Паникьосани, руските войници изоставят оръжията и бягат

Руските сили атакуват инфраструктурата при отстъплението си
12 сеп 2022 10:36, Елка Василева
592
Паникьосани, руските войници изоставят оръжията и бягат
Снимка: архив, БГНЕС

Русия призна, че е загубила почти цялата северна Харковска област след светкавичен удар на украински бойци, констатира „Вашингтон пост“. Привържениците на Кремъл са разтревожени както от отстъплението на руските войски, така и от призивите на Запада за изпращане на повече оръжия на Украйна, за да може тя да победи, пише изданието.

Още по темата
В. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че отстъплението на руските войски в Украйна показва недостатъците в способността на руската държава да прилага политика със сила извън границите на собствената си държава, на което залага президентът Владимир Путин. Поради което, коментира вестникът, военните неуспехи на Русия може би отслабват репутацията на Путин у дома като геополитически стратег.

На фона на изненадващите успехи на Украйна жителите на освободените населени места описват как руските войски захвърлят оръжията и се спасяват в паническо бягство, пише в. „Вашингтон пост“. Вчера продължиха да се появяват доказателства за украинския напредък - снимки на украински войници, които издигат знамето си в Изюм, след като градът беше изоставен от руските сили.

Вестникът обръща внимание и на растящото безпокойство в екипа на американския президент Джо Байдън във връзка с проблемите за снабдяване на Европа с енергийни източници. Помощници на президента удвоиха усилията си за доставка на природен газ през Атлантическия океан, но не виждат много осъществими решения в този кризисен момент, допълва вестникът.

Паникьосани руски войници изоставят танковете, оръжията и дори дрехите си, тъй като "буквално бягат от позициите си" в условията на шокова украинска офанзива, съобщават украински войници, цитирани от британския в. „Телеграф“. Украинско разузнавателно подразделение на фронтовата линия информира, че руската командна верига е нарушена и войниците бягат, без да се сражават, като много от тях се преобличат в цивилни дрехи, за да не бъдат разпознати като част от окупационната армия.

Украински оператор на безпилотен самолет, завърнал се вчера от фронтовата линия,  заяви пред „Телеграф“, че бързината на контранастъплението е изненадала дори украинската армия, чиито войниците са затруднени да обработят планините от руски боеприпаси и бронирани машини, изоставени  при хаотичното им напускане на позициите.

В една от прихванатите комуникации се чува как руски командир с позивна „Пиленце“ описва танкова част, която отчаяно се опитва да разбере какво се е случило с командването ѝ. "Напълно сме прецакани“, казва той.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "терористични" атаки срещу инфраструктурни обекти в Харков, втория по големина град в страната, посочва в. „Гардиън“ . Руските удари бяха нанесени часове след като украинските сили си върнаха хиляди квадратни километри територия източно от града, а руските сили напуснаха позициите си под натиска на контранастъплението. В съобщение в Телеграм в неделя вечерта Зеленски заяви, че "Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични действия" и каза, че Русия се опитва да лиши народа му от "газ, светлина, вода и храна". Той добави, че Украйна ще победи и се обърна към руското ръководство с думите: "Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите?", пише "Гардиън".

Руските сили изстреляха общо 11 ракети по цели в Източна Украйна, съобщиха украинските военновъздушни сили в неделя вечерта, което доведе до пълно прекъсване на електрозахранването в Харковска и Донецка област и до частично прекъсване на електрозахранването в Запорожка, Днепропетровска и Сумска област. Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, заяви, че е била засегната електроцентралата в Харков - една от най-големите в Украйна. По-късно Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария, заяви, че електрозахранването в някои региони е възстановено.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк също осъди ударите на Русия по енергийни и водни съоръжения. "Очевидният отговор на Русия на освобождаването на градове и села в източната част на Украйна е изстрелване на ракети в опит да се унищожи критична гражданска инфраструктура", написа Бринк в Туитър.

