Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро

Това било доказателство за имперските амбиции на президента на Русия
Обновена: 11 юни 2022 13:15 | 11 юни 2022 09:40, Екип на Investor.bg
291
Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро
Снимка: БГНЕС

Прибалтийските републики реагираха остро на коментари на руския президент Владимир Путин по повод 350-та годишнина от основаването на Санкт Петербург, пише Bloomberg. Руският държавен глава защити превземането на части от Швеция, Естония и Латвия по преме на 21-годишната Велика северна война през 18 век. На тази земя цар Петър І е основал своята столица.

Още по темата

"Той не е взел нищо, а си го е върнал... Изглежда това трябва да правим и ние - да върнем и да подсилим", коментира Владимир Путин, а анализатори бързо направиха аналог с водената днес от Русия война в Украйна.

Естонският премиер Кая Калас реагира веднага с думите, че този коментар е доказателство за имперските амбиции на Владимир Путин. По-рано тя призоваваше своите колеги начело на европейските държави да спрат да се обаждат на руския президент и да му покажат, че наистина се намира в изолация.

Преди ден и полският президент Анджей Дуда коменитра пред Bild, че лидерите на Франция и Германия трябва да спрат да разговарят с Владимир Путин, посочвайки че никой не е искал да общува с Адолф Хитлер по време на Втората световна война, нито е правил опити да защити имиджа му.

Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс пък допълни във Twitter, че Москва си иска "Руската империя обратно". "Толкова за спестяването и избягването на унижения. Ето защо трябва да помогнем на Украйна", допълни той, визирайки коментари на френския президент Еманюел Макрон.

Френският държавен глава, заедно с други световни лидери, от седмици намекват, че на Украйна ще се наложи да направи отстъпки, за да бъде запазен имиджът на руския лидер. Идеята им е да бъде избегнат разпад на Русия или идването на власт на нов лидер, чиито виждания са още по-неприемливи за Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира остро тези изявления. "За да бъдете лидер, първо трябва да се държите като такъв", каза той в интервю за Financial Times по-рано през седмицата.

Междувременно Зеленски и Макрон могат да имат възможност лично да изяснят казуса -  Le Figaro съобщи, че има вероятност френският президент да посети Киев през следващата седмица. Според френското издание основната цел на тази визита ще бъде предаването на нов пакт с военна помощ за Украйна, който вероятно ще съдържа и самоходни гаубици Caesar.

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още по темата: ПутинПетър Първи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
7
 
7
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
2;Добили дързост след думите на Путин,САЩ започнаха да фашизират и милитаризират екстрено Украйна.Паравоенни нацистки формирования,с права по-големи от тези на легитимните органи и власти никнеха като гъби.Властта и правомощията им целенасочено бяха раздути до степен на ''анархия''.Не те към властта,а властта се нагаждаше към тях.От един момент нататък те започнаха да управляват фактически.Точно като в Хитлерова Германия.Отказ от изпълнение на Минските споразумения.
188
4
 
6
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До анонимен 204: "Какво като населението там е рускоезично"? Ами същото, каквото и за това, че населението на Косово е албанско. Колко са се преселили оттам след 2008г? Ако мислиш,че всички там са чакали натовският мир с отворени обятия,то жестоко се заблуждаваш.
187
3
 
4
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До msm;ЛЪЖЕШ,КАКВА 2008г.190 е абсолютно прав/а/.А ,ти, нарочно или от невежество, бъркаш годините.Крим е следствие,а не причина за фашизирането на Украйна.И Путин,след ''майдана'',когато САЩ и НАТО нарочно и на всеослушание тръбяха,че Русия ще нападне Украйна,отговори кратко и ясно; Ние не се готвим да влизаме в Украйна.Не го искаме и нямаме такива намерения,но не можем да оставим хората с руско самосъзнание и език без подкрепа,на растерзание от неонацистките формирования.
186
6
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Стига глупости 201 Наистина СТИГА руски пропагандни ГЛУПОСТИ! Какво като населението там е рускоезично? Знаеш ли колко хора са се преместили и от Крим и от Донбас в Украйна след 2014г? Или по 1-й Канал,Россия 24 и Russia Today "забравят" да го споменат? Ако мислиш,че всички там чакат руския мир с отворени обятия,то жестоко се заблуждаваш.
185
8
 
8
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
" украйнците доскоро са мислели ,че няма да има война"? Никак даже не са мислели. Готвели са се за война и още как. Подготовка на неонацистки батальони в лагери в Полша и Румъния, стррупване на 100 хилядна армия край т.н. разделителна линия. Но им излязоха криви сметките. Русия не остави на изтребление сънародниците си.
184
4
 
