Зеленски: Ужасяващи жертви взима битката за Северодонецк

Руските сили контролират до 80% от града, но не са го превзели
14 юни 2022 06:15, Анисия Иванова
449
Зеленски: Ужасяващи жертви взима битката за Северодонецк
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че битката за Северодонецк взима "ужасяващи" жертви, тъй като руските сили искат да превземат стратегическия източен град.

"Човешката цена на тази битка е много висока за нас. Тя е просто ужасяваща“, каза Зеленски в Telegram в ежедневното си обръщение към украинския народ снощи. „Битката за Донбас без съмнение ще бъде запомнена във военната история като една от най-жестоките битки в Европа“, добави той.

„Имаме работа с абсолютно зло. И нямаме друг избор, освен да продължим напред и да освободим нашата територия“, добави Зеленски в обръщението си в Telegram, призовавайки Запада да доставя повече оръжия на украинската армия.

Регионалният управител на Луганска област Сергей Гайдай уточни по-рано в понеделник, че руските сили контролират до 80% от Северодонецк, но не са го обградили или превзели заради яростната украинска съпротива. Той добави, че евакуацията от града и достъпът до него са невъзможни, тъй като последните мостове са взривени.

Съседният град-близнак Лисичанск също беше обект на интензивен руски обстрел, каза Гайдай. Луганска и съседната Донецка области са част от рускоговорящия регион на Донбас, където украинските сили се бият срещу промосковските сепаратисти от 2014 г. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента съм в Италия и не може да си представите какви са настроенията тук срещу Украйна /по скоро срещу италианското правителство/ След Ковид вместо да помогне на италианската икономика то купува оръжие срещу Русия а курортите са все още празни. Тотална дезинформаия тече и то организрана на световно ниво - Европа подкрепяла украйна - да, ама не! Италианците стават все по-бесно особено когатовсе повече разбират, че не са само те. Когато им казах какви са настроенията в България не повярваха
386
0
 
1
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Най-ужасяващото престъпление след престъпленията на хитлер е болната амбиция на пууутин и кууумпания до разрушат,да ограбят и да унищожат украинците като народ и Украйна като държава.Руските фашисти са ненаситни и тази война няма да се ограничи само на територията на Украйна.Но всичко това предстои и последствията ще са ужасяващи,а крахът на рууусия като федерация ще е неминуем.
385
0
 
1
 
! Отговори
Неее преди 1 година
Пъичове писачи на статии. 60-70% от украинците са рускоговорящи. Там тече процес като в Северна Македония, но не за 100, а за 30 г.
384
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ИстинаПак ли ти бе Лъжа? Цените тръгнаха преди Специалната операция защото ФЕД и ЕЦБ печатаха пари като луди по време на Ковида. След това залуханите зелени спряха атомнните централи на Германия, но за беля и вятъра спря зимата. И всичко минаха на газ с всички последствия за цените. За капак американците решиха, че Европа трябва да получава газ само през Украйна за да могат да изнудват руснаците и блокираха пускането в действие на готовия Северен поток. Та пак руснаците виновни?
383
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви ожесточени боеве като са ги "свили"в химическия завод и ги чакат да се предадат?
382
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано един ден украинците ти дадат заслуженото за това което им причини.
381
1
 
10
 
! Отговори
сина преди 1 година
зеленски, стига рева, а вдигай бялото знаме. Рано или късно ще го направиш, само дето ще умрат много хора, и умират много хора заради проданичеството и надменността ти, също и глупостта ти! Украйнините на Русия не са твоя територия, еврейно продажен! Вдигай бялото знаме!
380
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 1 година
Абе в Украйна кога ще са изборите за президент?
379
0
 
7
 
! Отговори
Путлер преди 1 година
Каквото си надробил,това и ще сърбаш...
378
2
 
5
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Нека и аз като истински русфоб да обясня на платените "русофоби". Русия си я знаем. И талантите и, а и тираните и - Но това не трябва да ни затваря очите за това, което стана в Украйна, нали? Колко трябва да е човек заблуден, за да не види че Зелю и господарите му предизвикаха всичко това. Дори продължават с пълна сила добре обмислената световна трагедия. И че по-ниското джудже натвори повече бели за Украйна и света от по-високото с 2см джудже. Но на платените не помага да им привеждаш факти.
377
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българин да вика слава Украйна,слава Русия,осъзнайте се малко,в Хамерика се веят само и единствено хамерикански знамена.Българи ,бъдете патриоти
376
0
 
