Колко газ и нефт доставя Русия на света?

ЕС внася около 22 милиарда евро изкопаеми горива на месец от Русия
5 май 2022 21:55, Нели Христова
119
Колко газ и нефт доставя Русия на света?
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз планира да забрани всички покупки на руски петрол до края на годината. Но все още няма консенсус сред членовете на ЕС относно спирането на вноса на руски газ.

Какви санкции за петрол и газ вече има?

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че на страните от ЕС е забранено да купуват руски петрол след края на 2022 г.

Унгария и Словакия ще могат да продължат да купуват руски суров петрол до края на 2023 г.

През март ЕС се ангажира да намали вноса на газ с две трети в рамките на една година. В момента се водят преговори за по-нататъшно изключване.

САЩ обявиха пълна забрана на руския внос на петрол, газ и въглища, а Обединеното кралство трябва постепенно да прекрати руския петрол до края на годината.

Русия предупреди, че забраната на нейния петрол ще доведе до "катастрофални последици за световния пазар".

Въпреки санкциите Русия почти удвои месечните си приходи от продажба на изкопаеми горива в ЕС, според Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух.

ЕС внася около 22 милиарда евро изкопаеми горива на месец от Русия от началото на войната, тъй като цените на петрола и газа скочиха, в сравнение със средно около 12 милиарда евро на месец през 2021 г.

Колко петрол изнася Русия?

Русия е третият по големина производител в света след САЩ и Саудитска Арабия.

Около половината от руския износ на суров петрол отиде за Европа, преди да бъдат обявени санкциите.

През 2020 г. Холандия и Германия внасяха най-много руски петрол на ден.

Словакия и Унгария, на които ще бъде дадена допълнителна година, за да намерят алтернативни доставчици, са получили съответно 96% и 58% от вноса на петрол от Русия миналата година, според Международната агенция по енергетика (IEA).

Русия представлява само 8% от вноса на петрол в Обединеното кралство през 2020 г. и 3% от вноса на петрол от САЩ миналата година.

Какви са алтернативите на руския петрол?

Анализаторът Бен МакУилямс казва, че би трябвало да е по-лесно да се намерят алтернативни доставчици за петрол, отколкото за газ, защото макар някои да идват от Русия, "има и много пратки от другаде".

Някои държави, членки на МАЕ, пуснаха еквивалента на 120 милиона барела от петролни запаси - най-голямото освобождаване на запаси в своята история.

В края на март президентът на САЩ Джо Байдън нареди голямо освобождаване на петрол от американските резерви в опит да намали високите разходи за гориво.

САЩ също искат Саудитска Арабия да увеличи производството си на петрол и се стремят към облекчаване на санкциите срещу петрола на Венецуела.

Как Русия спря газовите потоци?

Въпреки нахлуването в Украйна, Русия продължава да доставя голямо количество газ на много европейски страни.

Въпреки това, след като западните сили наложиха финансови санкции срещу Русия, президентът Путин обяви, че "недружелюбните" страни ще трябва да плащат за газ в руската валута.

Руската държавна енергийна компания "Газпром" прекъсна доставките за Полша и България и заяви, че няма да ги поднови, докато плащанията не бъдат извършени в рубли.

ЕС заяви, че смята действията на Русия за форма на изнудване.

Много други страни от ЕС трябва да се сблъскат със същия проблем около средата на май, когато ще се наложи да плащат.

Плащанията в рубли биха подкрепили руската валута и биха били от полза за нейната икономика.

Кой плаща в рубли?

Урсула Фон дер Лайен предупреди, че спазването на руските искания би нарушило санкциите на ЕС и би било "висок риск" за компаниите, които го правят.

Страните от ЕС са разделени по отношение на това колко скоро ще премахнат зависимостта от руските енергийни доставки.

Газовите компании в някои страни от ЕС, включително Германия, Унгария и Словакия, се съгласиха да плащат за газ в евро чрез руската банка Газпромбанк, която след това ще конвертира плащанията в рубли.

Financial Times съобщи, че газовите компании в Австрия и Италия също планират да открият сметки в Газпромбанк.

