Зеленски: Ужасяващи жертви взима битката за Северодонецк

Руските сили контролират до 80% от града, но не са го превзели
14 юни 2022 06:15, Анисия Иванова
449
Зеленски: Ужасяващи жертви взима битката за Северодонецк
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че битката за Северодонецк взима "ужасяващи" жертви, тъй като руските сили искат да превземат стратегическия източен град.

"Човешката цена на тази битка е много висока за нас. Тя е просто ужасяваща“, каза Зеленски в Telegram в ежедневното си обръщение към украинския народ снощи. „Битката за Донбас без съмнение ще бъде запомнена във военната история като една от най-жестоките битки в Европа“, добави той.

„Имаме работа с абсолютно зло. И нямаме друг избор, освен да продължим напред и да освободим нашата територия“, добави Зеленски в обръщението си в Telegram, призовавайки Запада да доставя повече оръжия на украинската армия.

Регионалният управител на Луганска област Сергей Гайдай уточни по-рано в понеделник, че руските сили контролират до 80% от Северодонецк, но не са го обградили или превзели заради яростната украинска съпротива. Той добави, че евакуацията от града и достъпът до него са невъзможни, тъй като последните мостове са взривени.

Съседният град-близнак Лисичанск също беше обект на интензивен руски обстрел, каза Гайдай. Луганска и съседната Донецка области са част от рускоговорящия регион на Донбас, където украинските сили се бият срещу промосковските сепаратисти от 2014 г. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
17
 
! Отговори
Злодимир Кретенски преди 1 година
Тоя пак си пее песента! От запад трябва да го потупат по рамото отново - да му дадат награда на име на някой руснак. Справя се наркоманчето, изчиства плодородната земя от хората. То на запада и трябва земята, за какво са и нахалните укропитеци?
26
13
 
23
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Спри войната !Предай се!Това е Русия , не можеш да я победиш алчен дребосък!
25
14
 
17
 
! Отговори
стар чвор преди 1 година
Победа Русия кадировци в Кишинев, Лвов , Варшава...а защо не и във Вашингтон, , Русия ни спаси от 500 годишно турско робство , ние помним това
24
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са слаби урките, работил съм с тех, надали психически могат да го понесат ъова за война :))
23
10
 
17
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
Зеленски, просто си признай че пак "победи"! Не ни омайвай че града не е превзет защото "защитниците" са се завряли в канализацията на някакъв завод взимаийки и жив щит! Този филм вече го гледахме! А се обади на Папата и Мъск за да ги "евакуираш" пак
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що, мрът "поляците" от Лвов и Житомир? Войната е лошо нещо, няма лошо и те да го усетят.
21
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали щяхте да изпитате руснаците дори от Крим? Както казва чичо ви Сам-"Ноу пейн, ноу гейн!
20
6
 
20
 
! Отговори
пожелание преди 1 година
Хвърляй пешкира ,за да свърши твоят ад ,защото още хиляди ще загинат !!!!
19
3
 
26
 
! Отговори
Шах и Мат. преди 1 година
Добрият запад ще продължава да купува енергоресурси, суровини и материали от лошата Русия, защото две седмици без петрол са мат. Пък, ако ще.
18
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците не са кой знае какви бойци, поне според българите, не знам защо ревеш всеки път Зеленски :))) Бийте се ве, нали бехте слава украйна или там каквото беше, докажете, че ставате за война :)))
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всички им дотежа от всичко това. Богатите си искат петрола и благосъстоянието, а другите, вълци ги яли. Ситият на гладния не вярва и не го интересува.
16
30
 
3
 
! Отговори
Зодия преди 1 година
РАК на белият дроб за всички русофили писали под новината
15
11
 
23
 
! Отговори
Историк преди 1 година
А в кой град гориха портрети на Сталин и разстреляха Окръжния директор на Милицията , че би уж замесен в сделки с бандитите .Да се готвят западняците ,това е началото !
14
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да си прочетеш сценария виж какво се случва около теб.
13
12
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом кряка, значи пак са го отупали. Какво друго му остава, освен да кряка.
12
14
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне не слагайте снимка на клоуна. Такива манипулации, речи писани от сценаристите му.Защо не пишете, че ФАЩ го разследват, търсят какво е направил с изпратените му пари.
11
53
 
11
 
! Отговори
Лошо положение ! преди 1 година
Руснака бомбардира със всичко което има ,Украина няма как да отговори , при пълно руско господство по въздуха . Трябвало е още преди войната Украина да бъде въоръжена със модерно западно оръжие и да бъдат обучени да боравят със него ---това показва ,че не са очаквали воина .Руснаците твърдят , че много внимателно бомбардират ,НО в действителност печелят само със масирано бомбардиране !
10
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски май не е учил история. При война с Русия има много и при това "ужасяващи жертви". Капитулацията е единственото решение. Османската империя навремето това е направила.
9
7
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера вечерта по евроком в "Не се страхувай"пуснаха откъс от "Децата на Донбас" филм от 2019та спечелил над 90награди в цял свят.Потъсете го в гугъл преди да са го изтрили.Става въпрос за убити и осакатени деца и цивилни в Донбас 2014та. Аз не можах да го изгледам и половината.Много тежък филм.8-ОСЕМгодини избиваха деца там и ЕС и САЩ аплодираха,сега тоя използва народа си за жив щит с пари за война от щатите. Тоя не за разсстрел ами за бавна и мъчителна смъррт.
8
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зе-клоунът разказва небивалици за Северодонецк, за да прикрие това, което Полша с негово съгласие полутайно и без шум извършва на западната граница на Украйна. Даже Прага поддържа Полша в създаването на "полско-украинска Реч Посполита".