Макрон: Русия може да превърне в оръжие похитената ядрена централа

Русия контролира централата от март
20 авг 2022 11:35, Петя Славова
152
Макрон: Русия може да превърне в оръжие похитената ядрена централа
Снимка: БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Русия може да планира да откъсне атомната електроцентрала в Запорожие от украинската енергийна мрежа, превръщайки я в свое оръжие, като подкрепи предупрежденията на украинската компания за ядрена енергия.

Макрон разговаря с руския президент Владимир Путин в петък и заяви, че разговорът е бил необходим поради спешната ядрена заплаха за Европа. Путин се съгласил да обмисли възможността да разреши на мисия на Международната агенция за атомна енергия да пътува до централата от украинска територия, каза Макрон, цитиран от "Гардиън".

Още по темата

Украинската ядрена компания "Енергоатом" заяви в петък, че се опасява, че Русия планира да изключи функциониращите енергоблокове в Запорожската централа, която в нормални условия осигурява около една пета от електроенергията на Украйна.

Русия контролира централата от март, въпреки че тя все още се управлява от украински учени. Ако тя спре да произвежда електроенергия, техниците ѝ ще трябва да разчитат на резервни енергийни системи, за да продължат да охлаждат ядрените реактори, което повишава риска от аварии.

"Руските военни търсят доставчици на гориво за дизеловите генератори, които трябва да се включат след спирането на енергоблоковете и при липса на външно захранване за системите за охлаждане на ядреното гориво", заявиха от "Енергоатом".

Западни официални лица заявиха, че са загрижени дали ще може да се поддържа водно охлаждане на фона на обвиненията, че нашествениците не поддържат обекта по подходящ начин. "Това е ситуация, която всички трябва да наблюдаваме много внимателно", каза един от източниците, говорейки при условие за анонимност.

Загубата на електрозахранване доведе до ядрената авария във Фукушима в Япония през 2011 г. Основното захранване беше загубено при земетресение, последвалото цунами претовари резервните генератори и липсата на охлаждане доведе до частично разтопяване на реактора.

От март Русия контролира централата, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, и разположи там войски и военно оборудване, което доведе до спешни призиви за демилитаризирането ѝ, включително от страна на ООН и НАТО.

Западният служител заяви, че боевете около централата се смятат за по-малък риск от повреда в охлаждането, тъй като ядрените реактори са проектирани да издържат на сравнително силни удари, включително от пътнически самолет.

В петък Путин поднови руските обвинения, че Украйна обстрелва обекта, а в телефонния разговор с Макрон заяви, че това може да доведе до "мащабна катастрофа, свързана с радиационно замърсяване на обширни територии", се казва в изявление на Кремъл.

Украинското военно разузнаване предупреди тази седмица, че Москва изглежда планира "провокация" в централата, а "Енергоатом" също изрази опасения за необичайна активност.

В петък, докато генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш посещаваше черноморския пристанищен град Одеса, Русия съобщи, че е затворила площадката в Запорожие за повечето служители, освен за тези, които управляват енергоблоковете, съобщиха от "Енергоатом".

Той също така обвини Русия, че е обстрелвала части от комплекса на електроцентралата при атаки под фалшив флаг, за които Москва обвинява украинските сили. Западните съюзници на Украйна предупредиха, че всеки ядрен инцидент ще предизвика бърз отговор.

Депутатът от Консервативната партия Тобиас Елууд, който председателства комисията по отбрана към Камарата на общините, заяви в петък, че всяка ядрена авария на обекта рискува да въвлече НАТО във война.

"Нека сега го кажем ясно: всяка умишлена повреда, която би довела до потенциално изтичане на радиация от украински ядрен реактор, би била нарушение на член 5 на НАТО", заяви той в Twitter.

С наближаването на зимата, когато Украйна вече е обезпокоена от доставките на газ, изключването на централата може да навреди на икономиката и на възможността на хората да се стоплят. Енергията, която тя осигурява, ще трябва да се произвежда в други централи, като се използват ограничените запаси от природен газ и други горива, или страната може да се окаже в ситуация на спиране на тока. А излишната топлина от централата е от ключово значение за регионалните отоплителни системи.

Губернаторът на Запорожска област, Олександър Старух, заяви, че ако централата бъде изключена, много от 700 000-те жители на града ще останат без топлина през лютата зима в Украйна.

"Отоплителната система на града се захранва от атомната електроцентрала. Така че, ако я изключат, няма как да отопляваме сградите си", каза той през юни. "Това е просто огромен проблем."

Извършването на сериозна промяна в работата на атомна електроцентрала във военно време само по себе си е опасно, заяви високопоставен украински енергиен служител. "Проблемът с Русия е, че те са толкова безразсъдни", каза Юрий Витренко, председател на газовата компания "Нафтогаз", който определи руските действия като "безумни".

"Обикновено ядреният регулатор би трябвало да изисква от вас да тествате нещо, за да докажете, че то е абсолютно безопасно ... не е като да не можете да експериментирате с атомна електроцентрала. А това, което правят сега, наистина е в разрез с всички норми".

