Експерти: Няма да се стигне до закриване на руското посолство

Нещата не са толкова драматични, колкото ги представя Митрофанова
4 юли 2022 10:41, Анисия Иванова
27

Руски самолети прибраха към Москва 180 души - дипломати и техните семейства.

"Предстои да видим в какъв режим ще продължи да функционира руското посолство. Видяхме изостряне на тона от Кремъл и посолството на Русия и опит за успокояване на нещата от българската страна. Правителството даде ясен знак за остър завой в българската външнополитическа ориентация. България поддържаше особени отношения с Русия, а сигналът беше ясен - България е на страната на тези, които категорично осъждат руската агресия в Украйна", коментира експертът по политически комуникации Иво Инджов в студиото на "България сутрин".

Според експерта по национална сигурност Илия Налбантов няма да се стигне до закриване на руското посолство.

Още по темата

"Знак за това даде вторият човек в руското посолство - неговото изказване беше умерено с намек за потенциал за бъдещи комуникации. В този акт на "Продължаваме промяната" видяхме да вкарват нов мениджмънт в българската политика. Онези, които застанаха пред руското посолство, застанаха от другата страна на барикадата. Засега те стрелят само с думи, но дали няма да се повтори българската история и да стрелят със снаряди и куршуми", изрази опасенията си Налбантов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът по политически комуникации обаче е на мнение, че няма нищо драматично в протестите "за" и "против" Митрофанова.

"Сблъсъкът на различни гледни точки не трябва да бъде ограничаван. Ще имаме мобилизация на протестиращите, отиваща към наказателен вот. От хора, които допълнително ще прелеят ресурс на "Възраждане". Вероятно техният електорат ще е по-голям, отколкото очаквахме, но няма да са незаобиколим фактор в българското политическо пространство. Вероятно ще влезе в следващото НС и партията на Стефан Янев, ще има преливане на избиратели", прогнозира Иво Инджов.

Той не изключва "Продължаваме промяната" да загуби избиратели, но за сметка на това ще добие изчистен партиен профил, ще може да си структурира твърдо ядро от привърженици.

А Илия Налбантов видя в действията на Митрофанова добре премислена стратегия.

"Кризата е засегнала Русия доста дълбоко. Тя направи всичко възможно да изтегли дипломатите си, така че да бъдат експулсирани, да не изглежда тя виновна, да не показва слабост", коментира експертът по национална сигурност.

Един от сигналите за това бил черният дим, който се изви над руското посолство два часа след връчването на нотата за изгонване на дипломатите.

"Който не знае как се почиства бюро - 2 часа са малко за това. Те са били подготвени за този акт, били са сигурни, че ще има нота и ще бъдат експулсирани. Реакцията на посланика на Русия в ЕС - той умерено подсказа, че нещата не са толкова драматични, колкото ги представя Митрофанова, която по-скоро искаше да си сложи още една звездичка пред Путин", добави Налбантов.

И посъветва българските политици да бъдат готови за новите руски дипломати, които ще дойдат у нас - "подготвени за новата среда на новата "желязна завеса".

Двамата коментираха и твърденията, че български журналисти са получавали пари за руска пропаганда.

"Скандално е, ако твърденията са верни. Ако има фондация, която плаща, не е нарушение на закона, макар че е нелицеприятно. Има много мултипликатори на кремълската пропаганда в българските социални медии и отделни журналисти във водещи медии. В някои случаи става въпрос за вътрешна мотивация на хората, вероятно има и казуси със заплащане. Няма лошо в сблъсъка на мнения, да се видят различните гледни точки", заяви Инджов.

А Налбантов определи агресорите като "бандити, които овладяват руската държава".

"Имаме сблъсък със зло, подобно на мафията в България, но в много по-големи размери, включително, разполагащи с ядрено оръжие", дипълни експерта по национална сигурност.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Голям "Праз"!!!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то баце ги таковаше с 200 и колегата немец, и рошавия от острова, и оня с бабичката от Париж, та Путин нема да отиде бай дън с 200...хаха
23
9
 
9
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 1 месец
Никой не може да сломи Велика Русия и Обичта ни към нея. Ще си отмъстим на изборите. Чакайте ни в парламента. Трите хиляди агенти от сащ вън от България. Не желая да газите моята земя. Мразя ви.
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ако са експерти, то аз съм китайски император.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По какво са експерти, по закриване и откриване на посолства?
20
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
А ако се закрие, на тези експерти трябва да им се търси отговорност. Аман от пишман експерти в тази държава.
19
1
 
10
 
! Отговори
Пишман експерт преди 1 месец
Налбантов е експерт колкото аз съм астронавт. Взводен и ротен командир он ВВУ във В.Търново. Тия водеха само ФП и Строева подготовка на курсантити защото за другото си имаше преподаватели.
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ще го закрият, пълни глупости. Тука що народ са подкупени, половината черноморие изкупиха и сега ще си закрият посолството. Няма начин.
17
1
 
7
 
! Отговори
ТЪп преди 1 месец
Като че ли от експертите зависи това, а не от Киро Канадеца.
16
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Митрофанова ще бъде отзована от Петербург. Изгонването на 70 служители е само началото, това е само един сигнал към Русия по руски. В дипломацията няма добър тон. Той е за пред медиите и обществото.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иекспиертите ни винаги са на погрешна позиция така че очаквам скъсване на дипломатическите отношения в най-скоро време.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Winter is Coming!
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Престъпника киро и Кокорчо си заминават скоро, и проблема с посолството пада
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко.
11
4
 
21
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
"България е на страната на тези, които категорично осъждат руската агресия в Украйна". България - не, но политиците на хранилка в американското посолство - със сигурност. А народа едва ли го е грижа, е украинци и руснаци се бъхтят взаимно; хората си имат други проблеми - примерно значително скочилите цени на храни и горива, и то само защото Кирчото и случайниците му нямат гръбнак да се опънат на американците, когато това, което искат, е във вреда на народа.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата вървят към хум. криза , да си му мислят тези с кредити ...
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво беше 32 години да си професионален евроатлантик. Някои хора с това изкараха стаж за пенсия, с по една - две публикацийки годишно. Обаче сега ще им се наложи да заработват тези хубави годинки, завалиите.
8
2
 
25
 
! Отговори
хора преди 1 месец
вижте какво казват руснаците. Нашите крият инфото! Ако е правителство, с което може да се договаря ще има отношения, ако ли - не, тежко и горко ни зимата. Лошото е, че преговарящите и дума не обелват за това. Траят си и не коментират отношенията с Русия. Нинова искаше възобновяване отношенията с Газпром! Сега няма да има
7
6
 
26
 
! Отговори
ТЕЦ преди 1 месец
Спокойно. Драмата ще е зимния период. Сега е топло.
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и газът нямаше да поскъпне. И се смяхте на хората, които си пълниха резервоарите, щото бензинът нямало да поскъпне. А и урките щели да са до МАсквато ви някъде около май месец. Ама що стана та не вечерахте?