След взрива в Белгород: Какво мислят руснаците за Украйна?

Едни искат мир, други - ответни мерки на атаката
5 юли 2022 21:38, Нели Христова
241
След взрива в Белгород: Какво мислят руснаците за Украйна?
Снимка: БГНЕС

В апартамента си на петия етаж в Белгород Лидия разказва за бягството си на косъм.

"В три без десет в неделя сутринта бях събудена от ослепителна светкавица и силна експлозия. Изтичах на балкона и видях огромна огнена топка да се насочва към сградата. Изтичах вътре. Изведнъж всичките ми прозорци се счупиха", спомня си тя. "Долу чух викове и плач. Можех да видя как спасители изкопават хора от развалините и изнасят телата."

Русия обвинява Украйна, че е изстреляла три ракети по Белгород. Украинските власти отрекоха. Но каквото и да е избухнало в този южен руски град, извънредната ситуация напълно подкопа твърдението на Москва, че е наредила на руските войски да влязат в Украйна, за да направи Русия по-безопасна.

В действителност ситуацията в Белгород, както и в други руски региони близо до украинската граница, се влоши след нахлуването.

"Такова нещо се случва за първи път в града", казва Лидия пред BBC. "Не е имало обстрел в Белгород преди половин година."

Местните власти съобщиха, че четирима цивилни са били убити при експлозията и десетки къщи са повредени. Ала от другата страна на границата мащабът на разрушенията е много по-голям.От началото на руската инвазия хиляди цивилни бяха убити в Украйна; някои градове са превърнати в развалини от многократни обстрели.

"Трябва да живеем в мир с Украйна. Винаги сме го правили", на мнение е Лидия. "Толкова много от нас имат роднини в Украйна. И тук живеят много украинци."

Повечето от хората, с които разговаря екипът на BBC в Белгород, не са толкова примирителни.

"Русия трябва да даде подобаващ отговор на това, за да няма повече обстрели и да спрат да плашат нашите хора", казва Вадим. Той говори с журналистите близо до полицейския кордон. "Изстрелването на ракета срещу Киев би ги накарало да се замислят."

Кнарик пък казва, че "съжалява" за хората в Украйна. "Те са същите като нас. Те също имат деца. Но мисля, че трябва да вземем по-строги мерки."

Толкова много хора тук не свръзват точките - те не правят връзката между това, че Русия нахлува в Украйна и животът им става по-малко безопасен. Това отчасти е така, защото руските държавни медии правят всичко възможно, за да попречат на тези точки да бъдат съединени в съзнанието на хората. Това се случва като медиите демонизират украинците: наричат ги "нацисти", "неонацисти", "фашисти" и "ултранационалисти", а от сутрин до вечер тезата е, че справедливостта е на страната на Русия в този конфликт..

Но също така много руснаци просто не искат да повярват, че тяхната страна е започнала това, че Русия може да е агресорът.

Сега обаче високопоставена фигура в Руската православна църква се обяви за мир. След експлозията в Белгород Белгородският и Старосколски митрополит Йоан каза, че е време "да превърнем мечовете в рала".

На уебсайта на Белгородската епархия той написа: "Смирено се молим починалите да намерят мир и ранените да се излекуват. Молим се за прекратяване на кръвопролитията, които се извършват на украинска земя, но които днес стигнаха до домовете ни."

Лидия се съгласява.

"Трябва да възстановим добрите отношения по мирен начин", казва тя. "Трябва да се опомним."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** одеве писа че ще се махаш, не че ще ходиш на работа. Психичноболните сте освободени знам.
118
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото взривените блокове в Чечня бяха работа на чеченците, толкова и изпълнението в Белогород е работа на украинците. КГБ избива собствените граждани на Русия, за "повод".
117
11
 
14
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
До 154 Ако това се отнася до мен - аз не ходя на работа, нямам нужда. Ти си лягай, г-н руски ратай, че утре шефа ти ще ти избие цялата русофилия от бачкане.
116
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, така и не си легна, още баеш тук. Либералните фашуги сте обречени. Ходи търси зелени лгбт и други активисти за партийката. Биг тент сте все пак. После в чуждестранният легион на зелето. Или само тук прайдове и флагчета, а?
115
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма особено значение какво мислят руснаците - те си живеят в тяхната паралелна вселена, дефинирана от ниския им вожд, мислейки си, че са единствени и незаменими на света.
114
7
 
16
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
До 151 Можеш да си татуираш сърп и чук на челото, путин отзад на ядрената база с кафевия реактор и крокодила Гена на целия гръб. Така никой няма да те мисли за натовец.
113
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В руската армия натовци не приемат. Близко е до акъла ама ти го нямаш.
112
10
 
20
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
До 149 Ти като си голям русофил, ще отидеш ли да се биеш за Русия? Какво правищ още тук? Защо не отидеш да живееш в Якутия или Бурятия и да те мобилизират чрез глад, а?
111
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
145 и как са вкусили? 3ма укри умрели. Мисля че ти трябва да вкусиш лайнната на америката. Още утре заминаваш на фронта да им покажеш, става ли? Или ще баеш тук?
110
4
 
10
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
До 140 Какво е това славяни?
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво да мислят. Хвърлят по 60,000 ракети/сналяда на ден.
108
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти кикога не си ходил в Руската федерация че да се изказваш с такива глупости. Ти дори не знаеш формата на управление каква е.
107
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е лошо руснаците да вкусат от прелестите на войната. Напълно го заслужават.
106
7
 
19
 
! Отговори
Вижте сега преди 1 година
В Русия оцеляват ония, които се изказват само одобрително за правителството, така че всъщност не е особено важно какво мислят дълбоко в душите си. .. оцелелите !
105
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
138 имаше един такъв като теб, Мирослав Блажев - Атила. Тръгна да взривява автобус и да взема заложници, озова се в затвора. Дрискаше тук че славяните били тор на земята българска и алабала.
104
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви рашки и какви Наташки ви гонят болни мозъци. Хората искат просто мир. Във война няма виновен и невинен. Войната свършва с преговори! Преговори е явно, че никой не иска. Вие самите американофили жадувате кръв. Искате да се заличи Русия. За какво си говорим? За демокрация ли? За мир ли? Спокоен живот е ясно, че няма да има. Когато враждуващите САЩ и Русия си направят компромисите и преговарят, тогава ще има мир. До тогава майка ви жална и на американофили и на русофили.
103
9
 
17
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Русофилопримати, много добре знаете, че мордорци сами взривиха малко от биоматериала си в Белгород. Само за информация - всеки БялГрад (има ги много по света) е български, строен от българи, за старт на цивилизацията. След като НАТО размаже Русия, ние българите ще вземем земите си които им дадохме САМО за ползване. Ще има едно огромно парче и за братята ни от Украйна, защото те стартираха процеса. Трябва постановката да се изиграе правилно, за да може Русия и Турция да се самоунищожат.
102
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
133 ти май не знаеш за какво говориш. Крайна до преврата през 2014 си беше в ОНД заедно с Беларус. Точно руска територия си е.
101
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дъртаците и платените подкрепят рашките. Не случайно това дърто поколение ни закопа така,че още 200 г ще догонваме западния стандарт на живот.
100
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 132 Айде бе. Кой ти каза,че е руска. Щом са подписали договор след разпадането на СССР,че е украинска значи не е руска. Това са го подписали самите руснаци