"Културна революция": Култ към консервативните ценности в Русия

"Да се възползваме от изолацията, за да преоткрием традициите си"
11 авг 2022 21:52, Елка Василева
302
"Културна революция": Култ към консервативните ценности в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

"Да се възползваме от изолацията, за да преоткрием традициите си": Русия, която е все по-откъсната от западния свят заради нахлуването си в Украйна, предприе консервативна "културна революция", която придоби облика на чистка в артистичните среди, пише Франс прес.

Въпреки че президентът Владимир Путин от години се представя за защитник на "традиционните ценности", които поквареният Запад е изоставил, кризата с европейските страни и със Съединените щати придава ново звучене на тази реторика.

Още по темата
В този набрал още по-голяма сила култ към консервативните ценности, чиито основни стълбове са православната вяра, патриотизмът и защитата на "историческата истина" такава, каквато е тя според Кремъл, представителите на културните среди са призвани да играят роли от ключово значение.

Според кинозвездата Сергей Безруков, който е обявен за персона нон грата в Европейския съюз заради това, че подкрепя военната интервенция в Украйна, "ние трябва да се възползваме от изолацията, за да преоткрием традициите си".

"В продължение на 30 години живяхме в американската вселена на "Марвел". Време е да си създадем наша", казва 48-годишният Безруков, който даде интервю за Франс прес в ръководения от него московски театър "Губернски".

"Да се върнем в Съветския съюз е невъзможно, но можем да върнем на Русия вярата и повече да не пренебрегваме истинските си ценности. Думата "патриот" оттук насетне не бива да е обида", изтъква Безруков.

Подобно на него много руски знаменитости приветстваха офанзивата в Украйна и консервативният завой, който я съпровожда.

"Епичните събития, на които ставаме свидетели, дават ход на една истинска консервативна революция", казва Едуард Бояков, създател на фестивала за съвременни пиеси "Новая драма" и пламенен защитник на военната операция.

Черен списък и бял списък

Знаменитостите, които публично критикуват офанзивата в Украйна, днес са сочени с пръст.

"Над 100 музикални събития бяха анулирани от февруари", заяви пред Франс прес Алексей Козин, директор на "Навигатор Рекордс", основната компания, която се занимава със звукозапис на руски рок.

Според него в тези среди се разпространява "черен списък", който води до поставянето на музиканти под "карантина". Сред тези артисти е например рокмузикантът Юрий Шевчук, който на свой концерт през май обвини Кремъл, че убива "младите руснаци и украинци".
В края на юли ръководителят на прокремълската парламентарна група "Справедлива Русия" Сергей Миронов призова да бъде създаден "бял списък на артистите патриоти", за да стане ясно на обществеността "кой кой е в руското изкуство днес".

В очакване на списъка, властите предприеха акции по вкарване на театрите в правия път.

В края на юни например кметството на Москва не поднови договорите с артистичните директори на три театъра от конкурса "Новая драма", сред които "Гогол-център" на режисьора Кирил Серебренников, който е против офанзивата в Украйна.

"Договорите изтекоха", заяви лаконично кметството, което през март вече бе обявило пет сливания на театри с цел "оптимизиране" на системата.

"Властта вече не иска провокативно изкуство, предпочита спокойното, да не кажем скучното изкуство - изкуство, което те кара да се отпуснеш", обяснява за Франс прес драматургът от "Гогол-център" Валерий Печейкин.

"В резултат на това театърът ще се завърне към големите класици, киното към лежерните комедии, а музеите - към балансираните изложби", прогнозира той.

 "Моментът на истината"

Освен това има анулирания на изложби, като например тази на руско-американския творец Гриша Брускин, посветена на "идеологиите и техните митове", която бе закрита през април, три месеца по-рано от предвиденото, "по технически причини".

"На фона на войната в Украйна се извършва културна революция в Русия", предупреждава в социалните мрежи Марина Давидова, главна редакторка на изданието "Театър", която понастоящем живее в изгнание.

"След 30 години на прозападен либерализъм в Русия се извършва консервативна революция", казва с възторг Олга Андреева от консерваторското ежеседмично издание "Експерт".

"Това е моментът на истината за Русия в рамките на вечната битка между привържениците на Запада и славянофилите", която започва още през 19 век, обяснява тя пред Франс прес.

Самият Путин дава тон

През март президентът призова нацията да "се очисти" от "предателите", които "печелят пари тук, но живеят там (на Запад) и то не в географския смисъл на думата, а с мислите си, със сервилното си съзнание".

През юли той оглави новото младежко обединение "Болшая перемена", която наподобява на съветските "пионери".

