Зеленски: Ужасяващи жертви взима битката за Северодонецк

Руските сили контролират до 80% от града, но не са го превзели
14 юни 2022 06:15, Анисия Иванова
449
Зеленски: Ужасяващи жертви взима битката за Северодонецк
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че битката за Северодонецк взима "ужасяващи" жертви, тъй като руските сили искат да превземат стратегическия източен град.

"Човешката цена на тази битка е много висока за нас. Тя е просто ужасяваща“, каза Зеленски в Telegram в ежедневното си обръщение към украинския народ снощи. „Битката за Донбас без съмнение ще бъде запомнена във военната история като една от най-жестоките битки в Европа“, добави той.

„Имаме работа с абсолютно зло. И нямаме друг избор, освен да продължим напред и да освободим нашата територия“, добави Зеленски в обръщението си в Telegram, призовавайки Запада да доставя повече оръжия на украинската армия.

Регионалният управител на Луганска област Сергей Гайдай уточни по-рано в понеделник, че руските сили контролират до 80% от Северодонецк, но не са го обградили или превзели заради яростната украинска съпротива. Той добави, че евакуацията от града и достъпът до него са невъзможни, тъй като последните мостове са взривени.

Съседният град-близнак Лисичанск също беше обект на интензивен руски обстрел, каза Гайдай. Луганска и съседната Донецка области са част от рускоговорящия регион на Донбас, където украинските сили се бият срещу промосковските сепаратисти от 2014 г. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
19
 
4
 
! Отговори
Николай Карамазин: преди 1 година
"За руснака да излъже е като да си издуха носа! Лъжата за тях произлиза от робската им същност. Народ който никога не е знаел и не е говорил истината, народ на духовни и физически роби. Жалки хора"
346
2
 
24
 
! Отговори
щом преди 1 година
Щом най-сетне си разбрал че това не е електронна игра, а има действителни ужасяващи жертви, поиска ли преговори? Бързо искай преговори и обещай пред света веднага да да подпишеш неутралитет на Украйна и отказ от кандидатстване в нато.
345
25
 
7
 
! Отговори
депутинизация преди 1 година
Всичко руско е менте като пропагандата им! Русофилския пропаганден мит за "денацификация" направо чупи тъпо _ мера! Колко трябва човек да е неграмотен за да вярва на толкова евтина русофилска лъжа? Нацистка държава е тая която се управлява от парламентарно представени нацисти! В Украинския парламент няма нацисти. Влиянието на крайно десните в Украйна е нищожно! На президентските избори през 2019 г. те събират едва 1,6 % от вота. На парламентарните избори печелят само 2,15 % от гласовете!
344
30
 
4
 
! Отговори
Украйна = Европа преди 1 година
Руските терористи освен че убиваха украинци, употребиха за престъпните си цели и своите си - цивилни рускоговорящи като жив щит срещу украинската армия! Руските бандити можеха да изтеглят цивилните от бойните действия, но не го направиха. Плана на руските метежници беше да има колкото се може повече убити рускоговорящи, така Путин да има повод да нападне Украйна! Като Априлското въстание, което беше провокирано от русия, за да има жертви, което да послужи като повод на русия да нападне Турция! Й
343
26
 
4
 
! Отговори
Донбас = Украйна преди 1 година
Путин е военнопрестъпник! Върху прогнилата съвест на Путин лежи вината за смъртта на всички жертви на войната и от двете страни на фронта. Възмездие и за руските терористи преки участници в кланетата на украинци! Руските бандити са отговорни и за смъртта на рускоговорящите, които са били ползвани като жив щит срещу украинската армия от прокремълските терористи, за да стоварят вината върху украинците, с цел да снабдят Путин с удобен предлог за нападение на Украйна!
342
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намалиха му кокаина и му е терсене ?
341
3
 
