сталин-Ленинград на Свети Путинград. Папата да освети бащицата за "специалната операция". Тогава всичко ще стане Шест.
198
13
 
11
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
8ми последен;Инай-западналата територия,струва несравнимо по-скъпо от всички пари,но Украйна ще бъде съвсем малка и няма да представлява вече заплаха за никого и няма да може да води самостоятелна политика,така,че какво пречи на Русия да я остави да фигурира ''де юре'',щом ''де факто''тя ще си бъде сателит на РусияТака стигнахме до извода,че Украйна има само един изход,за да продължи да бъде''Велика''.Мир и връщане в ''Руската'' сфера на влияние.В противен случай крах или край.
197
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балтите се превъзбудили от изказване на Путин! Е и? Той пък си го преместил в другия крачол! Реално в РФ живеят около 130 националности, но всички са руснаци и се имат за такива! Сравнете със САЩ, малобритания и т.н.
196
9
 
2
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
7ми ;Има и друг вариант.Борба до край,до ''предпоследния'' Украинец.Последния подписва капитулацията и се задължава да връща милиардните заеми и пак същото на практика.И САЩ,и Русия нямат нужда от ликвидацията на Украйна като държава.На САЩ им трябва някой,който поне да им връща заемите и да им осребри печалбите от ''ленд-лизинга'',а на Русия същото/де факто/.Ако Русия ''погълне'' Украйна като държава,предполагам,че ще стане неин правоприемник и ще трябва вместо нея да връща дълговете на САЩ.
195
9
 
4
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
6-ти ;Незабавно насрочване на преговори и подписване на примирие с цената на това да се опази някаква по-голяма, независима територия около Киев,за да продължи да я има Украйна.Никога няма да стане ''Велика'',нито някога ще бъде ''незаобиколим'' фактор в международните отношения,но ще я има.Ще бъдат задължени да плащат десетки,а може и стотици милиарди на ''братска''Америка,но поне ще живеят с чувството,че са Украинци и живеят в Украйна.
194
8
 
6
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
5;И Украйна плаща.С най-скъпото,но явно това не важи за техните ''управляващи''.За тях явно кръвта на украинските войници не е толкова важна.По-важно е да продължават да се държат на власт и ще го правят,докато не падне и последния Украински войник.После явно си мислят да се обърнат към ''братска'' Полша.Ако можеха да чуят покойните ''хетмани''.Който е чел, знае за взаимната ''любов'' между Украинци и полските ''шляхтичи''.Но това предстои да се случи.А изход няма.Само един.
193
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Пак по опорката? 206 По опорките ти си специалистът. Щом зачекна темата Косово значи всичко е ясно. Ако споменеш и казусът с Косово и го свържеш с референдума в Крим,ще те призная на виден руски пропагандист-активист.
192
11
 
8
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
4;САЩ не случайно наляха тези суми в Украйна.Украйна и Русия може да не са искали този конфликт,но го искаше САЩ и неговият военно промишлен комплекс.Хората хвърлиха толкова пари за декора,време и редно беше да започне ''театрото''.Хубаво ''театро''-кърваво.Тия Украинци са големи наивници,да не кажа по-тежка дума.САЩ ще ти хвърлят толкова пари просто така,защото сте им симпатични.Може ли да си толкова сляп.Тия един долар не хвърлят просто така,камо ли милиарди.Ще плащаш ,Бако,с най-скъпото.
191
5
 
16
 
! Отговори
българин преди 1 година
Наскоро бях в Сърбия.Дизелът там е 210 динара,тоест 3лева и 50 стотинки.Путин приятели няма.И у нас и в Сърбия дизелът е еднакво скъп.
190
7
 
5
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
3;наливане на колосални средства с цел укрепване на линиите на съприкосновение в Донбас и Луганск.Пълно превъоръжаване и увеличаване на армията и частите за териториална отбрана.С няколко думи,вместо намаляване на напрежението и изпълнение на Минските съглашения,колосални средства за укрепването и милитаризирането на Украйна от САЩ.С каква цел.Ясно е.Не за ''мерси''.САЩ явно готвеха Украйна за едно.Не е трудно да се досетите за какво.Именно за това,което и се случи-военен конфликт с Русия.