В символ на този завой се превърна и фактът, че образът на мемориала на Незнайния воин замени този на гръцкия бог на изкуствата Аполон на фронтона на Болшой театър на новата банкнота от 100 рубли, която бе пусната в обращение в края на юни.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
4
 
12
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Каквото и да говорите, както и да го изчислявате и преизчеслявате Русия е едно огромно икономическо джудже по подобие на най-голумите джуджета. Да не говорим, че прираста на населението е катастрофален и оная държава е на изчезване, поради масов алкхолизъм и разкошна мизерия, а като капак на всичко и военните им разходи, които ще я довършат скоро. Забравете за световни банки и световни институции - Русия вече не принадлежи към тях.
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КаскетЯ - И ХУБАВИТЕ ЖЕНИ , само че те не се катерят по масите и да блъскат кючеци !
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 232 - Сигурен ли си за БВП на Германия , че той токова е на Пазарджик ?!
192
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данните са за 2021, тъй че, няма грешка от моя страна за годината. Русия за 2021 има БВП от 1.78 трилиона долара. Много далеч от 4.22 трилиона долара за Германия за същата година.
191
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 229 "А,бе, илетерат, по данни на Световната банка БВП на Русия е 4797 млрд долара" Сега погледнах пак, защото цитирах цифрата по памет. Световната банка дава БВП на Русия на 1.78 трилиона долара (малка разлика от дадените от мен 1.73 трилиона долара).
190
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 223/228 Принципно има проблем, ако пишеш неща, които са толкова мъгляви, че след като ти направят забележка за това, и ти сам не знаеш какво си искал да кажеш, та трябва да се усукваш в "остроумни" отговори, защото не си сигурен. Не е пробелм за мен, а и едва ли ще "ми остане за домашно". Аз имам тук едно 21 годишно "домашно", което мисля да "допиша" и съм чао. :))))
189
0
 
2
 
! Отговори
223 преди 1 година
До Анонимен 224 - Сега и това ли трябва - Да ти ПОЯСНЯВАМ какво съм искал да кажа , после пък ще искаш и да ти го нарисувам ?! Хайде това ще ти го оставим за домашно !
188
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 225 "Еми ние точно това правим - Забавляваме се с такива като теб и онзи Лондонския" Т'ва вашия бар ли е? :)))))
187
2
 
8
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
В Рашистан единствения култ е към водка и сельодка,ватенки валенки и ***!
186
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер - Еми ние точно това правим - Забавляваме се с такива като теб и онзи Лондонския дето Ви предстои " интелектуализация " в близко бъдеще - може би , макар че не е сигурно ?!
185
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 223 "Така , така - Тегли два "тегела" до Австрия и Прага , само недей казва откъде си , те сами ще разберат ! Такива не се виждат всеки ден !" Не съм сигурен какво точно искаш да кажеш с тези реплики, но като се има предвид, че съм дългогодишен клиент на тези курорти (познавам се даже с лифтаджиите), и говоря доста приличен :))) немски, не мисля, че има нужда да "крия" каквото и да било.
184
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 215 - Така , така - Тегли два "тегела" до Австрия и Прага , само недей казва откъде си , те сами ще разберат ! Такива не се виждат всеки ден !
183
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 206 "Руският БВП се увеличи три пъти и стигна този на Германия. След като отричаш очевидни факти, явно си тотално неграмотен и си плянкаш каквото ти дойде на устата." Това го бях пропуснал. Само за информация, от мен (неграмотния), към теб (грамотния). За 2021 БВП на Русия е 1.73 трилиона (закръглил съм малко) , а на Германия е 4.22 трилиона. Та не знам как така било "факт" това, което казваш, че руския бил "стигнал" германския.
182
1
 
7
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До London Calling --- Да, разбирам ви напълно - няма смисъл, но от гледна точка на "интелектуализацията", "демократичното мислене" и масовата параноя си струва отвреме навреме човек да се позабавлява с подобни индивиди.
181
3
 
7
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен --- Естествено че съм откачалник. През 1990 откачих и пришпорих към САЩ, където се пенсионирах с четирицифрена пенсия. Значи, по-добре луд, образован и богат, нежели нормален, неук и беден. Loool
180
2
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 212 --- Като се поразгледаш из българската литература, ако не си братчед на еднокнижника, ше сфаниш, че Елин Пелин, Чудомир, Ран Босилек, Радой Ралин са също псевдоними и на никой от завършилите университети или умни по природа люде това не прави впечатление. За псевдонимите се хващат само псевдочовеците или с други думи уннттерите.
179
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер - Ти не си нито "кагебист" , нито "оберщурмбандфурер " , а си просто един отчаян и комплексиран откачалник !
178
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 214 "Значи и двамата сме доволни и всичко ни е наред ! Остава ни само да изчакаме да дойде зимата !" Така излиза :)))) Не знам какво точно трябва да се случи "зимата" та продължаваш да го повтаряш? Нали току що каза, че при теб всичко е наред? При мен също. Зимата мисля да направя два тегела за ски до Австрия. Планирал съм едно ходене до Прага по работа и в останалото време ще сме по тежки софри, че големи празници идат. Това ще е "зимата" при мен.
177
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 211 - Значи и двамата сме доволни и всичко ни е наред ! Остава ни само да изчакаме да дойде зимата !
176
1
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 209 --- Как ще сме добре с главата, щото ти, ако беше - щеше да знеш, че званието на вашия кагебистки вожд е точно "Оберщурмбанфюрер" (Подполковник), но затова се иска малко повече нолидж, а не булевардна стилистика.