Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Решението на София не е самостоятелен ход, смята той
4 юли 2022 16:01, Анисия Иванова
295
Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Русия ще отговори реципрочно на България заради изгонването на руските дипломати. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с венецуелския външен министър Карлос Фария.

"Що се отнася до реалната ситуация на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, повечето от тях, осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази напълно незаконна акция, [руското] външно министерство заявява, че посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги", каза Лавров.

Руският външен министър подчерта, че експулсирането на руски дипломати от България не е самостоятелен ход на действащия министър-председател на България Кирил Петков.

"Коментарът тук, според мен, е очевиден. Това е неоторизирано решение на действащия министър-председател, който има абсолютно открита, недвусмислено проамериканска ориентация, който е готов да изпълни всяко желание на своя суверен", каза той. „А желанието на суверена е да убие историческата памет у българите и да разруши основите на отношенията, които са се утвърдили в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история“, подчерта Лавров.

Още по темата

Според него тази политика на Вашингтон не се отнася само за България. "Те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, особено на православните. Единственото, което може да се добави, е, че самото ръководство на България беше изненадано от решението, обявено от министър-председателя, което не се основаваше на българските процедури за този вид драстични действия", добави той, цитиран от БГНЕС.

На 28 юни българското ръководство реши да експулсира от страната 70 руски дипломати и технически персонал, сред които пълномощният Филип Воскресенски, както и генералните консули на Русия във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин и други, които са обявени за персона нон грата.

Сега консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство на Русия във Варна са преустановили работата си поради липса на персонал. /ТАСС

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко за политика . Вече ти казах че като цитираш получаваш минус за цитата защото хората бързат.
202
1
 
8
 
! Отговори
до 158 преди 1 година
Ами ще ти отговоря. Тъщата е рускиня. Имат един клуб за танци, който си е клюкарник. Имат библиотека. Курсове за разни инструменти - ако случайно ти е скимнало да свириш на балалайка. И страшно много рекламни материали ако искаш да те гони мечка в сибирската тайга, не си бил в Маскве или джобовете ти нямат дъно и искаш да видиш камънаците по плажа в Сочи. И можеш да научищ къде са всичките магазини Берьозка ако ти се пие руска водка, ама не можеш да четеш на кирилица и нямаш интернет.
201
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мхмм си много злобно момченце с тия поговорки си от некой хоремаг. Егати не ви ли плащат непеотата. Така е няма големи парички за всички.
200
4
 
11
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Ей цял живот само заплашват как им не омръзна
199
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми роме, чекаме реципрочните мерки, само дето имаме са 19 души в българското посолство, не са 150 като руското в София :)) За какво са им толкова "дипломати" в "малка" България, мейби искат да ни въдворяват мир :)))
198
4
 
12
 
! Отговори
а ние ще постъпим преди 1 година
ОГЛЕДАЛНО- ще изгоним всички с руски паспорти.
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малко за политика Кви "паради" бе? :)))) Говорим за култура, не за самоопределение. Вие елементарни неща не знаете. :))))
196
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1000 кубика
195
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До долнияТо и аз като видя дедо бай дън лошо ми става ама какво да правя
194
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром"с Ясен си и с "помненет" и със "знаенето". Плащахме с над 200 долара на 100 кубика повече от Германия и то във времето много преди ЮП. Благодарение на "тройния шлем" на Гоце, с любезното съдействие на другаря Овчаров. Та, така, бегай другаде да се правиш на "помнещ". Тук не вървиш.
193
7
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 194: "Причината е, че те нямат нужда от пропагандиране на западната култура, тя сама се рекламира с привлекателността си"? Тук не съм съвсем съгласен. Западната култура, в някои от нейните проявления е доста рекламирана у нас, например гей парадите. Мине, не мине време, и не пропускат да ни напомнят че е "демократично" да разрешим едополови бракове, да признаем "социален" пол и т.н. ................................... Не че има връзка с темата.
192
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром"с И ся какво, всички перкат на руски ядрени реактори, така ли? :))))) Русофилите скъсвате с вашата неграмотност. :)
191
4
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
До 197 И колко плащахме и ..ако обичаш дай цифри ...ние по каква цена купувахме..сърбите..турците...австрийците... ПОМНЯ ИЛИ ЗНАЯ...че най евтин газ кууват немците ,защото ..взимат голям обем газ+участват и финансират газопроводните мрежи към тях,която ие пък отказхаме-Южен поток..те са по-глупави от нас..нали !?)))
190
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес е празник и всички пуйки заработват да има парички за почерпка до вечера биричка и кафенце за друго ще трябва още да поработят. Ха честито.
189
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя път соцът, нов и много як, ще дойде откъм Запада. Ако някой се съмнява, няма проблем за соцът да си кара кервана. Та, значи, каквото е писано ще си стане. Боята обаче звърши.
188
6
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
)))В коя американска атомна централа се използват американските ядрени реактори Уестингхаус!? Само да вметна ,че след аварията в САЩ в една АЕЦ-а и то доста сериозна авария жертви(естествено това не се ратирижирава)..не помня в кой щат бе решено тези реактори да не се допускат на американските АЕЦове..само за аборигените ...Чехите в АЕЦ-Телемен СЕ ОТКАЗАХА ОТ тези американски реактори ,щото казаха ,че не са аборигени да вкарват тези нестабилни реактори...наш Гринго иска американските..вметнах))
187
5
 
1
 
! Отговори
До 198 преди 1 година
Абе мислите ли изобщо?! Колко милиона население е Русия, колко България? Можете ли да смятате? Замислете си поне.
186
4
 
13
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Тоя като го видя - лошо ми става. Дърт комунист дето цял живот потен вода не е пил седнал да се зъби и да се дръвчи. Абе льольо, ако не беше професионален гъ*облизец, от глад щеше да умреш, щото на вързано куче хляб не можеш да дадеш...
185
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 196 "Тогава за успокоение може да си спомните хилнатата физиономия на която дължите реципрочността ако останем живи разбира се." Поредния русофил, който заплашва с изтребление от руснаците на българите. Нищо ново.
184
1
 
7
 
! Отговори
Копейките свършиха! преди 1 година
Кой вземАл - вземАл, баба се изнася!