Кисинджър: Зеленски е случаен президент, но с историческо постижение

Технологиите за унищожаване са все по-страшни, навлизаме в тежък период
13 юни 2022 20:42, Петя Славова
201
Кисинджър: Зеленски е случаен президент, но с историческо постижение
Снимка: БГНЕС

Володимир Зеленски е "случаен президент", но с историческо постижение. Владимир Путин е глава на една пропадаща страна и вече е загубил чувството за мярка. След края на войната трябва да се намери място за Украйна и място за Русия, ако не искаме Русия да стане аванпост на Китай в Европа. А Нова Студена война ще бъде още по-опасна от първата.

Това сподели Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар (1973-1977) и съветник по националната сигурност на президента на САЩ (1969-1975) в интервю за британския вестник "The Sunday Times".

Бившият държавен секретар на САЩ навърши 99 години на 27 май. Той е носител на Нобелова награда за мир за 1973 г. На Световния икономически форум в Давос на 23 май Кисинджър каза, че Украйна трябва да даде на Русия част от своята територия, което разгневи мнозина.

За украинския президент Володимир Зеленски Кисинджър казва, че няма съмнение, че Зеленски е изпълнил историческа мисия. Зеленски е случаен президент, той идва от общност, която никога не е била представена на този пост, защото е евреин като Кисинджър.

"Той стана случаен президент от разочарование от вътрешната политика. И тогава се изправи пред опита на Русия да върне Украйна в напълно зависима и подчинена позиция. И събра страната си и световната общественост заедно по исторически начин. Това е неговото голямо постижение", каза Кисинджър.

Остава въпросът дали Зеленски може да запази лидерството си, като сключи мир, особено мир, който включва известна жертва, посочва Кисинджър.

Запитан за руския президент Владимир Путин, с когото се е срещал няколко пъти след случайна среща в началото на 90-те години, когато Путин беше заместник-кмет на Санкт Петербург, Кисинджър каза, че той е внимателен анализатор. Проблемът на Путин, казва Кисинджър, е, че "той е глава на една пропадаща страна и вече е загубил чувството си за мярка".

По време на анексирането на Крим от Русия през 2014 г., Кисинджър се изказа в статия срещу идеята за присъединяване на Украйна към НАТО, като предупреди, че продължаването на преговорите за влизането на Украйна в НАТО рискува избухването на война.

Още по темата

"НАТО беше страхотна за справяне с агресивна Русия, когато беше голяма заплаха за световния мир", каза Кисинджър. "Сега НАТО се превърна в институция, която отразява европейското и американското сътрудничество по уникален начин и е важно да го поддържаме. Важно е обаче да се признае, че ще възникнат големи проблеми в отношенията на Близкия изток и Азия с Европа и Съединените щати. А НАТО е институция, чиито членове не са непременно със съвместими възгледи", предупреди Кисинджър.

Въпросът е как да се сложи край на тази война. "В крайна сметка трябва да се намери място за Украйна и място за Русия – ако не искаме Русия да стане аванпост на Китай в Европа", каза дългогодишният дипломат, цитиран от БГНЕС.

Америка и Китай са „две страни със способността да доминират в света“, смята Кисинджър. "Те са съперници, управлявани от несъвместими правителства, във време, когато технологиите могат да унищожат света. Затова втора Студена война е потенциално дори по-опасна от първата. И двете суперсили вече имат сравними икономически ресурси за първи път, а технологиите за унищожаване са още по-страшни, особено с навлизането на изкуствения интелект".

Кисинджър казва, че в тази връзка е дълбоко притеснен.

