Зеленски: Украинската армия е в трудна ситуация, в Донбас е тежко

Украинският президент сложи край на дипломатическите отношения със Сирия
Обновена: 30 юни 2022 08:54 | 30 юни 2022 07:10, Петя Славова
64
Зеленски: Украинската армия е в трудна ситуация, в Донбас е тежко
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Воладимир Зеленски призна в сряда, че украинската армия се намира в много трудна ситуация в Донбас, в района на градовете Лисичанск, Авдеевка, Артемовск (Бахмут).

Още по темата

"Също така в Донбас, Лисичанск, Авдеевка, общините в посока Бахмут - ситуацията там остава много трудна и много тежка", каза Зеленски във видеообръщение в Телеграм.

Украинският президент заяви, че властите на страната правят всичко възможно да получат модерни артилерийски системи от западните съюзници, за да "отговорят правилно" на настъплението на войските на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), действащи с подкрепата на руските въоръжени сили, предава БГНЕС.

Първите руски бойци от специалните части влязоха в Лисичанск, заяви в сряда чеченският президент Рамзан Кадиров, като отбеляза, че градът "скоро ще бъде освободен от украинските окупатори".

Междувременно офицерът от Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко не изключва, че петролната рафинерия в Лисичанск вече може да е превзета от силите на ЛНР и руските въоръжени сили.

Магистралата, свързваща Артемивск и Лисичанск, е блокирана от военните на ЛНР и Русия, като доставките на Въоръжените сили на Украйна за Лисичанск са напълно прекъснати, заяви пред ТАСС Виталий Киселев, помощник-министър на вътрешните работи на ЛНР.

Също така украинският президент обяви снощи, че слага край на дипломатическите отношения със Сирия, след като режимът в Дамаск призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Донецк и Луганск, подкрепяни от Русия от 2014 г., предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Вече няма да има отношения между Украйна и Сирия", заяви Зеленски във видео в Телеграм, твърдейки, че "натискът на санкциите" срещу Дамаск, съюзник на Русия, "ще стане още по-голям".

"Това е незначителна история", отбеляза с пренебрежение той, предпочитайки да акцентира върху подписването в Брюксел на споразумение за режим на "безвизов превоз" на товари от Украйна в Европейския съюз.

Вчера Сирия обяви, че признава т. нар. Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна за независими и с това стана първата държава (след Русия), която го направи.

Това не е първият случай, когато Сирия изразява подкрепата си за територии, признати от Русия за независими. През 2018 г. Дамаск призна независимостта на сепаратистките райони Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

Сирия и Русия са съюзници от десетилетия, но връзките им станаха значително по-тесни при сирийския конфликт и военната намеса на Москва от 2015 г. насам на страната на режима на Башар Асад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
12
 
! Отговори
тя преди 1 година
Цивилните жертви са подготвени да станат такива ,та Света да узнае какви" престъпления" към човечеството изваршват руснаците ,които са най-малко заинтересовани от подобни убийсгва !
27
8
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Анонимен----не съм казал, че всички украинци се бият доброволно. Имай смелостта да водиш честен спор. Украинците които се бият са доброволци и никой не ги праща на смърт.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юбералес - А правото на избор дали да воюваш срещу някого или не свобода ли е? Ако да, тогава питам Зеленски и теб, защо забрани на украинските мъже да напускат страната? Нека сами преценят дали това е тяхната война... :)
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички невинни жертви от търговски центрове, опери, жилищни блокове, жп гари и прочие са на съвестта на Зеленски и на ръководст вото на тази страна. Долу.
24
4
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Анонимен----правото на избор да избереш господар, да смениш господар или да нямаш господар( за сметка на друго) е свобода.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юбералес - Викаш всички украинци се бият доброволно. Защо им забрани тогава да напускат Украйна (за мъжете става въпрос)? хахаха ... смени опорката, тази не става... :) ...
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юбералес - Не е чест да постигаш някакви цели, като си изпратил на смърт други хора. Явно това не можеш да разбереш. Все едно аз да те пратя да воюваш в Украйна, понеже ще спечеля нещо си, а аз да си стоя вкъщи и после да твърдя, че това за мен е чест и съм достоен човек. Правиш ли разликата? Чест е, че войниците на Украйна пазят държавата си, но не е чест за Зеленски, че ги праща да умират във война, която не може да спечели. Това се нарича предателство.
21
11
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Анонимен----Путин изпраща народа си на смърт в Украйна, а украинците не чакат заповед на Зеленски, особено националистите - бият се и умират за родината си....с чест.
20
2
 
21
 
! Отговори
тя преди 1 година
Провокация към Русия течеше от 2014 година и се стигна до тук а сега само проси от цял свят !
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юбе....Робската психика е въпрос на гледна точка. Замяната на съветско влияние с американско господство си е робство.
18
3
 
15
 
! Отговори
тя преди 1 година
Тоя трябва да го разпънат заради политиката ,която тласна страната му във война с Русия !
17
13
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Анонимен---самоубийството и честта са свързани понятия. Няма по-голяма чест да умреш за родината. Украйна твори история.
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юбералес - И още нещо относно честта. Примерно Левски е рискувал само собствения си и вероятно на останалите членове на организацията живот, а не живота на целия български народ, за да постигне целите си.Какво прави Зеленски?Точно обратното.Рискува живота на всички украинци за постигането на непостижима цел.За да изгуби Русия,трябва НАТО или поне част от НАТО да се намеси военно.Даже и тогава не е сигурно.Украйна сама няма как да спечели.Викаш чест е да изпратиш в отвъдното сънародниците си.
15
1
 
7
 
! Отговори
тоя преди 1 година
е холограма...Жив човек не може да говори такива неща
14
2
 
18
 
! Отговори
158 преди 1 година
Кой те излъга, че имаш шанс в тази война?! Пожертва си народа! Трябва да те разстрелят!
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юбералес - Чест и самоубийство са две различни неща. Чест е да помагаш на народа си за някаква кауза, а не да го буташ към пропастта и да станеш причина за страданията му.
12
10
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Анонимен-----трудно може да разбереш що е чест, ако си с робска психика.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още февруари месец беше ясно в чия полза ще завърши войната. Въпросът беше колко жертви ще даде Украйна и колко територии ще превземе Русия. Не пиша за жертвите от руска страна, защото за тях знаем, че не ценят човешкия живот, но уж свободните и демократични държави го ценят. Като слушам и чета изказванията на Зеленски оставам с впечатлението, че е съюзник на Русия. Иска Украйна да даде повече жертви или най-малкото не му пука за броя им и да изгуби повече територии. Жалко за украинския народ...
10
4
 
16
 
! Отговори
Какво значи преди 1 година
"вече няма да има" дипломатически отношения между Украйна и Сирия!??? Той май наистина си мисли, че е господ и с него започва и свършва света! То наистина заради него може да свърши...ама да ни пази Господ! Най-накрая му смачкайте фасона, защото започна да разполага с прехраната и животите на много държави! И...на всичкото отгоре "безвизов"!!! Европа е стара, глуха, сенилна...
9
4
 
18
 
! Отговори
L. преди 1 година
Ами, Таранкоолу, като ти свършат войниците и патроните, се предаваш. Колко още хоратрябва да умрат в тая безмислена война. Кой ти би телеграма да дразниш мечката?