3
 
! Отговори
Правда преди 1 година
Всички диктаторски режими като нацистки,комунистически,ислямски са престъпни и то не само срещу своите народи,но и срещу човечеството,мира и правосъдието,т.к са корумпирани и ненаситни като зверове,затова не могат да спрат сами,щом са прекрачили не само чуждите граници,международно право,но и моралният закон на Бога,забраняващ измами,кражби,убийства,идолопоклонство,пожелание на чужда собственост,а това означава че летят към пропастта, завличайки всичките си съучастници и трябва да бъдат спрени!
375
7
 
3
 
! Отговори
Истина преди 1 година
До Отврат Цените не се вдигат заради защитата на Украйна на своята земя и народ от престъпните-дяволски цели на комунистическия диктаторски режим на Русия да ограбят,заколят и погубят чужди земи, богатства и народи, а именно от корумпираните алчни диктатори като руския,турски и др. ислямски и комунистически нео-нацистки расистки агресори,които след като са ограбили,репресирали,убили хиляди от своите народи - от др.партии,религии и др интелигентни опоненти, вече посягат зверски в чуждите дворове
374
1
 
6
 
! Отговори
Отврат преди 1 година
САЩ и Баба Урсула ще се бият до последният Окраинец и до последното евро на лъганите европейски граждани! Някой преви пари а окрите *** а европйците обедняват! скоро ще се почнат и фалити и на Европееца ще му дойде нанагорно и нас Българите ни излъгаха как няма да има промяна, но всеки знае как до сега скочиха цените а зимата не ми се мисли и това само за да угодим на ФАЩ и КироТъпото! Окрите ***, губят си държавата а жените им станаха ГюВенд1ии на бежанците в Европа!
373
13
 
2
 
! Отговори
Радон Керанов преди 1 година
Мръсните бръщолевения на путлеровите пропагандни мишоци не могат да скрият горчивата истина - руското настъпление буксува, украинците, които са майстори на уличния бой, наложиха на руснаците именно такъв бой, и руските трупове задръстват улиците на Северодонецк!А Няма обкръжаване на украинските части и няма напредък за руснаците! А кремълската джудженце искаше още на юни да празнува превземането на града! Ех, мечти, мечти! Реалността е друга!
372
12
 
2
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
Надали някой би дръзнал да обвини Г.С. Раковски, че не обичаБългария. Вижте какво е написал: Всякога Русия, когато е имала бой с Турция,лъгала е бедните простодушни българи, че уж за тях отваря такъв бой и че уж тяхиде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото отечество ида ги преселва малко по-малко в земите си. Нейната злобна политика се познаватвърде добре и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не еспоменала за българи, ако и да е имала най-добри удобности за това. Тя всякогае само своята политика гледала, а собствено за завладетелнит
371
2
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Вместо да му публикувате на тоя глупостите, заплахите и извъртанията, защо просто не напишете истинската новина. Че благодерения на нашмъркания, Украйна продължава да губи не само животи но и територии. И, че пак заедно с Папата и Мъск ще "евакуират" яАзовци завряни канализацията, която според статията е 20% от града:):):). Това са "победите" му!
370
4
 
2
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Всичко това е много тъжно. Можеше при друго развитие на руската политика украинците сами да идват и да работят на руснаците. Разбира се, при добро заплащане, добро отношение, на взимно изгодни начала, както казваше Съветският Съюз през 80-те години на ХХ век. Всичко това е вече безвъзвратно пропиляно и болката от войната ще се помни десетилетия. Също както ние помним ятагана, американските бомби над София, гръцки, сръбски и римънски издевателства. Помним и окупационни съветски войски 1944-1947 г
369
1
 
3
 
! Отговори
Твърдо съм убеден преди 1 година
До Мишо - ти не си мишо, ти си Мишок. Жалко че те има.
368
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наближава август 1991 ... пардон 2022. Часът на смъртта на РФ никой не може да го отмени.