ООН призова Русия да не изключва АЕЦ "Запорожие" от мрежата на Украйна

Ограничен е достъпа на персонала до обекта
19 авг 2022 19:01, Нели Христова
50
ООН призова Русия да не изключва АЕЦ "Запорожие" от мрежата на Украйна
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш поиска окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие да не бъде изключвана от украинската мрежа, след като Украйна съобщи, че Москва планира да направи това.

Още по темата

"Очевидно е, че електроенергията от Запорожие е украинска електроенергия... Този принцип трябва да се спазва изцяло", заяви генералният секретар на ООН по време на посещение на пристанище Одеса в Южна Украйна.

АЕЦ "Запорожие" беше превзета от руски войски през март и неотдавнашните боеве около нея повдигнаха въпроса за ядрен инцидент, сравним с този в Чернобил.

В петък Киев обвини Москва, че планира да намали производството на електроенергия в Запорожие.

"Има информация, че руските окупационни войски планират да изключат реакторите и да ги изключат от изходните линии на украинската енергийна система", заяви украинският енергиен оператор "Енергоатом".

Операторът също така предупреди, че Русия ограничава достъпа на персонала до обекта.

Миналата седмица "Енергоатом" заяви, че руските войски планират да пренасочат електроенергията от Запорожие към анексирания през 2014 г. Крим.

Тази седмица и двете страни се обвиняваха в подготовка на "провокации" в съоръжението.

По-рано тази седмица Гутериш изрази тези опасения в Лвов, Западна Украйна, като заяви, че всяко увреждане на централата би било равносилно на "самоубийство".

Централата, разположена в близост до анексирания от Русия Кримски полуостров, разполага с шест от 15-те украински реактора и е в състояние да осигури енергия за четири милиона домакинства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООН не може да нарежда на Русия какво да прави с АЕЦ-а и да разяснява чия собственост е електроцентралата. При нужда тя ще бъде изключена, докато обстоятелствата налагат това или ще бъде превключена само към Донбас.Португалецът е сбъркал адресата на своите твърдения. Вярно, че Португалия е бивша колонизаторска държава, но това е било до 20 век.Сега сме 2022 г. А португалец начело на ООН е нонсенс.
38
0
 
1
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
А ти си нЕдо учеН ***! Много ги израй даже Путин!
37
2
 
4
 
! Отговори
До 25 гражданин преди 1 година
Геажданино, централата е строена от СССР, т. е. НЕ Е на укеите! Честно, на мясторо на Путия я спирам веднага и спирам газ и петрол за ЕС! Както знаят да се иправят, щом играят пи свирката на САЩ
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ислямистите вземаха хора за заложници а руснаците вземат атомни централи за заложници. Путин е по дявол.
35
0
 
6
 
! Отговори
Трансформатор преди 1 година
Аз пък призовавам да се дръпне шалтера. Да видим кой има по-голямо влияние - аз или ООН, хахахахахахах
34
1
 
11
 
! Отговори
Наглоста на преди 1 година
Тази организация доказва две неща . първото че е,изчерпила отдавна предназнамениуто си . второто е че си е чисто американска организация или,обслужваща видимо интересите на ФАЩ
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелката беше обещал ток на Европа, пак *** искат тока за себе си, е те за това стана патакламата
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко фашагите пак пушиха кемъл :)
31
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: русия е един жалък бандит / фашист нападнал чужда държава. Колкото и плюса да ти сложат от днес този факт няма да се промени :)
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е война, Русия трябва да спре тока на Украйна ако иска да победи. Това е странна война. Воюват, избиват се и си разменят ток, газ и други стоки. Спри им тока, газа, водата, въздуха ако може и бии, денонощно и безмилостно за да победиш. Странна война е тази. Русия Воюва с цяла Европа и някакъв Гутериш ще идва да гледа и да назидава.
29
0
 
17
 
! Отговори
ООН преди 1 година
Централата трябва да спре, докато свърши войната! В спряло състояние голяма авария е невъзможна! Това е най-сигурното решение,!
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези пак пробват да я гръмнат:(."По-рано стана известно, че украинските специални служби са се опитали да организират терористична атака срещу електропровод в Мелитопол. ".Този електропровод може да навреди на АЕЦ и край.Не са нормални.
27
0
 
14
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
Запорожката АЕЦ дава 40% от тока на Украйна. Руските войски са на 15 км от сондажите където е 90% от украинската газ. ТЕЦ-овете са на претопляне защото донбаски въглища вече няма ,а одеското пристанище е блокирано от руския флот. Останалите логистични възможности са много малки или липсват. Едва ли наесен Европа ще се съгласи да захранва цяла държава докато тя самата се гърчи в енергиен глад. Идват лошите времена за украинският народ....!
26
1
 
17
 
! Отговори
Граф Цепеш преди 1 година
До Анонимен..28..Какви атомни бомби те еват бе,материалът от АЕЦ може да се ползва само за "мръсни" бомби,такива ,дето Зеля готвеше за РФ!Прочети нещо за термоядрен синтез и ще ти се изправи косата на плешивата тиква!
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "На руснаците им трябва материа....." ---- Абе да няма конкурс за най-голяма глуупост написана в коментар или наистина толкоз си можеш?
24
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На руснаците им трябва материал за атомни бомби,нали казват,че атомните електроцентрали произвеждат такъв материал,а тази има 15 реактора,който може да се използва за атомни бомби,освен туй те били взели атомните боби от Украйна още през 1992 год. след споразумението за защита,независимост и териториална цялост на признатата държавно териториално устроена с организационно учредено структурно самоуправление на органите за управление на обществото и държавата на основата конституционни задължения.
23
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е защо да не я спира? Германия нали си спря всичките атомни централи понеже не били еко! Ето, Путин го раздава еко. Щом Германия може, защо пък и другите да не могат?! Дърпай шалтера.
22
2
 
26
 
! Отговори
Реално виждащ преди 1 година
И защо да не я изключи, като има опасност заради скапаните провокации на онова неонацистко юдоукраинче? Ако искат да работи, тогава да спрат да стрелят по централата. Но укрите не спират, че даже се снимат как крещят от кеф след обстрела и се пускат в нета, а после не били те! Хайде де. Да я спира Путин. Поне нивото на опасност да бъде намалено.
21
19
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Поредната кражба на Русия в Украйна.След като мизерните им солдати започнаха да крадат от домовете на окупираните украински територии хладилници, руското правителство продължи в същия дух- кражба на украински територии, украински пристанища, украйнска пшеница, та сега и украйнска електроенергия.Няма по-ми*ерна, цинична и военнолюбива държава от Рашъните.
20
3
 
18
 
! Отговори
My lovely Russia преди 1 година
Да я изключи. На зло куче, зъл прът