ЕС каза миналата седмица, че ако купувачите на руски газ могат да завършат плащанията в евро и да получат потвърждение за това, преди да се осъществи каквото и да е конвертиране в рубли, това няма да наруши санкциите.

Въпреки това има различни мнения между страните как да тълкуват първоначалните насоки, а дипломати от ЕС заявиха, че искат повече яснота по въпроса.

Колко газ доставя Русия за Европа?

През 2019 г. на Русия се падат 41% от вноса на природен газ в ЕС.

Ако доставките на руски газ за Европа прекратят, Италия и Германия биха били особено уязвими, тъй като внасят най-много газ.

Русия осигурява само около 5% от доставките на газ за Обединеното кралство, а САЩ не внасят руски газ.

Русия изпраща газ към Европа по няколко главни тръбопровода. Газът се събира в регионални центрове за съхранение и след това се разпределя из целия континент.

Какви са алтернативите на руския газ?

Европа може да се обърне към съществуващите износители на газ като Катар, Алжир или Нигерия, но има практически пречки за разширяване на производството.

САЩ се съгласиха да доставят допълнителни 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ (LNG) за Европа до края на тази година.

Европа също би могла да увеличи използването на други енергийни източници като вятърна енергия, но това не е бързо или лесно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Кольо преди 1 година
Известен академик беше написал. Най-силни ще бъдат държавите с най-много земя, вода и гора. Като прибавим, най-много полезни изкопаеми, безкрайни ресурси от газ и петрол. Армия с високо технологично оръжие вкл. ядрено/два пъти повече от останалия свят/, няма как да не признаем че, Русия и суперсила. Затова е безполезно да се разговаря с нея от позицията на силата. Това още повече ще влоши нещата, Европа и Украйна са губещи, а САЩ и Китай- печеливши.
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Защо мислиш, че западноевропейските лидери са глупави? Те знаят какви са последиците при отказ от руски газ и нефт, но знаят, че ще им бъде по-евтино да купуват по-скъпи газ и нефт от трети доставчици, вместо русия да ги изнудва, заплашва и "освобождава". Единственото добро от тази ужасяваща война, започната от путин, е, че Европа ще се отърве от руската енергийна зависимост...и Европа вече ще бъде по-внимателна с "евтините" руски суровини. А, русия как ще съществува без износ на газ
81
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Случаен минувач Индия и Китай и преди войната, или специалната операция, купуваха газ и петрол от русия. Няма как да купуват по-големи количества, просто не им трябват. ЕС е най-големия и най-богат купувач на руски петрол и газ....ама вече не! Никой не иска да бъде изнудван от продавача, ако продавача е нагъл, агресивен изнудвач - тогава купувача ще предпочете да купи същата стока от друг продавач, дори на по-скъпа цена. Големия губещ ще бъде наглия продавач, защото ако не продава - фалира.
80
3
 
2
 
! Отговори
Българинсега руските преди 1 година
окупатори и терористите гледат тези милиарди през крив макарон..ха.ха ха ха
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и нефт и газ да произвежда Русия всичко ще бъде изкупено от САЩ. Накараха тъпите европейци начело с гинеколожката да пишат санкции и така ги отстраниха като конкуренти. Яко нали?!
78
2
 
1
 
! Отговори
Сриват доставките преди 1 година
Едвам спасиха САЩ от военен терор 2020 .. Тогава протестиращи обсебени около конгреса подаваха риск от ядрен холокост..Иначе диверсантите от САЩ много години обявяваха че целят разединение на ЕВропа и блокиране на руските доставки на газ и нефт за традиционните европейски пазари..ДА се проверят досиетата на всички подставеи на власт в Кремъл след 1991 година ..Вкл за чужди шпиони и диверсанти..ДА се проследят всички разговори на Путин преди и след започване на военния терор.
77
3
 
7
 
! Отговори
До Случаен минувач преди 1 година
Нищо нема от Индия! Искат огромни отстъпки, при положение че цената на руския е 70$. Китай е пас, поне официално. Продажбите на Русия за Европа, нямат алтернатива. Фалити
76
5
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Аз в къщи си пускам и руска телевизия между другото. Никога не съм обичал да ме зомбират едностранно. И по време на милиционеросоциализма слушах Свободна Европа. Сега по руската телевизия един техен коментатор каза: Европа не ни купува нефта и газа, Индия ще ги купува от нас! Има огромни поръчки за нефт и газ от Индия. И ще си плащат. И от Китай също. Щом е стока, ще я продаваме!
75
3
 