21
 
! Отговори
. преди 1 година
Очаквах тов. Зелински като представител на известна библейска нация, да постъпи разумно и мъдро - да даде кесаревото кесарю и божието - Богу. За негово нещастие Кесарят му е пряк комшия, а Богът му - високо и далеко, крайно недалновидно мислене - от което всички страдат.
340
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркоманът е послушен американски слуга, готов да унищожи целия украински народ в ползу САЩ. Вече подари Украйна и на Полша...без бой, без преговори!
339
6
 
35
 
! Отговори
натовски будали преди 1 година
зеления потник вместо д а изтегли малкото оцелели войници /от цяла дивизя 10000х./ ги пренесе в курбан ясно е че до няколко дни или ще ги ликвидират или ще са предадат.иска д апечели време кат с енадява да получи още железа от НАТО които ще довъшат и останалите две дивизии край Карматорск сле дтова всичко приключва
338
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този лалугер, се е скрил в някоя дупка и не излиза. Как разбира, че в Северодонецк има проблеми. Няма интернет, няма телефон. Страх го е.
337
8
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
СЛАВА НА РУСИЯ! - НАШИТЕ БРАТУШКИ!
336
5
 
30
 
! Отговори
Подкрепяш Зеленски? преди 1 година
До Подкрепяш ....: Значи подкрепяш неонацистки батальони които използват мирни жители като жив щит, разстрелват пленници и обстрелват с тежко оръжие жилищни квартали. Кръвта на убитите за осем години обстрел е по ръцете ти.
335
2
 
5
 
! Отговори
Митрополит Иларион преди 1 година
До Митрополит Иларион: Не словоблудствай!
334
3
 
26
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Със сигурност може да се каже че битката за Северодонецк украинската арми дава сериозни жертви.Само че аз се питам кой гениален стратег ще забрани на армията си да отстъпи в загубена позиция,и не само това ами и изпраща допълнителен контингент войници/както се е оказало в него има недобре подготвени/.И допълнителния контингент влиза в котела заедно с основния!?Всъщност има един такъв исторически пример за подобно действие-на Хитлер при Сталинград.при това при много по-добри условия и предимства
333
32
 
5
 
! Отговори
Митрополит Иларион: преди 1 година
"в нашия (руски) национален характер преобладават...безобразието, КРЪВОЖАДНОСТТА, дивачеството и пиянството"
332
26
 
5
 
! Отговори
Максим Горки преди 1 година
"основна черта на руския национален характер е жестокостта и тази жестокост е садистична" ; "ние (руснаците) сме жесток звяр във вените ни все още тече тъмна и зла робска кръв...в руската жестокост се усеща дяволска изтънченост"
331
5
 
36
 
! Отговори
Татул до 345 преди 1 година
А да подкрепям нацисти и убийци ли? А донбаските деца? Или тях кучета ги яли, Миналия ден имаше две годишно дете загинало от украинските обстрели и още няколко мирни граждани и така е от 2014. После Путин бил убиец. Трепането им е малко на тези нацисти. И на такива дето ги поддържат.
330
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смелите укри се крият зад цивилните хорица. Това им е тактиката на победата.
329
3
 
6
 
! Отговори
А преди 1 година
Сега вече населението на Украйна ще се рсздели физически, след като се самоопределиха на Майдана.Жалко, че властите в Киев не последваха нашия пример през възродителния процес. Турците си отидоха поживо поздраво в Турция, с компенсация за имотите, че и с двойно гражданство.
328
25
 
6
 
! Отговори
Подкрепяш Путин? преди 1 година
Значи подкрепяш убийството на украински деца? Тяхната кръв е по ръцете ти! Подкрепяш руския агресор който разпали войната в Донбас, руските терористи които избиваха украински деца, руските бандити употребиха и своите си рускоговорящите като жив щит срещу украинската армия, за да дадат повод на Путин да нападне Украйна! Подкрепяш руските терористи които извършват системен геноцид и военни престъпления срещу цивилни украинци? Отвратително! Това те прави съучастник на руските военнопрестъпници!