„Гардиън“ споменава и друг момент, който демонстрира недоволството на Кремъл от хода на събитията в Украйна. Вестникът цитира украинското военно разузнаване, според което генералът, командващ западната група армии на Русия, е бил уволнен след отстъплението в Харковска област.  Службата съобщи в канала си в Телеграм, че генерал Роман Бердников е бил сменен само след 17 дни на поста.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
419
10
 
24
 
! Отговори
до 446 преди 1 година
Сопоко , не се притеснявай - западняците имат доста повече пари , технологии от сибирската империйка и могат да плащат докато джу-джето не го разкара собствения му народ. И като гледам - точно натам вървят нещата.
418
8
 
18
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Няма шанс русия, по добре да приключат и да има примирие. И без война живота става по труден
417
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дано скоро украинците да успеят да се освободят от руските окупатори и войната да приключи! не са необходими жертви нито украинси, нито руски, живота е един за всички ни!
416
10
 
4
 
! Отговори
николо ставери преди 1 година
ТРИ ВЕКА МИ МИЛИ ДРАСКАЧИ
415
29
 
10
 
! Отговори
николо ставери преди 1 година
СМЕШНИ СТЕ С ТАЯ ПРОПАГАНДА РУСИЯ ЩЕ ВИ ДЪРЖИ ЗА НАЗИДАНИ ПОД ОФАНЗИВА НЕ ГОДИНА И ДВЕ И ТРИ АКО ТРЯБВА ТРИ ВЕКА
414
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комика Зеленски направи за смях лилипута
413
12
 
33
 
! Отговори
ХИЧ0 преди 1 година
Велико унижение за жалката Русия
412
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "До НАТО феновете" - за разлика от рашистанците, украинците си освобождават държавата, а не ходят в други държави да убиват населението, сеш се?
411
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички обикновени хора са жертви. САЩ и УКРАИНА И РУСИЯ знаеха, че ще има война. Никой не няправи нищо за да я отблъсне и да угаси напрежението. В крайна сметка на бойното поле отидоха обикновенните хора които се изтребаха един други, докато преди това са си били комшии и много от тях дори са имали общи познати. Тия на високите етажи са отговорни за смъртта на много народ. Но проблема е, че народа ражда такива управници защото народа е такъв като цялост.
410
9
 
23
 
! Отговори
Лилипутин преди 1 година
сам ще си тегли куршума в бункера. На там отиват нещата лека полека.
409
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бобиии, къде сиии, да ни обясниш за "прегрупирането" на рашистанците.
408
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смях
407
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски си върна Харков от Путин без Путин да го е превземал............Рейгъновците на НАТО-КОНТРИ от приемственост изпращали на Зеленски кокаин,хероин вместо оръжия
406
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще поживеем и ще видим.кой казва истината и кой лъже.
405
10
 
34
 
! Отговори
НЯМА КАК преди 1 година
Русия на Путин да е суперсила като 60% от населението още използва външен ке...еф.
404
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има повече акъл бяга, защо да умира заради миризливеца Путин. Отиват на фронта подмамени от 240 хиляди рубли заплата, още първия ден в който се срещнат с украинците виждайки умиращите солдати около себе си на руснака му светва лампичката че Путин го е прекарал грозно и започва да мисли как да отърве кожата от тая месомелачка в която доброволно се е натикал.
403
11
 
24
 
! Отговори
Войниците на Путя преди 1 година
идат като тигре, бегат като овце...
402
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой,как и от къде бяга,ама хиляда жертви за последните 24 часа ми се виждат твърде много,дори и за*победителите*украинци!
401
28
 
13
 
! Отговори
До НАТО феновете преди 1 година
Не бързайте да се радвате. Още нищо не е приключило. Никой не е капитулирал. Като влезете на Червеният площад тогава може (но пак не е сигурно) да се радвате че сте спечелили. Дишайте. То и Хитлер през 1941г вече виждаше златните куполи на Кремъл и се стягаше за парад на победата а Наполеон Бонапарт дори влезе в Москва и....четете историята ! Вие (фашистите) сериозно ли си вярвате че Русия ще предаде или пък че ще приключи от глад студ и без ток. Или че ще остане без боеприпаси и техника ?!?!
400
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво странно се вижда на рисофилите,че руската армия бяга.Те осъзнават,че са агресори.Това не ВСВ и да се бие за родину за Сталину.Украинците от своя страна бранят родината си добре въоръжени от Запада и много мотивирани.Да не забравяме,че и през ВСВ руснаците са успели да ударжът германците заради огромната военна помощ от САЩ.Така са имали време да организират собственото производство на оръжия.