"Други страни също ще искат да се възползват от това съперничество, без да разбират неговите уникални аспекти", каза той. "Така че навлизаме в много тежък период", прогнозира 99-годишният дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
2
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Дали наистина е казал точно това или авторката е добавила нещо от себе си,или пък е преиначила някои пасажи.
145
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Абе Щирлиц ти си бил голем разбирач.
144
6
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Пореден опит на евреите да подклаждат раздори и кръвопролития.Нищо ново,но Бог вижда и не забравя.
143
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историческото "постижение" на евреина Зеленски е, че уби десетки хиляди славяни и унищожи една богата на ресурси и икономика страна.
142
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въх, що не взема аз да стана един случаен президент. Ама, че случайни неща се случват!
141
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От форума разбирам че хората бъркат Кисинджър със Збигнев Бжежински, който е ястрреб, а на неговия фон Кисинджър е направо божа кравичка.
140
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега са 40 милиарда после още толкова и още.. а Русия ще потъва и потъва като Титаник с високомерен и глупав капитан! Дали ще се разпадне Русия - много възможно ако там ножа опре до кокала и регионите се разбунтуват. По скоро предстои да видим гражданска война в Русия, защото там действат по-брутално и от Сталин срещу собствените си хора!
139
5
 
28
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Хенри Кисинджър беше гласът на разума в Давос. Трудно се чува. Войната няма скоро да свърши. Има още доста американски пари за харчене - цели 40 милиарда долара.
138
10
 
32
 
! Отговори
Кога ще свърши преди 1 година
Простата сметка показва, че при тези жертви (100 убити и 500 ранени на ден, по думите на самият Зеленски) до една година от украинската армия няма да е останало почти нищо. Така че е ясно и кога ще дойде краят на шоуто на Зеленски.
137
1
 
16
 
! Отговори
Това е въпроса преди 1 година
"Остава въпросът дали Зеленски може да запази лидерството си, като сключи мир, особено мир, който включва известна жертва, посочва Кисинджър". Т.е. казва същото което каза на Световния икономически форум в Давос на 23 май.
136
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, за съжаление IQ е прав, само вижте 157-*** копейка дето пише, че Европа била малка. Хахахха др0гарю чеббурак, ЕС е най-големия пазар на Китай, че и за Индия, нз защо и Иран присъства сред "враговете" на ЕС, но странни неща се случват под касскетите, нали? Та нико една от изброените страни с изключение на Просийка, няма да напрви нищо против ЕС, не са толкова "умни" като кремълския Стратег - Джуджаро.
135
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГ Чебурашките пак се скъсват да лъжат, "Кисинджър бил това, бил онова", ами не, сори касскети, ама на Кисинджър работата му е била да се целува с другарите от КПСС. А човека който помогна на СеСеСеРето да се разпадне, се казва Р. Рейгън! Запомнете го най-после, знам, че изисква доста усилия да се влее нещо под касскета.
134
3
 
9
 
! Отговори
IQ преди 1 година
Прочетох малко коментари. Ама това българите са страшно *** парчета ! Ужас...
133
11
 
31
 
! Отговори
Слава преди 1 година
Задръжте си героя Зелински и не ни го пробутвайте
132
23
 
36
 
! Отговори
СлаваНаПутин преди 1 година
Дрогиращ се Клоун изобщо не е "случаен".Той е англо-краварска Под.Лога,назначена за такъв от шпионите на Сереуто и МИ-6,за да слугува в името и за интересите на двете световни котила на тероризма - ФАЩ и Ингилизия .Да живее Велика Русия!Слава!
131
16
 
27
 
! Отговори
СлаваНаПутин преди 1 година
Дрогиращ се Клоун изобщо не е "случаен".Той е англо-краварска ***,назначен за такъв от шпионите от Сереуто и МИ-6,за да слугува в името на интересите на двете световни котила на тероризма - ФАЩ и Ингилизия .Да живее Велика Русия!Слава!
130
22
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смях ..смях...срам и позор за всички мразещи една велика държава ,като Русия и подкрепящи лъжата,злобата,извратеността и глупостта до толкова ниско ниво за да падне човек!Позор за всички вас!
129
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зМАЙНАТА ВИ НА ВСИЧКИТЕ И ОСТАВЕТЕ ХОРАТА НА МИРА С ВАШИТЕ гениални мисли !!!
128
12
 
21
 
! Отговори
Просто Киро преди 1 година
Ами да вземе да каже нещо историческо значимо и за Кирчо Кокорчо то нали и двамата са от харвърди.
127
12
 
40
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Този харвардски евреин трябва да е на възраст над 100 години. Някакви невероятни технологии използват, за да ги поддържат така. А Зелето си е едно недоразумение комедийно актьорче с нулева значимост пионка и палячоо.