Паникьосани, руските войници изоставят оръжията и бягат

Руските сили атакуват инфраструктурата при отстъплението си
12 сеп 2022 10:36, Елка Василева
592
Паникьосани, руските войници изоставят оръжията и бягат
Снимка: архив, БГНЕС

Русия призна, че е загубила почти цялата северна Харковска област след светкавичен удар на украински бойци, констатира „Вашингтон пост“. Привържениците на Кремъл са разтревожени както от отстъплението на руските войски, така и от призивите на Запада за изпращане на повече оръжия на Украйна, за да може тя да победи, пише изданието.

Още по темата
В. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че отстъплението на руските войски в Украйна показва недостатъците в способността на руската държава да прилага политика със сила извън границите на собствената си държава, на което залага президентът Владимир Путин. Поради което, коментира вестникът, военните неуспехи на Русия може би отслабват репутацията на Путин у дома като геополитически стратег.

На фона на изненадващите успехи на Украйна жителите на освободените населени места описват как руските войски захвърлят оръжията и се спасяват в паническо бягство, пише в. „Вашингтон пост“. Вчера продължиха да се появяват доказателства за украинския напредък - снимки на украински войници, които издигат знамето си в Изюм, след като градът беше изоставен от руските сили.

Вестникът обръща внимание и на растящото безпокойство в екипа на американския президент Джо Байдън във връзка с проблемите за снабдяване на Европа с енергийни източници. Помощници на президента удвоиха усилията си за доставка на природен газ през Атлантическия океан, но не виждат много осъществими решения в този кризисен момент, допълва вестникът.

Паникьосани руски войници изоставят танковете, оръжията и дори дрехите си, тъй като "буквално бягат от позициите си" в условията на шокова украинска офанзива, съобщават украински войници, цитирани от британския в. „Телеграф“. Украинско разузнавателно подразделение на фронтовата линия информира, че руската командна верига е нарушена и войниците бягат, без да се сражават, като много от тях се преобличат в цивилни дрехи, за да не бъдат разпознати като част от окупационната армия.

Украински оператор на безпилотен самолет, завърнал се вчера от фронтовата линия,  заяви пред „Телеграф“, че бързината на контранастъплението е изненадала дори украинската армия, чиито войниците са затруднени да обработят планините от руски боеприпаси и бронирани машини, изоставени  при хаотичното им напускане на позициите.

В една от прихванатите комуникации се чува как руски командир с позивна „Пиленце“ описва танкова част, която отчаяно се опитва да разбере какво се е случило с командването ѝ. "Напълно сме прецакани“, казва той.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "терористични" атаки срещу инфраструктурни обекти в Харков, втория по големина град в страната, посочва в. „Гардиън“ . Руските удари бяха нанесени часове след като украинските сили си върнаха хиляди квадратни километри територия източно от града, а руските сили напуснаха позициите си под натиска на контранастъплението. В съобщение в Телеграм в неделя вечерта Зеленски заяви, че "Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични действия" и каза, че Русия се опитва да лиши народа му от "газ, светлина, вода и храна". Той добави, че Украйна ще победи и се обърна към руското ръководство с думите: "Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите?", пише "Гардиън".

Руските сили изстреляха общо 11 ракети по цели в Източна Украйна, съобщиха украинските военновъздушни сили в неделя вечерта, което доведе до пълно прекъсване на електрозахранването в Харковска и Донецка област и до частично прекъсване на електрозахранването в Запорожка, Днепропетровска и Сумска област. Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, заяви, че е била засегната електроцентралата в Харков - една от най-големите в Украйна. По-късно Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария, заяви, че електрозахранването в някои региони е възстановено.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк също осъди ударите на Русия по енергийни и водни съоръжения. "Очевидният отговор на Русия на освобождаването на градове и села в източната част на Украйна е изстрелване на ракети в опит да се унищожи критична гражданска инфраструктура", написа Бринк в Туитър.

