Трябваше да е безопасно място - каква е истината за взрива в Кременчук?

След атаката Русия разпространи множество неверни факти
29 юни 2022 21:42, Нели Христова
18
Трябваше да е безопасно място - каква е истината за взрива в Кременчук?
Снимка: БГНЕС

26-годишният Максим Мусиенко беше на работа в магазин за електроника в търговския център Кременчук в понеделник. Той помагаше на клиентите си да си купят климатици, за да преборят летните горещини.

Още по темата

По думите му в магазина имало около 100 клиенти.

"Работихме. Имаше много хора в магазина, но не помня нищо след това", казва той.

В 16:00 часа местно време руска ракета порази мола в центъра на града. Най-малко 18 души загинаха, а 59 бяха ранени. Очаква се броят на загиналите да се повиши.

"Търговският център не е опасно място за руснаците. Мислехме, че сме далеч от границата", казва Максим.

Той има осколкова рана, комоцио и множество драскотини. Съпругата му Виктория седи до него в болницата. Те току-що са отпразнували годишнината си, а следващата седмица е нейният рожден ден.

Тя била вкъщи, когато ракетата удря търговския център и веднага се опитала да се обади на съпруга си, страхувайки се от най-лошото.

"Той вдигна телефона и каза, че е в центъра на пожара", споделя тя. Съседи на Виктория й помогнали да стигне до мястото на търговския център. "Всичко беше черно и тогава съседите казаха, че е в болницата", разказва тя.

"Ние не сме нападали никого, просто искаме да живеем", добавя Максим пред BBC.

В съседната стая мъж, който даде името си като Микола, си спомня, че се е събудил в руините до жена си.

"Опитахме се да се измъкнем. Помогнах на жена ми и помогнах на едно момиче по пътя ни. Видях хора, които лежаха наоколо, някои не реагираха. Огънят ставаше все по-голям, а аз ходех по стъкло", добавя той.

Съпругата му също е в болница и е на лечение. Микола й изпраща съобщения на всеки два часа.

"Не мислех, че това ще се случи", казва той. "Мислех, че се опитват да разрушат инфраструктурата ни. Дори не мислех, че ще ударят търговски център. Има жени и деца. Това е безопасно място."

Това безопасно място сега тъне в развалини. Спасителите вече се отказаха да търсят оцелели.

Обектът на търговския център е в оживена част на града - приблизително 36 000 души живеят в рамките на 2 км. Той имаше етаж с ресторанти и редица магазини, които продаваха разнообразни стоки - от дрехи до бижута.

Жител на Кременчук, Миша, казва, че е бил в търговския център няколко пъти след нахлуването. "Това е голям мол, който затваря по време на въздушен удар", казва той. "Там винаги е имало много хора."

Президентът на Украйна Владимир Зеленски нарече нападението "нагъл терористичен акт", докато лидерите на групата на най-богатите нации Г-7 заявиха, че безразборните атаки срещу цивилни са военно престъпление.

До останките на сградата е поставен мемориал на загиналите. Постоянен поток от хора идват да запалят свещ, да поднесат цветя и да отдадат почит на загиналите. Други чакат да чуят новини за изчезналите.

Жена на име Ана има сълзи в очите си, когато разказва пред BBC, че има приятели, работещи в аптеката на търговския център.

"Всичките ми приятели там са млади и под 30 години. Синът ми трябваше да бъде там", казва тя. "Какво правят те? Ще бъдем убити. Искам Русия да поеме отговорност."

В рамките на часове след атаката срещу търговски център в централния украински град Кременчук, фалшиви и недоказани твърдения започнаха да циркулират онлайн.

Историите бяха разпространени от руските канали в Telegram и от Дмитрий Полянски, заместник-посланик на Русия в ООН. Те включват слухове, че атаката е "фалшива" или "инсценирана", които се повтарят по руската телевизия.

Във вторник министерството на отбраната на Русия пусна изявление, в което се твърди, че търговският център "не функционира" и че бомбардировката на близък склад за боеприпаси е предизвикала вторичен пожар в центъра. Тези твърдения бяха отречени от украинските власти.

Каква е истината?

Твърдение: Търговският център беше "нефункциониращ"

Това твърдение е невярно. Репортери на BBC на място са разговаряли с купувачи и служители, които са били в сградата по време на атаката.

Множество публикации, изброяващи подробности за изчезнали хора, които или са работили в търговския център през деня, или са пазарували там, бяха публикувани в местен канал в Telegram в часовете след атаката.

Един прокремълски канал за "проверка на факти" предполага, че снимки от вътрешността на търговския център не са били публикувани в Instagram от март. Жена, която живее в близко село и редовно ходи да пазарува в Кременчук, обаче казва пред BBC, че търговският център е бил "постоянно отворен", а семейството й го е посещавало поне веднъж седмично.