6
 
! Отговори
до 201 преди 1 година
Е,то и украйнците доскоро са мислели ,че няма да има война,но сгрешиха.А колко са руснаците в чуждите градове-това май никой не знае.Те довчера са се броели за французи,англичани,американци,но ако утре Путин издаде приказ-цели градове ще се окажат руски!И в Украйна е било така,но стана иначе! А който не си е научил урока днес-утре ще се окаже под руски ботуш!
183
6
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До новини: По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш? Каква Парижка и т.н. република. Руското население е преобладаващо мнозинство и в Крим, и в Донбас. Населението на Донбас и Луганск не иска да живее в една държава с Киев и укронацистите - твърде дълго ги обстрелваха. Харесва им или не, Украйна загуби Донбас и Луганск.
182
10
 
6
 
! Отговори
новини преди 1 година
Утре Путин ще подпише указ за признаване на Парижката,Лондонската,Брюкселската,Чикагската,Бостонската,Ню Йоркската и още няколко народни републики.Информацията е потвърдена лично от Екатерина Пескова-президентката на Парижката народна република.После се досещате какво следва.А за да не стане така,днес трябва светът да измисли как да спре Путин,който се очертава като втори Хитлер!
181
2
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До Нищо ново: Каквото сме получавали и досега: нефт и газ (вече от посредници). А защо не и почиващи - но те това лято сигурно ще отидат в Турция. А Южен поток и АЕЦ отдавна ги отписхме.
180
6
 
2
 
! Отговори
Още за Крим преди 1 година
Нито САЩ, нито Украйна нито ЕС са искали решение на международният съд в Хага за референдума за независимост на Крим от 2008г. И не случайно. Вече имаше прецедент. Съдът в Хага реши, че референдумът (в присъствието на войски на НАТО), с който Косово се отдели от Сърбия е бил законен. По този прецедент съдът в Хага (ако го бяха попитали) можеше да реши, че референдумът за отделяне на Крим от Украйна е бил законен. Украйна, САЩ и ЕС заложиха на сигурното - просто не го признаха. Но Крим е в РФ.
179
1
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До Ясна: Ясна си - нищо ново по опорната точка "Всичко срещу Русия и Путин".
178
4
 
6
 
! Отговори
Ясна преди 1 година
Това е коментар,на Путин,...самозабравил се комплексар....виновен за смъртта на хиляди....дори и руснаците вече разбират,че нещо в мозъка на този индивид не е наред!
177
10
 
4
 
! Отговори
Малко история преди 1 година
Колкото за Крим, той е руски от времето на Екатерина Втора. Даден е на Украйна с един подпис на Хрушчов защото Украйна по това време е в състава на СССР. След разпада на СССР Крим се върна в Русия и то чрез референдум. След преврата в Украйна т.н. "Майдан" правата на рускоезичното население в Динбас и Луганск бяха нарушавани, след което започнаха обстрели през т.н. разделителна линия. Русия не можеше да допусне това продължава до безкрайност. Отказът от Минските споразумения доведе до войната.
176
5
 
13
 
! Отговори
msm преди 1 година
До Война можеше да няма - още с анексията на Крим, фашизирана руССия наруши договора от Будапеща от 1991 г, гарантиращ суверинитета и целостта на Украйна в замяна на предаване на ядрените оръжия от територията на Украйна на руССия. Фашистите договори не признават и не съблюдават! Европа и историята ще съдят този нациски режим в Москва!
175
4
 
7
 
! Отговори
msm преди 1 година
До Война можеше да няма - тази война на фашизирания В.Путин си е негова фикс идея още от вкарването на проруски войски в Крим през 2008, след това вкарването на проруски войски в Луганск и Донецк 2014. Сценарии, който нациска руССия следва. Украйна не можеше да избегне войната, Украйна можеше само да се укрепва и подсилва за момента, в който трябва да защити територията си срещу агресията!
174
5
 
5
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо мир. А така ще има още жертви и разрушения.
173
6
 
8
 
! Отговори
Рамб Джомбо преди 1 година
Такива,които се вземат за Наполеон,в случая за Петър I,ги прибират в лудницата,а не им давата да управляват държави.Тия от руската психиатрия,защо не си прибират пациентите?
172
8
 
13
 
! Отговори
msm преди 1 година
То от самото начало става дума за територия. Заличава по най-варварския начин населените места в Украйна от лицето на земята. Който иска да остава, който не иска - да се разселва. Този кретеноид обрича нациската си руССия на изолация и тъмнина през следващите десетилетия.
171
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Укро престъпления___казваш използват забранено оръжие, те и руските използват, но на чужда територия, докато Украйна защитава територията си и стреля на същата тази своя територия
170
10
 
10
 
! Отговори
Само факти преди 1 година
НАТО ще се бие до последния украинец, см и ците от,, Азов '' дадоха фира, сега наред са батальон,, Свобода '' в Северодонецк закопали се и те в някакъв завод....