Керемедчиев: Обезглавихме руското посолство

Радев сигурно е знаел за дипломатите, смята той
30 юни 2022 12:08, Анисия Иванова
78

"В 143-годишната история дипломатическите отношения между България и Русия не са били на толкова ниско ниво. България в цялата си история на дипломация не е гонила дори събрано толкова дипломати досега. България е и европейски шампион в тази сфера. В сметка това също е притеснително", заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

По думите му България се нарежда в елита на западноевропейските държави, които имат крайно рязко отношение към Руската федерация.

Още по темата

Вчера стана ясно, че депутатите от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" не са били наясно с решението на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати от България.

"След нас е Полша, която изгони 45 руски дипломати. Ние водим в класацията. Руското посолство е най-многочисленото в България. Руските дипломати са 10 пъти повече от българските в Русия. Руското посолство има много прилежащи структури, както и служители, които са с дипломатически статут, но реално не извършват дипломатическа работа", обясни Керемедчиев.

Събеседникът посочи пред Bulgaria ON AIR, че руското посолство е огромна структура с над 150 души. И добави, че това, което се е взело като решение от правителството ни, е, да се орежат бройките.

"Досега ние гонехме руски дипломати, но не намалявахме числеността на мисията на Руската федерация в България. Сега се взе решение да се орежат бройките - да се намали числеността на руските дипломати", изтъкна бившият зам.-външен министър.

Керемедчиев каза, че вземането на това решение означава, че България иска реципрочност в представителствата на двете страни.

"В момента изгонването на 70 дипломати означава, че всички служители на консулствата във Варна и в Русе са изгонени. Това е едно обезглавяване на руското посолство, но трябва да се запитаме защо главата на руската делегация - Елеонора Митрофанова, не е в този списък", подчерта той.

Според него на премиера Кирил Петков явно не му е стигнала смелостта да направи и този жест, който е най-крайната стъпка.

"Отзоваването на посланик е почти прекратяване на отношения между двете държави. Намаляват каналите за комуникация. По този начин ще затрудним бъдещи дипломатически отношения между двете страни", убеден е Керемедчиев.

За гоненето на дипломати той отново подчерта, че е изключително крайна мярка, която скоро държава членка на НАТО и ЕС скоро не е правила. И смята, че вероятността президентът да не е знаел, е почти нулева.

Запитан дали да очакваме бензин от 5 лв., гостът в студиото каза, че това неминуемо ще се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
12
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Ше те заболли...реда се сменя...нато видяхме , че се пооака от Русия :) а такива платени плебеи като теб ще си висят у форумите до края :)
15
5
 
7
 
! Отговори
За кокорчо преди 1 година
По добре в Сливенския да го настаним
14
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя КалПазан КП прави всичко възможно да съсипе живота в бг
13
21
 
20
 
! Отговори
Пеесе песос преди 1 година
Руските бойци от битката при Шипка навярно се въртят квто пумпали в гробовете си. То бива черна неблагодарност сма чак пък толкова! А през ВСВ сегашните ни господари ни бомбеха столицата. Ама къса историческа памет, ко да праиш.
12
11
 
21
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Драги русоффили, явно не знаете едно нещо. Тайните служби когато представят доклади и информация, ги правят в два екземпляра. Един за Премиера / Правителството / и един за Президента. Не си мислете, че Президента не е знаел тази информация и то отдавна. А защо се е спотайвал и не е реагирал, си отговорете сами.
11
4
 
8
 
! Отговори
Все едно преди 1 година
Наемателят се изходи върху метеното ден преди да си тръгне. А не би трябвало да е законно.
10
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на г-н Петков
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спряхте коментарите 2 дни, ***.
8
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха, и кокорчо ще го изгонят от бг,след месец никой няма да го знае
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и вие на дръвника.
6
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е защото гледате руски телевизии (и разбирате какво се говори без превод) и харесвате Путин. Американското посолство изпадна в ярост. Знаете ли колко пари наливат в пропаганда, а няма резултати?
5
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не е важно че иде жан виденова зима, важното е че сменихме водкаджиите с кравари
4
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доларите са преведени
3
14
 
24
 
! Отговори
Нас преди 1 година
какво обезглавяване ни чака..., много скоро
2
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ходи да се гръмнеш, плиткоумно "експертче"
1
18
 
40
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Хляб и бензин -5 лв благодарете на промяната