Русия използва касетъчни бомби в Украйна, убили стотици цивилни?

Това твърди ново изследване на "Амнести интернешънъл"
13 юни 2022 06:36, Александър Попов
275
Русия използва касетъчни бомби в Украйна, убили стотици цивилни?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Русия е убила стотици цивилни в североизточния украински град Харков, като е използвала безразборен обстрел със забранени касетъчни боеприпаси, гласи ново изследване на "Амнести интернешънъл".

От организацията твърдят, че са открили доказателства за това, че руските сили многократно са използвали касетъчни бомби 9N210/9N235, както и "разпръскващи се" боеприпаси - ракети, които изхвърлят по-малки бомби, които се взривяват по-късно на определени интервали от време.

Екип на BBC посети пет отделни места на въздействие в жилищни квартали в Харков и видял доказателства за характерен, симетричен ефект на разпръскване, свързан с касетъчните боеприпаси. Снимките са показани на трима експерти по оръжия, които заявиха, че ударите съответстват на спорните оръжия.

"Тези въздействия са от касетъчни бомби, това е класически подпис", каза Марк Хизни, старши изследовател в отдела за оръжия на Human Rights Watch.

Още по темата
Кадри от камери за видеонаблюдение, предадени на BBC от жител на един от обектите, показват последователни групирани детонации - "много силен индикатор за субмуниции от касетъчно оръжие", казва Хамиш де Бретън Гордън, бивш полковник от британската армия и експерт по оръжия от университета в Кеймбридж.

Касетъчните боеприпаси са спорни, тъй като се взривяват във въздуха и изпускат група по-малки бомби, които падат безразборно на широка територия, което може да изложи на риск цивилното население.

Освен това по-малките заряди не се взривят при удар, което представлява заплаха за години напред. Повече от 120 държави са подписали договор, забраняващ използването на тези оръжия, но нито Русия, нито Украйна са го подписали.

На мястото на един от очевидните удари с касетъчни бомби в Харков, около жилищна кооперация и детска площадка в квартал "Индустриален", се виждал ефектът на разпиляване около три отделни удара от три страни на детската площадка.

Съпругата на Иван Литвиненко Оксана е тежко ранена при удара и по-късно умира.

40-годишният Литвиненко разказва пред BBC, че двойката се е разхождала по детската площадка с петгодишната си дъщеря, когато са попаднали под обстрела. Техният 14-годишен син е бил в апартамента им.

"Изведнъж видях светкавица и чух първата експлозия", каза Литвиненко. "Грабнах дъщеря си и я притиснах до едно дърво. Жена ми беше на около пет метра от мен и просто падна".

41-годишната Оксана е ударена от шрапнел, който прониква в гърба, гърдите и корема ѝ, пробива белите ѝ дробове и уврежда гръбначния ѝ стълб.

Тя е била в интензивното отделение в продължение на два месеца до вчера, когато умира от усложнения от нараняванията и диабета, казва Литвиненко. "Лекарите я оперираха няколко пъти, но организмът ѝ не можа да издържи", каза той, говорейки пред BBC само няколко часа след смъртта ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
7
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Ползват и едните и другите и всички останали. Нито Украина нито Русия нито САЩ са подписали конвенцията. Снарядите на френските гаубици какви са?
138
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Япония преди атомните бомби преживя над 70 ужасяващи американски бомбардировки над цивилно население (целенасочено, да сломят морала), много по-страшни които покриваха с килим от бомби градовете. Бобмардировката над Токио е най-кървавата в човешкат история. Японците изобщо не са се впечатлили от атомните бомби защото са знаели че САЩ нямат много такива бомби. Бомбите бяха пуснати не за Япония, ами за Русия, за да направят Сталин по сговорчив при преговорите. Япония се предаде не заради бомбите или САЩ, а след манджурската операция, където Русия разгроми Квантунската армия.
137
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ бомбардираха София без абсолютно никаква военна причина и избиха няколко хиляди цивилни българи. Същото правят днес и украинските фашисти с тежките оръжия които им дадоха западните фашисти. Обстрелват собствените си градове и избиват собственото си цивилно население. Не военни цели на противника, ами собственото си население, с единствента причина, че според тях това население не се определя от правилната националност.
136
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИЗПОЛЗВА КАСЕТЪЧНИ БОМБИ НЕ САМО В УКРАЙНА! ЗАВЗЕ ДОНЕЦК И ЛУГАНС ОТ ЧУЖДА ДЪРЖАВА СЪВСЕМ ОТКРИТО И СЕ ПРАВИ НА ЖЕРТВАТА :D КОМУНИСТА Е НАГЪЛ ДО Л ЕН ИЗМАМНИК И ЛЪЖЕЦ ПО СЪЩНОСТ!
135
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците водят нова война, война за градове. Никога в историята на военното дело не било това. Преди никой не е воювал за градове, градовете просто да били разрушавани когато се напредва. В тази война само украинските фашисти обстрелват градовете и избиват собственото си цивилно население. Това е някаква перверзия, а извратения Европейски съюз с извратените си европейски ценности ги подкрепя, ако се перифразира поговорката - извратените магарета и през 9 баира се намират.
134
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пореден фейк от днес бг
133
9
 
