Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ

Става въпрос за икономическа война, заяви министърът на икономиката
4 юли 2022 19:29, Анисия Иванова
517
Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите германски индустрии могат да се окажат пред колапс заради намаляването на доставките на руски природен газ, предупреди висшият синдикален представител на страната преди кризисните преговори с канцлера Олаф Шолц, които започват в понеделник, съобщава Bloomberg.

"Заради прекъсванията на доставките на природен газ цели отрасли са застрашени от траен колапс: алуминий, стъкло, химическа промишленост", заяви Ясмин Фахими, ръководител на Германската федерация на профсъюзите (DGB), в интервю за вестник Bild am Sonntag. "Подобен срив би имал огромни последици за цялата икономика и работните места в Германия".

Според нея енергийната криза вече води до рекордно висока инфлация. Фахими призовава за въвеждане на таван на цените на енергията за домакинствата. Нарастващите разходи за емисии на Co2 означават допълнителна тежест за домакинствата и фирмите, добави Фахими. Според нея кризата може да доведе до социални и трудови вълнения.  

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви в събота, че правителството работи по начини за справяне с нарастващите разходи, пред които са изправени както комуналните дружества, така и техните клиенти, без да дава подробности. По-рано той предупреди, че ограничаването на доставките на руски газ рискува да доведе до по-дълбоки сътресения, като сравни ситуацията с ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза през 2008 г.

Германия трябва да се подготви за по-дълбоки съкращения на доставките на руски газ, тъй като президентът Владимир Путин преследва съзнателна стратегия за повишаване на цените, за да подкопае европейското единство, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

 "Не става въпрос за хаотични решения, а за икономическа война, напълно рационална и много ясна", заяви Хабек, заместник-канцлер в правителството на Олаф Шолц, в събота в рамките на дискусия. "След едно намаление от 60 процента логично следва следващото."

Германските лидери засилват предупрежденията за предстоящи сътресения и недостиг на природен газ в най-голямата икономика в Европа, която разчита на Русия за около една трета от енергията си. Путин постепенно намали доставките, след като европейските страни наложиха санкции в отговор на руската инвазия в Украйна.

Германските комунални услуги са изложени на риск от каскадни аварии, което може да наложи активиране на правна клауза, която би им позволила да прехвърлят увеличенията на цените извън договорните ангажименти, каза Хабек.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
402
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да горят гуми и да зарежат тая *** руска газ.
401
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"една компресорна турбина"??????????????????? Ех, журналисти....................
400
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Случаен минувач "В момента Индия и Китай купуват руския газ на по-висока цена." Я кажи каква е цената, на която Индия и Китай купуват руския газ и си дай източника на информацията, да видим, дали е "по-висока".
399
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Долу дойчланд "Трябва час по-скоро германия да фалира и да се разпадне целия ес. България ще е отново свободна и ще може да възстанови норманите си отношения с Русия." Ееех, на робите им се иска час по-скоро да им наденат отново хомота. Абе, другаре, никой не ви спира да емигрирате в "рая" на Путин и там по-цял ден да се къпете в "правилните" ценности: терор, мизерия и култ към лидера. И "евтин" газ ще има, и ще "просперирате". Само не знам защо и децата на Путин даже не са там?
398
2
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Плешивият страхливец Шолц не може нищо да направи, той слуша американците. По Северен поток може да се транспортира много газ, но сега обемът е намален, защото и Путин си гледа интереса... В момента Индия и Китай купуват руския газ на по-висока цена. Е ти като имаш една стока, нали ще я продадеш на този, който ти плаща повече?
397
0
 
20
 
! Отговори
хсплескан преди 1 година
Ама им е демократично и евроатлантическо, нали?
396
7
 
20
 
! Отговори
Долу дойчланд преди 1 година
Трябва час по-скоро германия да фалира и да се разпадне целия ес. България ще е отново свободна и ще може да възстанови норманите си отношения с Русия.
395
0
 
14
 
! Отговори
Гнилия преди 1 година
капитализъм, пак загива....
394
4
 
28
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
НЕ СЕ ЖАЛВАИТЕ ШВАБИ,ВИЕ САМИ СЕ ПРОСТРЕЛЯХТЕ КАКТО И ЦЯЛАТА КОЛОНИЯ НА С.А.Щ. НАРЕЧЕНА Е.С.
393
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешки - Германия била пред фалит. Шолц не е на това мнение. Той ще се справи с наследството Шмеркел.
392
1
 
22
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Икономическа война било,а кой я започна със санкциите.А,санкциите били заради руската агресия,но агресорите винаги смятат че са прави.Нали бяха "икономическо джудже"?Нали само Германия има три пъти по-висок брутен продукт в долари?Да в долари и в потребление също,но в натура потреблението е еднакво на броя население и сметките се оказаха без кръчмаря.
391
1
 
10
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
да де, ама да се обърнат към бай Дън, да им помогне - нали той ги набута... :)
390
6
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Санкции до дупка,па кво стане.
389
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагаме работа на германци - заплата 900 лева. Добре е кандидатите да владеят български език
388
0
 
7
 
! Отговори
дедо от село преди 1 година
До Куранага Да де ама на мен ми дреме. Вчера заредих дизел на 3.55лв. Хляба от 1.8 се очаква да стане 2.5. Парно ,ток,вода от 01.07 са с 30% увеличени. Ако не спре тази война ЕС ще е в рецесия. Няма море,бира и др. екстри. така,че на всички българи им дреме!
387
0
 
6
 
! Отговори
ОФ преди 1 година
Преувеличава ли профлидерът заявявайки, че Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради дефицита на руски газ? Лидерът на партията ХДС Мерц отива още по-далеч и допуска борба между страните-членки на Еесовската Зона за разпределение на дефицитния руски газ.
386
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само че този път може и до Владивосток да достигнат. Та, война с война не си прилича...
385
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще и по сто пъти да фалират, пак ще са хиляда пъти по-добре от Русия.
384
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ке падне и ке умре.
383
12
 
4
 
! Отговори
Е, преди 1 година
отвреме-навреме пускат и по някоя русофилска статия за радост на изрожденците. Германия ще се оправи, Путин - не.