Русия може да е започнала изграждането на "Калина" - лазер, който да сваля сателити

Напредъкът вероятно ще бъде възпрепядстван от икономическите санкции
15 юли 2022 21:45, Нели Христова
344
Русия може да е започнала изграждането на "Калина" - лазер, който да сваля сателити
Снимка: БГНЕС

Русия може да изгражда лазерна система, която да заслепява враждебни спътници.

Новият комплекс, който изглежда ще е в космическото съоръжение "Крона" на руското министерство на отбраната, намиращо се близо до Зеленчукская, беше разкрит от разследване с отворен код, публикувано от The Space Review.

Анализирайки публични сателитни изображения, документи за покани от руски индустриални изпълнители и руски финансови документи, от The Space Review  предполагат, че проектът "Калина" – лазерна система, предназначена за "електро-оптична война" – може да излъчва лазерни импулси, за да повреди оптичните сензори на сателита.

"Документация, публикувана онлайн през 2015 г., вече показа ясно, че "Калина" ще разполага с нов телескоп за точно насочване на лазерни лъчи към сателитите", посочва The Space Review, цитиран от "The Independent".

Проектът първоначално стартира през 2011 г., но предварителните изследвания са проведени още преди десетилетие. Комплексът, в който се помещава "Калина", съдържа оборудване за наблюдение, включително лидарни и радарни системи, които се използват за идентифициране на цели за космически телескопи.

Въпреки че сградата на телескопа и тунелът, свързващ я със сградата на лидара, са на място, не е ясно каква част от хардуера е инсталирана. Напредъкът му можеше да пострада от различни икономически санкции, наложени на Русия от 2014 г. насам, по-специално тези върху електрониката.

През ноември миналата година Русия проведе ракетен тест, който унищожи един от собствените й спътници.

По това време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен осъди акта, както каза, че "безразсъдния" тест на Русия, е създал близо 1500 отломки, плаващи в ниска околоземна орбита, където МКС се върти около Земята.

Бивши астронавти, международни космически агенции, Нобелови лауреати и правителствени служители по целия свят твърдяха, че тестването на антисателитни оръжия (ASAT) трябва да бъде спряно поради риска от създаване на космически отпадъци.

"Ако само една отломка от такъв тест се сблъска със сателит и причини голямо събитие на фрагментация, това може да доведе до допълнителни събития, засягащи всички държави, което може да включва допълнителни фрагментации, повреди на сателити или прекъсвания на услугите", гласи отворено писмо, написано през септември 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
1
 
! Отговори
Джон Кери преди 1 година
Хайде сега и една самонасочваща към системата "Калина"
244
1
 
2
 
! Отговори
Боратино преди 1 година
Руснаците много много ЛЪЖАТ.
243
13
 
16
 
! Отговори
хихихи преди 1 година
Къде го е открил руснака. Като си почиствал мазето.
242
17
 
25
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Чия енергия използваш в къщи недоинформиран "писателю" че Русия не произвежда автомобили? Те са # 1 в енергетиката и си го забий добре в главата! Ако спрат да изнасят обогатено ядрено гориво САЩ и не малко други страни ще изпаднат в колапс!
241
36
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Скот Ритър|| Кое от коментарите те притеснява - че руската техника е морално остаряла или че безаналоговата им армия е гола вода (айран без кисело мляко)? Ти лично каква руска техника използваш? Климатик, микровълнова, бормашина, автомобил, мобилен телефон, телевизор, лаптоп...? Сподели малко опит и мнение. (Може би ръчните им часовници със 17 камней и автоподзавод наистина не са чак толкова зле). Относно безаналоговата армия има ли смисъл да коментираме изобщо?
240
18
 
20
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
много четирихилядници заработват копейки в неделя
239
27
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците първо трябва да съсредоточат целият си велик научен потенциал и да направят кола с централно заключване.
238
22
 
13
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Явно вече го изградила,за да има свален спътник миналата година.
237
24
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бунтата. Всъщност се оказва, че русия дори една Лада с ABS не може да направи, какво остава за свръхмодерна технология. С процесори Байклал по технологичен процес, остарял преди десетина години не съм сигурен, че и микровълнова печка ще могат да сглобят. Ама нищо де - нека си вярват.
236
21
 
25
 
! Отговори
Rrrr преди 1 година
Русия може да прави каквото си иска ,ама не може.
235
27
 
27
 
! Отговори
Бунтата преди 1 година
Русия може да си прави каквото си иска,и както си иска!!!!!!сащ и европа не могат да и кажат нищо,защото нямат нейния потенциал.И по-добре да си мълчат да не падне някоя мъгла и в европа и току виж я няма!!!!
234
20
 
29
 
! Отговори
Даманский преди 1 година
Май тука повечето сте с новите париБях дете когато слушах коментари от баща ми и приятелите му за съветско китайската войнаСигурен съм че мнозинството от вас въобще си нямат идея че е имало такаваСега официално в интернет се говори за система ГрадАма дъртите тогава упорито говореха за една Молотовка и две колички пепел останали от китайцитеТа това кой какво има къде го е качил и така нататък е доста спорноА и Русия не е нито Югославия нито Ирак нито Либия или пък Гренада
233
27
 
29
 
! Отговори
Подчаси преди 1 година
Действително рашистите демонстрираха високи технологии и в резултат, изгорели танкове, САУ-та, оръдия, БТР-и, дезориентирана армия, а за "космическите войски", ни кост ни вест. Сега за невиждани от никой лазерни установки започнаха раздувки. Подобни хвалипръцковци няма и във форума.
232
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В деня на смъртта си Хитлер е бил 173 см. Не е бил джуджак, но някои от партсйгеносетата са били доста високи, та затова тъй.
231
30
 
28
 
! Отговори
GRR преди 1 година
Умирам от смях като чета нещо писано от комплексираните колхозници, хаха. Имаха безаналогова армия, самолети, ракети, танкове и кво ли още не, а в Украйна ги съдраха от бой, тез убитаци не са яли такъв бой никога! Американците имат такъв лазер преди 10г най мощният на света и го качиха на спътници и могат да изпепелят колхозниците за минути, но си траят а безаналоговите берат смърт и срам в Украйна! Ще им видим лазера, само да не е от сергии като на сина ми хаха.
230
25
 
13
 
! Отговори
Кико преди 1 година
По стъпките на Хитлер(Хитлер)! върви Богатира(160см.), Казват че с времето ще се издължи, а дано!
229
21
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски заплаши западните банки със съдебни дела заради руско петролно финансиране. Освен, че съсипа Украйна, Зеленски съсипва и ЕС. Хората ще стоят на студено в Европа заради Зеленски. Това е абсолютен психопат и социопат. Децата ни ще живеят в мизерия заради болни амбиции на един артист.
228
3
 
23
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Може, ама може и да не може. Да припомним че до 2017 щеше да има полет до Луната, а през 2025 лунна станция.
227
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 252"Русия може да прави каквото си иска само че ние - НЕ !" - така е. Ние правим това, каквото ни наредят началниците.
226
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добрата новина е че от 1 септември децата в бивша украйна почват да учат по руската държавна програма.