8
 
! Отговори
Дядя Путин преди 1 година
Абе всички ***, защо не хванете за Русия, ще си живуркате прекрасно. Русия достигна невероятни икономочески успехи през царуването на ***/личноста ***, сбор от Сталин и Петър първи, каква симбиоза/минималната заплата достигна невероятен връх, цели..... 330лв...ха-ха,газификация на населението цели..... 30%ха-ха,в смисъл, че 70%не са виждали/даже не са помирисвали газ/... Страшна мизерия..... Бегом към Путистан с еднопосочен билет.
132
6
 
6
 
! Отговори
пфффф преди 1 година
Монголо-сибирски диваци в акция.
131
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, още преди да започне войната. Даже не се съмнявайте!
130
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
азовците ги съдят един по един и се признават че сами са убивали мир.жители и с а ги бомбили по змаповед висше стоящи генерали тези ще се признаят че бомбят с касетични бомби а не рус бг журналисти много преувеличават и се позволяват пропагандирад връзка с россия
129
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До По същество "Айде бе, Амнести. 8 години нищо не казахте за загиналите и изтезавани те в Украйна." Руските лъжи край нямат. РусНАЦИте 8 години спираха ООН да провери твъденията им за ставащото в Донбас. Неслучайно.
128
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"забранени касетъчни боеприпаси"Айде сега т.пите *** да ми извадят къде Русия е ратифицирала забраната за използване на касетъчни боеприпаси? Както САЩ? Както Индия? Както Китай? И т.н. Да не говорим, че Украйна използва такива боеприпаси още от 2014 година срещу Донбас.Бива да се пишат глупости, ама поне малко от малко седнете да попрочетете някоя книжка!!!
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 162 анонимен___ Байдън има право да е ядосан.Семейният му бизнес в Украина пострада много.
126
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 161 Буди смях напъна на неграмотници да обясняват на останалате какво знаят.
125
6
 
5
 
! Отговори
БГ Русуфил преди 1 година
Всички ме знаят къв ментак съм
124
3
 
10
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Айде бе, Амнести. 8 години нищо не казахте за загиналите и изтезавани те в Украйна. Сега се сетихте. Не вярвам руснаците да ползват касетъчни бомби. Украинците ги ползват регулярно в Донбас, нищо чудно да ги ползват и в Харков и да набеждават руснаците.
123
9
 
5
 
! Отговори
По голям ментак преди 1 година
От рашката пропаганда няма....Дано украинците им го върнат
122
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100% лъжа,урките-нацисти стрелят с касетъчни бомби
121
4
 
10
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 година
До 144 Че укрите всеки ден обстрелват Донецк, разрушения, убити и ранени. Когато руснаците превземат Харков нещата ще се успокоят.
120
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВВС и истина?!?!?Че тия юнаци от ВВС само лъжат,една вярна новина няма,всичко е лъжа.Това е най-долната *** от всички медии