Русия: Да не се политизира здравната платформа на Г-20

Критикуват Москва за хаоса, който причини с нахлуването си в Украйна
20 юни 2022 20:00, Йоана Цонева
13
Русия: Да не се политизира здравната платформа на Г-20
Снимка: БГНЕС

В понеделник Русия обвини някои членове на Групата на 20-те най-големи икономики, че политизират срещата за световното здравеопазване, тъй като е изправена пред критики за това как нахлуването ѝ в Украйна през февруари е довело до хаос в здравната система, съобщава "Ройтерс".

Войната в Украйна засенчи срещите на Г-20 тази година, като настоящият председател Индонезия се бори да запази групата единна и устоява на натиска от страна на западните членове да изключат Русия.

"Молим колегите си да не политизират здравната платформа на Г-20, а да останат в рамките на нашия мандат и да обсъждат здравеопазването", заяви официалният представител на руското министерство на здравеопазването Олег Салагай на срещата на министрите на здравеопазването от Г-20 в индонезийския град Джокякарта.

Представители на САЩ, Великобритания, Австралия и Канада призоваха Русия да прекрати агресията си.

Русия описва нахлуването си в Украйна като "специална военна операция", целяща да демилитаризира съседката си и да я отърве от опасните националисти, които заплашват рускоезичното ѝ население.

Андреа Палм, заместник-секретар на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ, заяви, че войната в Русия е "в пряко противоречие с целите на здравеопазването на Г-20 и нашата цел за насърчаване на здравето в световен мащаб".

"Далеч от насърчаването на глобалното здравеопазване, Русия наруши здравните услуги, разруши здравни заведения и продължава да нанася удари по сгради, в които се укриват невинни цивилни, включително деца", заяви Палм.

Още по темата
Русия отрича да е нанасяла удари по цивилни граждани и медицински заведения.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските сили са опустошили стотици болници и други институции и са оставили лекарите без лекарства за борба с рака или в невъзможност да извършват операции.

По време на срещата в понеделник Русия не беше съгласна с повечето членове относно предпазливостта си по отношение на многомилиардния фонд, който страните от Г-20 временно се съгласиха да създадат за засилване на превенцията и готовността за пандемии.

"Създаването на т.нар. Фонд за финансови посредници крие определени рискове", казва Салагай.

"Важно е да се предотврати дублирането на съществуващи международни институции и раздробяването на финансовите ресурси, както и отслабването на координиращата роля на СЗО и на комуникациите между програмите на организацията", каза той.

Салагай заяви, че е необходимо да се осигури устойчиво финансиране на Световната здравна организация (СЗО), за да се създаде в нея капацитет за борба с пандемиите.

Китай, който отказа да осъди действията на Русия в Украйна и разкритикува мащабните западни санкции срещу нея в отговор, заяви на срещата, че приветства всяко усилие за подобряване на управлението на здравеопазването в световен мащаб и укрепване на националните здравни системи. Пекин не спомена въпроса за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Газ пикаят, ама са червиви с пари, тук бензино е 4 лева литъра, комунисте
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Solar PowerПитай фащ, франция, ГБ и т.н.- те ги научиха.
6
6
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: От думите ти не разбрах защо изобщо русия е в друга държава и защо изобщо обстрелва неща в чужда държава без да е канена ?!?!?!
5
1
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
" Без Русия на музикални фестивали, спортни първенства, културни прояви" Само, че кажи това на мaйka ти комунистка, русофилка, западнофилка, на гаджето ти също, тя ще е доволна
4
1
 
5
 
! Отговори
До дедо Груйо преди 1 година
Дедо, ти сигурно можеш да казваш, понеже си роден през комунизма...
3
6
 
6
 
! Отговори
дедо Груйо преди 1 година
Русия няма ресурса и контактите да спечели Студена Война. Всъщност всички такива са загубени от тях. Днес са на тоя хал с 1% гдп заради Студената война. А идва нова. Честито за тях. Айде сега някой русофил да ме обори с исторически факти.
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците трябва да свикват, че тепърва ще бъдат изолирани навсякъде и виновни за всичко. В допълнение зачертаха приноса си през 2СВ. Няма как да тръбиш, че си победил нацисти при положение, че самите те показаха, че са фашисти, че дори и свастика си измислиха. И това не е мое мнение, а факт който тепърва ще виждате. Без Русия на музикални фестивали, спортни първенства, културни прояви.
1
5
 
7
 
! Отговори
Поредната "уник преди 1 година
антируска политкоректност на български терен: няма или не са поканени руски участници в световното състезание по свободно гмуркане (freediving), което се провежда сега в Бургас. В пък знамената на САЩ, Англия и Украйна са там! Друг е въпросът, че няма въобще новина по медиите и новинарските сайтове, че от днес в Бургас се провежда за първи пъти този вид състезание.