Германия обвини Русия в лицемерна игра с природния газ

Русия нарушава договори и обвинява други, заяви Берлин
26 юли 2022 08:29, Елка Василева
129
Германия обвини Русия в лицемерна игра с природния газ
Роберт Хабек. Снимка: БГНЕС

Германският министър на икономиката Роберт Хабек обвини руския президент Владимир Путин в "лицемерна игра" заради намаляването на газовите доставки от Русия поради, както Москва каза, проблеми с ремонтирана турбина, която е в Германия, предаде ДПА.

Още по темата
Руската енергийна компания "Газпром" обяви, че от сряда ще съкрати притока на синьото гориво по тръбопровода "Северен поток 1". По този повод Хабек каза за ДПА: "Няма технически причини за орязването на доставките. Турбината е готова да бъде доставена в Русия". По думите му експортната документация на "Сименс енерджи" е готова, но руската страна отказва да изготви импортната документация. От енергийния клон на "Сименс" са потвърдили, че са в готовност да транспортират ремонтираното съоръжение незабавно след изработването на нужните документи.

"Русия нарушава договори и обвинява други", констатира Хабек и добави: "Путин играе "лицемерна игра".

Кремъл отхвърли критики на германския канцлер Олаф Шолц, изразени по-рано относно надеждността на Русия като доставчик на природен газ. "Тези изявления са в абсолютно противоречие с действителността и историята на доставките", каза пред Интерфакс говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА. Той подчерта, че Русия няма интерес да спира потоците природен газ към Европа и че тя е "отговорен газов доставчик и каквото и да се говори от Европейската комисия, в европейските столици или в САЩ, Русия е била и остава страната, която до голяма степен гарантира енергийната сигурност на Европа".

Песков заяви, че положението може да се промени, ако ЕС продължи да засилва санкциите срещу Русия. Относно доставките по "Северен поток 1" Песков увери, че новата турбина ще бъде инсталирана, щом като от "Сименс енерджи" предоставят съответните документи. Говорителят на Кремъл намекна, че има и други повреди по "Северен поток 1" и че това е добре известно на "Сименс".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Пропов преди 1 година
Светът налага ембарго срещу Русия защото тя е АГРЕСОР и убива хора на ЕВРОПЕЙСКА територия. Конфискациите са срещу частни лица, който имат пряка връзка с тези убийства. И да, Русия има право да прави каквото си иска , защото газът си е техен. Но проблемът е, че едно се договаря , после друго се случва. Типично подли *** работи. Европа и САЩ казват Еко, Гей, Цветнокожи, Друговерци ще ги приемаме и защитаваме - и го правият. Не ми харесва, ама заявено е - прави се. Без шикалкавене като ***
107
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Какви лицемери са какво сте очаквали рзсия да продължава да ви доставя ресурси и ви да ги използвате в прокси война с нея и да си живуркате на евтино и продавате на скъпо уж спец операцията е виновна радвайте се че не ви ги е спрял напъл щото ако бяхте вие с ресурсите 100% да сте ги спряло до сега
106
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
От еврогейовете няма по- голям лицемер !
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същият този д?бил преди шест години като кандидат за депутат в Бундестага от партията на зелените се закани/обеща да се освободи от руските енергоносители.Поздравления за успеха!:-)
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деблокирайте 320-те млрд.$ на Русия, които се готвите да разпределите помежду си като първите крадци и нещата ще потръгнат. Значи за вас тая открадната сума на руските авоари за разплащане е в реда на нещата, оръжието и боеприпасите, които давате на Зеленски - също, а газа, който рашъните все още ви продават е лицемерие?! Сбъркали сте! След 4 месрци нека Байдън ви доставя LNG на 3 пъти по-висока цена! Гиди бивши колонизаторски държави!
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаххх.. Просите си го България Вън от ЕС!
102
8
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Тия наивници не разбраха, че докато не започнат сериозна битка с Мечката и не и разпорят корема, няма да се оправят нещата. Да пращат частни военни компании в Украйна, да пращат оръжие и да се работи сериозно, а не лигаво.
101
0
 
3
 
! Отговори
байХ преди 1 година
нагли и жалки
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ка.ни.ба.ли.те от европа сакционирахте русия да клекне пред обидинена европа самите клекнахте пред русия спрете да храните укрите с оръжие спрете санкциите и всичко ще е нормално по старому да разберете че срещу русия не се въюва немога да разбера защо путини не ви спира газта тои има и други клиенти
99
0
 
14
 
! Отговори
Без компромис преди 1 година
Кой бил лицемерен??!! Ха!
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЙ ШМУНГЕН ШПУНГЕН, ТОВА ДА ВИ НЕ Е ВРЕМЕТО НА ЛЬОНЯ БРЕЖНЕВ?! СЕГА МОЕМ ДА ВИ ПРОДАМ,А МОЕМ И ДА НЕ ВИ ПРОДАМ, А ВИЙ ЛИЦЕМЕРНО ДА КУД-КУ-ДЯ-КА-ТЕ !!! ДА СИ ИМАМЕ УВАЖЕНИЕТО, КОЙТО НЕ ЦЕЛУВА РЪКА ЩЕ ЦЕЛУВА ЗАД-НИК!!!
97
6
 
6
 
! Отговори
Да го духат........ преди 1 година
Дебелите бозави фашаги! Също и продажниците от утре.бг
96
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия праща ли оръжие на Украйна?
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркел им набута тая зависимост, на нея да се сърдят.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пурко Ахам... И ще дойде газта... на предишните цени...
93
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ви каза, че продава в рубли. Вие санкции та санкции. Не мога да разбера. Ами има ремонт, газта не може да дойде. Така ли не го разбрахте, че има 2 страни, не 1 както досега, да налагате винаги вашето. Има въглища. Има мазут.
92
5
 
24
 
! Отговори
пепи преди 1 година
Аз не мога да разбера . Ако имам хубава жена и съседа иска да я клати срещу заплащане. Ако му откажа - бил съм лош човек . Еми и газта е така . Германия да си намери .
91
4
 
25
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Тия са сменили руският газ с райски отдавна явно :)
90
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е що ревете бе швабите, нали нещете руски газ? Идете при Зеления за газ.
89
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 94 "Да не плащате" Германия не само, че плаща, ами плаща по схемата, която Песков и други слуги на руския нацистки режим обявиха, че ще "гарантира" доставките. С което руснаците доказаха, че това е било поредния инструмент за създаване на разцепления, и нищо от обещаното няма да се случи. Русия си отива като доставчик от Европа. Подписа или думата на Русия не струват хартията на която са написани или времето, за което са казани.