Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Решението на София не е самостоятелен ход, смята той
4 юли 2022 16:01, Анисия Иванова
295
Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Русия ще отговори реципрочно на България заради изгонването на руските дипломати. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с венецуелския външен министър Карлос Фария.

"Що се отнася до реалната ситуация на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, повечето от тях, осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази напълно незаконна акция, [руското] външно министерство заявява, че посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги", каза Лавров.

Руският външен министър подчерта, че експулсирането на руски дипломати от България не е самостоятелен ход на действащия министър-председател на България Кирил Петков.

"Коментарът тук, според мен, е очевиден. Това е неоторизирано решение на действащия министър-председател, който има абсолютно открита, недвусмислено проамериканска ориентация, който е готов да изпълни всяко желание на своя суверен", каза той. „А желанието на суверена е да убие историческата памет у българите и да разруши основите на отношенията, които са се утвърдили в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история“, подчерта Лавров.

Още по темата

Според него тази политика на Вашингтон не се отнася само за България. "Те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, особено на православните. Единственото, което може да се добави, е, че самото ръководство на България беше изненадано от решението, обявено от министър-председателя, което не се основаваше на българските процедури за този вид драстични действия", добави той, цитиран от БГНЕС.

На 28 юни българското ръководство реши да експулсира от страната 70 руски дипломати и технически персонал, сред които пълномощният Филип Воскресенски, както и генералните консули на Русия във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин и други, които са обявени за персона нон грата.

Сега консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство на Русия във Варна са преустановили работата си поради липса на персонал. /ТАСС

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей я Украйна след Майдана проамериканските и правителства докъде я докараха?! Този пример ли следваме с нашите евроатлантици?
222
5
 
12
 
! Отговори
Тончев преди 1 година
То не ми е работа,ама да попитам - вашето нахлуване в Украйна законно ли беше ?! Колко то сте по-далеч от нас - толкова по-хубаво!
221
5
 
10
 
! Отговори
rendeto преди 1 година
кво стана, патицата мутрифунова нали щеше да затваря посолството ? май нещо се е объркала най вероятно
220
2
 
8
 
! Отговори
БРИКС преди 1 година
Преди 20г. пак бореха долара...
219
4
 
5
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До Black Sea: И това не е вярно. Прочети в интернет нещо за БРИКС. Икономическа отганизация, в която членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Авриак. Наскоро имаха среща. Иран също иска да се включи. И няма да търгуват в долари, интересна подробност.
218
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как само западната пропаганда и нашите продажници за 2-3 десетилетия от най-близка и братска страна ни направиха най-вражеска, много с добри да промиват мозъци!
217
7
 
13
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
До 172. Лека поправка. Мачът не е целият свят срещу Русия, а Русия срещу целия свят. Просто тя си избра да тича срещу всички. Все щели да я нападат видиш ли.
216
11
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Светът не се състои от САЩ и сателитите им (като нас). Кой е съюзник на САЩ в Азия? На пръсти се броят. А в Африка, в Латинска Америка? Светът вече не е еднополюсен.
215
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова злоба в русофобските *** все едно някой е изгонил американските шпиони от американското посолство освен че херомустафа сто пъти се намеси грубо и нахално във вътрешните ни дела. Американците взеха милиарди но самолетите отидоха на майната си а дори и да дойдат в българия ще отидат в американските бази и всичко е лъжа и измама чл. 5 справка кипър. Хайде честит празник на задокеанските *** да внимават да не се задавят със замразените пуйки от 30г във фризера...
214
12
 
5
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
До БГ МРАЗИ РУСИЯ..ФАКТ: Г'лупости са това. Мнозинството от българите обичат Русия, нашите русофоби са в по-голямата си част п'родажници. Не говоря за откровено неграмотните хора, но дори и сред тях има хора, които не се доверяват на русофобската пропаганда.
213
6
 
8
 
! Отговори
Къш бе преди 1 година
Фашистки кон , когото турките убиха посланика ви, в пуйкистан как отговорите?? А плазмода Митрофанова е още жива , все още !
212
9
 
11
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До Надежда: "Дано да си закрият посольството". Дано го закрият. Това заслужи България заради г'лупостите на Киро. Искам да видя, как след това наши политици ще отидат в Москва да договарят нещо А ще им се наложи.
211
7
 
12
 
! Отговори
БГ МРАЗИ РУСИЯ..ФАКТ преди 1 година
ВИНАГИ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ СА ЕДНА СРЕЩУ ДРУГА..... ФАКТ.. ПСВОЙНА-БЪЛГАРИЯ Е В ГРУПАТА НА"ЦЕНТРАЛНИТЕ СИЛИ"..... ВСВОЙНА-БЪЛГАРИЯ Е В ГРУПАТА НЯ, "СИЛИТЕ НА ОСТА"......... РУСИЯ - в "СЪЮЗНИЧЕСКИТЕ СИЛИ"................ НЕ СЕ ОБИЧАМЕ И ТУЙТО... ....
210
3
 
11
 
! Отговори
преди 1989 преди 1 година
имах две вноски за лека кола. С номера около 180-190 хил. След 5-7години се доближих до трабант лимузина.Изпуснах трабант комби в един момент(и вартбург комби). За лада бяха стигнали около номер 100х.Имах пощите молба за дом.тел.,над 3 г. не ми прекараха. След 1990 за един ден го прекараха. Цветен тв. с 10 м. заплата можеше да се купи, само с,, връзки,, или голям Късмет! За жилище и др. и др. до сутринта трябва да пиша.....
209
8
 
13
 
! Отговори
Плащаме-получаваме преди 1 година
До Анонимен 222: Русия ни спря газта защото не платихме за нея по схемата за Газпром. Договорът ни (и не само нашият) не предвиждаше това, че сметките, в които се превежда заплащането могат да бъдат блокирани. Да приема заплащане в такива сметки за Русия е все едно да се съгласи да доставя газ безплатно. И то на кого? Точно на тези, които мине не мине измислят нов пакет санкции. Доста западни фирми плащат в рубли и получават газ. Можехме и ние. Сега пак получаваме руски газ, но чрез посредници
208
2
 
13
 
! Отговори
Ашурбанипал преди 1 година
До До 198Тъпанар, какво значение има колко е населението на съответната държава? Трябва ли китайците и индийците да имат по 2000 души посолства?
207
4
 
12
 
! Отговори
Надежда преди 1 година
Дано да си закрият посольството.
206
3
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 213: "Кви "паради" бе? :)))) Говорим за култура, не за самоопределение". Нали за това говорим? Тъкмо гей парадът е културно мероприятие в западен стил, а кой как се самоопределя това вече (ако не го рекламира) си е личен въпрос. А между другото това "кви" и "къв" си е чист нашенски битовизъм. Къв образован човек си ти? ....................... Не че има връзка с темата?
205
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Русия ни спря газта, без да сме нарушавали или правили на никого нищо, показа, че не сме им приятели, а сега този пътник, говори за историческата памет на българите.
204
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те отдавна ни спряха газа, мейби като реципрочни мерки ще напуснат голямото си, всъщност най-голямото посолство в БГ :))) Само дето нема да го направят, не са толкова луди :)))