10
 
! Отговори
перко преди 1 година
Има збраана, яма забрана! За едни може, за други не може! Отноово ще се купува руски газ чрез друи доставчици, но на по виска цена! Реално така наречената промяна се изразява в подмяна за сметка на хората!
74
5
 
8
 
! Отговори
До 93 преди 1 година
За наркомана З ли говориш, дето 8 години избива собствения си народ? Даде на сина на Байдтн 50 000 долара месечно, незнахно за каква работа. И стана милиардер.
73
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига ств увъртали, ОАЕ дори не вдигнаха телефона на Байдън, което е обидно. Венецуела им отказа, макар да й обещават частично сваляне на санкциите. Нв са забравулу, че ФАЩ им спретна опит за преврат.
72
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А и между другото не си мислете, че САЩ може да замести Русия, САЩ дори да вдигне производството на макс, едва ще замести 10% от Руското производство. Трябват примерно 20 години за да може САЩ да изгради достатъчно инфраструктура за да може да замени 50% от Руския ГАЗ... а до тогава?! Изобщо всяко заместване изисква периоди от 20 до 50 години и то не пълно заместване. Това означава 2 неща първо, поскъпване на горивата в пъти, 2-ро продължителна икономическа криза в Европа.
71
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което на практика ще се случи е Европа да плаща скъпо и пре-скъпо за Руски ГАЗ и Петрол, който някой друг "изпира"... т.е. ще има държави "перачи" на ГАЗ и Петрол, но те това няма да го правят безплатно. Ще влиза Руски, а ще излиза примерно "Азърбейджански", "Катарски".... или някакъв друг, но ще е пак Руски. Така привидно уж ще купуваме друг, "чист", "зелен" ГАЗ, но той ще е пак Руски, не за друго, а защото простоняма как с магическа пръчка 200 милиарда куб.м да се появят някъде.
70
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво излиза, че САЩ иска да се намърда и да станем зависими от тях, само че вече на четворни цени. В европейския парламент само зелки ли има, няма ли мислещи.
69
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от къде е получавала Европа ГАЗ по време на студената война. Източна Европа от Русия, западна Европа е имала ядрена енергия и въглища. След студената война западна Европа постепенно се отказва от ядрената енергия и въглищата. Освен това се качва потреблението на енергия. Повишаването на жизнения стандарт в Европа през последните 30 години, до голяма степен се дължи именно на Руския ГАЗ. Това Европа разбира се никога няма да го признае, ще се продължава с глупавата пропаганда "до дупка"
68
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Дори и при ядрена война в Сибир и в Хималаите все нещо ще остане, а тук при нас отново нищо и половина. Затова трябва да се спрат и да сядат на масата за преговори. нали умни глави, нали организации колкото искаш, и да прекратят с двойния аршин - един убива правилно, друг не. Колкото искате варианти, но зла и алчна човешка природа до безкрай.
67
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се построят 200 ядрени реактора в Европа за да може да се спре използването на Руски ГАЗ.... реално алтернатива на Руския газ няма, обикновения човек дори не му се обяснява за какво става въпрос. Русия изнася за Европа 200 милиарда куб.м ГАЗ няма производител в света, който просто да замени Русия, дори след 50 или 100 години. А какво е правила Европа преди това... по време на "студената война". продължение в следващия пост.
66
1
 
3
 
! Отговори
чудо невиждано преди 1 година
До Случаен минувач хубаво,ама *** искат да си мерят *** с нея...
65
0
 
0
 
! Отговори
чудо невиждано преди 1 година
До Азбаш така си е,казано точно....
64
5
 
29
 
! Отговори
Сатира преди 1 година
Евро-гадовете, ще ни уморят сигурно е! Инфлация нагоре, цени нагоре! Така ще бъде без Русия, така ще бъде със САЩ!