Той заяви, че Русия не разбира напълно централата, която е от съветската епоха, но е значително модернизирана. Това означава, че руският регулаторен орган и руските инженери не са напълно наясно с начина на работа, каза той.

"Те могат да дойдат и да видят, но отново, това не е тяхната централа, така че те не знаят всичко, което трябва да знаят за това как тя работи и какво може и трябва да се направи с тази централа", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето мисли как да вземе света за заложник с яядрена катастрофа, нашите *** умират от кеф в коментарите. Егати шимпанзенатата....
75
12
 
10
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
То това е ясно. Половин година тази уж велика рускаАрмия не успя да завземе две области. Отчаяни са хората. Украинците с пръчките ги бият даже. Срам.
74
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - Този сайт е развъдник за русофилски празни черепни кутии. Не знам защот се изненадваш. Бият и бакшишите по докторатура и геополитически стратегии. Силно желая да ги изпъдим в Русия, но те не са толкова т.ъпи и знаят за какво иде реч. По лесно им е да се напиват до козирката и да плюят което им заръчат. ***, ***, ***. Нямам търпение да измрат и да се пречисти малко населението.
73
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има богове, сега е момента ветровете да духат само на изток и да натрови диваците
72
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макароне, централата вепе е Руска както и Крим и нищо , и никой неможе да ги върне на любимите ти укрофашисти.
71
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай са вече много напред в автомобилната индустиря, освен това имат чипове. Европа вече 2 години няма чипове, автопроизводителите не могат да произвеждат и намаляват производството, а сега кризата за чипове още повече ще се ожесточи като Китай блокира Тайван, реално Тайван е в блокада.
70
0
 
3
 
! Отговори
999 преди 1 година
До история___ Моля,коментирайте цитата от Уикипедия :,,Обогатеният уран е ключова съставка както за цивилната ядрена енергия,така и за военното ядрено оръжие ."
69
3
 
0
 
! Отговори
Новото нормално преди 1 година
a uto-motor-und-sport.de : 20 Monate Lieferfrist ist das neue Normal
68
10
 
7
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Путин се е хванал за тая електроцентрала като удавник за сламка. Толкова отчаяни тактики са си направо терористични много ниско падна горкия товариш.
67
6
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
и защо да не я превърне вие защо се подваждате по гмо акъла на американцитеи не спрете воината седнете на масата за преговори и говорете за мир и добросъседство с оръжие мир няма да настане вие сте виновни за ставащото в момпо земята няма световен ред без русия китаи и индия
66
2
 
6
 
! Отговори
BMW преди 1 година
Уволни 400 работници.
65
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и нашия народ е с Русия. Политиците ни са продажници финансирани от фондациите на САЩ.
64
2
 
2
 
! Отговори
Воронеж преди 1 година
Китай презентира новия EXEED TXL 2.0 Sport Edition. Презентация EXEED TXL 2.0 Sport Edition в Воронеже youtu.be/lgvBRH-s1H0
63
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
HIMARS и снарядите M982 Excalibur (до 60 км) са с GPS насочване... Ще има много, черни чували пълни руски войници.... Да се изнасят по най-бързия от Украйна, ако им се живее... С този спътник ще знаят къде е всеки руски генерал и дори бункерния пcиxoпат....Феодална Русия ще последва съдбата на крайцера Москва.
62
5
 
3
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
Ядрените Централи използват обогатен Уран - той не е заплаха за хората и природата - Справка - АЕЦ Чернобил в Украйна - няма засегнати хора , природата там процъфтява , има Туристи . Лошото е Обеднения Уран - Точно това използваха САЩ при Нападението над Сърбия . След изсипания Уран над Европа от САЩ , раковите заболяваня се повишиха в стотици пъти , Близо 10 милиона Европейци умряха от ракови заболявания от 1992 година до днес .
61
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, щом унищожихме СССР, значи има начин да унищожим и Русия.... А откъде знаеш може Червената Армия пак да иска да се нападне със нацисти и да се е отдръпнала за известно време за целта като спомен в новата полу-демолрат силата на Русия
60
7
 
4
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
И как ще я превърне в оръжие,ще и монтира оръдия ли?Русия трябва да пази централата,защото ще даде най-много жертви ако укрите я гръмнат,както повредиха и Чернобил!
59
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е по силна от всякога! Тя в момента е единствената държава в света която може да оцелее и да се развива разчитайки само на собствените си ресурси. Ако беше слаба никога нямаше да тръгне на война. Руснаците на практика се подготвят за война още от 2000г. когато САЩ отказа предложението на Путин Русия да стане член на НАТО. На Путин още тогава му стана ясно че САЩ нещо са намислили и е въпрос на време.
58
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха! Бeзмoзъчните русофоби отново на амбразурата с безсмислените си фантазии и бъртвежи... Ха-ха-ха! Само някой , който кара 30 годишен Опел може да повярва, че феодална Европа има шанс да оцелее след тази война и санкциите...
57
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А може и США да го направи.