„Гардиън“ споменава и друг момент, който демонстрира недоволството на Кремъл от хода на събитията в Украйна. Вестникът цитира украинското военно разузнаване, според което генералът, командващ западната група армии на Русия, е бил уволнен след отстъплението в Харковска област.  Службата съобщи в канала си в Телеграм, че генерал Роман Бердников е бил сменен само след 17 дни на поста.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
399
10
 
19
 
! Отговори
смях преди 1 година
Така е. Нека сега повторим думите на русоробите. Изюм е празен. Купянск е празен. Шевченково е пазно, разбирай, това са крепости, след като няма цивилно население. Руснаците си бият камшика от крепостите, оставят танкове, сау-та, габуци боеприпаси. Грабят бойлери, печки, хладилници, климатици, компютри, телефони. буркани с мЯсо, праз, хрян и някое кило жито за кокошките и бегом към отечеството. Е признавам, по времето на Сталин, това нямаше да се допусне.
398
5
 
16
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Главнокомандващият ЗСУ Валерий Залужни е предупредил бойците си, да се ослушват за диалекта на местното население и когато чуят китайски, да спрат.
397
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 година
Каква месомелачка?! Те гопниците побягнаха. Ха-ха-ка
396
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - само за последните 24 часа над хиляда украински войници са поразени.- ___ - объркал си от паниката нещо т p o л, само няколко украинци са подгонили руската войска! Ислкал си да кажеш поразени буряти!
395
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Месомелачката е пълна,по направлението Изюм-Купянск само за последните 24 часа над хиляда украински войници са поразени.
394
9
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
интересно на къде и до къде ще свърши бягането в реалността, а не в медийните пропаганд-итерации ...
393
8
 
30
 
! Отговори
Иван преди 1 година
*** в Афганистан където противника имаше само калашник станаха за смях.Сега при модерните оръжия не ги виждам.Жалко и за двете държави жертви на един болен мозък.
392
10
 
24
 
! Отговори
До 417 русофила преди 1 година
Ама можехте и да не жалите ! И много жалите като унищожавате цялата украинска инфраструктура ,голяма денацификация .... И най важното вие не сте русофили, а Путинофили !
391
20
 
45
 
! Отговори
niki преди 1 година
Най-много ми харесва това, че българските поддръжници на Путтио в момента газ пикаят, не могат да осмислят какво става и какво ги чака техните любимци.
390
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен. Ти къде го видя туй бягство бе...
389
31
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорросите само което ви е удобно обаче само това коментирате. В украинския блицкриг англосаксонците участват директно. Второ превзетите селища са без население и трето моргите и болниците в Украйна са пълни с убити и ранени за съжаление. И четвърто ние русофилите жалим и руския и украинския народ докато вие се присмивате.
388
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още в първото си обръщение Путин каза че Русия започва военни действия в Украйна и каква са целите. Ясно заяви че Русия няма да мери сили със САЩ и Запада но явно те го чуха и се възползват ,а Украина е техен прокси плац д' арм.
387
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българина какви ще ни правите ще ни колите или ще ни бесите. Сорросите за 30г. изгонихте 3 000 000 бг граждани и пак нагло заплашваш. Може би ще ни пращате в концлагери.
386
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите *** също станаха за смях :))
385
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пирова победа за козяците
384
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските диваци станаха за смях
383
4
 
7
 
! Отговори
ТАКТИКА И СТРАТЕГИЯ преди 1 година
В случа Русия безцеремонно се оттегли от заетите позиции и остави гражданите на населените места подведени или пък измамени... Инак на харковския фронт където ВСУ настъпва, руска армия няма. Там са милициите на ЛНР и кадировци. Няма масови поражения в жива сила нито пък стотици и хиляди обкръжени, предали се, унищожени бойци. Просто руснаците зарязаха този фронт. Изглежда няма как да удържат 2000 км фронтова линия с наличните ресурси. А ВСУ вече масово използва оръжия съпоставими с руските..
382
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
399 до 404, не можах да разбера кой точно е умствено изостанал. То е модерно състояние ха ха !!
381
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пирова победа за козяците
380
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българина какви ще ни правите ще ни колите или ще ни бесите. Сорросите за 30г. изгонихте 3 000 000 бг граждани и пак нагло заплашваш. Колко си долно само. Не се страхувам от хитлеристи нацисти и расисти като вас