Тя също така споделя видео, което е заснела в търговския център от 25 юни, показващо отворени магазини и хора, които се разхождат в сградата. Други подобни кадри, публикувани онлайн, изглеждат още по-нови - включително видео в YouTube, очевидно заснето само ден преди атаката, също показващо купувачи и магазини, отворени както обикновено.

Някои канали на Telegram твърдяха, че в търговския център нямало жени или деца, което намеква, че сградата е превърната във военно съоръжение. Това твърдение е невярно, според няколко разкази на очевидци и онлайн видеоклипове.

Твърдение: Бомбардировката на оръжеен склад разпространил огън в търговския център

Руското министерство на отбраната заяви, че армията е нанесла удар по оръжейно съоръжение, което е детонирало боеприпаси, които след това са запалили търговския център.

"Оръжия и боеприпаси от западно производство, складирани в склада за изпращане на украинска военна групировка в Донбас, бяха уцелени с високоточен удар", казаха от министерството.

Украинските власти отрекоха да има склад за оръжие наблизо.

Кадри от видеонаблюдение, заснети близо до езерце на около 600 метра северно от търговския център, от другата страна на сградата на фабриката, показват два ракетни удара в района.

Съпоставяйки точните места, където двете ракети падат във видеозаписа за видеонаблюдение с въздушните изображения на района, изглежда, че едната ракета се взризява близо до източния край на търговския център, докато другата е ударила северния край на фабриката, близо до южния край на езерцето. Сателитните снимки на района дават допълнителни доказателства, че това са местата на ударите.

Заводът, споменат от руското министерство на отбраната, се намира на около 300 метра северно от търговския център. Сградите са разделени от стена, растителност и релсови коловози, което прави твърдението, че "вторичните експлозии" са причинили голям пожар с множество жертви в търговския център, малко вероятно.

Според украинското онлайн издание Kyiv Independent, че машинният завод е бил ударен, като двама души са били ранени.

Светлана Рибалко от регионалната държавна служба за спешни случаи отрече да е имало оръжия, съхранявани в съоръжението. "Това е място за производство на пътна техника, машини за пътно строителство", казва тя пред BBC. "Наблизо има и оранжерия, където работниците отглеждат краставици."

Твърдение: Атаката е била "инсценирана" или "провокация"

Това твърдение противоречи на официалното изявление на руското министерство на отбраната - въпреки че висши дипломати като Полянски, заместник-посланик на ООН, описаха атаката в Кременчук като "нова украинска провокация в стил Буча" в Twitter.

Просто няма доказателства - нито са били предложени - че Украйна е бомбардирала търговския център или че атаката е била "инсценирана".

Това е последният пример за обща тактика, използвана от привържениците на руското правителство - хвърляне на множество противоречиви твърдения без доказателства непосредствено след атака.

Твърдението отразява други, развенчани фалшиви твърдения на Русия и нейните поддръжници, например, че нападението срещу родилна болница в Мариупол и убийствата на цивилни в Буча са били някак си фалшифицирани или инсценирани.

В съобщение в Twitter Полянски каза, че атаката "ще бъде използвана от Украйна, за да привлече възможно най-голямо внимание чрез популяризиране на "невярна версия на случилото се" и "моят пост не противоречи на обяснението, предоставено от руското министерство на отбрана."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
8
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
При украинци няма истина. Много лъжат.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и Украинците признаха вчера че ракетата е ударила склад за оръжие в съседство до молът, а той се е запалил от екплоадирала мониция.
5
2
 
9
 
! Отговори
Глупав Петър преди 1 година
Как може в магазина за климатици да е имали около 100 души, като на паркинга пред мола имаше 4 коли?
4
2
 
10
 
! Отговори
Petrov преди 1 година
Фейка е именно тази статия.Болни промити английски ***.Цивилни се обстрелват в Донецк,защо не пишете за това бе маймуни проамерикански.
3
9
 
3
 
! Отговори
Здравомислещ преди 1 година
До Анонимен/ Сам го каза - "здравомислещ". Хайде да разширим малко темата - кой "здравомислещ" човек може да си помисли да нападне съседна суверенна държава и да вярва, че това ще му се размине, кой "здравомислещ" човек може през 5 минути да заплашва целия свят с ядрено оръжие, кой "здравомислещ" човек ще съсипе собствената си държава само и само да избие комплексите си? Та така - здравомислещ или не руснацие бомбят всичко наред. Нарича се ГЕНОЦИОД.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зобре, де, кой здравомислещ, пък бил той и най-отлявлен русофоб, сериозно вярва, че руснаците целенасочено бомбят молове, болници, училища и пр.? Защо им е? За да подпомагат пропагандата на украинците? Или защото са им малко вече заведените дела за военни престъпления? Или пък си вдигат морала на войските със снимки на избити украински жени и деца? Хайде малко по-сериозно...
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руснаците не удрят цивилни обекти - нямат интерес да го правят , но воените обекти са тяхна цел