Кристалина Георгиева: МВФ планира помощ за шока при храните

Около 50 нации отговарят на критериите, каза тя
14 сеп 2022 19:56, Анисия Иванова
29
Кристалина Георгиева: МВФ планира помощ за шока при храните
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Международният валутен фонд търси начини да помогне на страните, засегнати от глобалния продоволствен шок, причинен от руската инвазия в Украйна, като част от по-широко преосмисляне на това как кредиторът от последна инстанция може най-добре да помогне на своите страни членки.

МВФ е предложил на своя борд институцията да увеличи достъпа до спешно финансиране за една година на страните с ниски доходи, които са най-уязвими от промените в цената на храните, която „скача драстично“, каза управляващият директор Кристалина Георгиева във виртуално интервю с президента на Центъра за глобално развитие Масуд Ахмед във вторник.

Около 50 нации отговарят на критериите, като 20 до 30 се нуждаят от помощ "незабавно", каза Георгиева.

Потребителите в световен мащаб се борят със задълбочаващата се криза на разходите за живот, предизвикана от инфлацията на храните и горивата, която на много места показва малко признаци на отслабване. Високите цени предизвикаха вълна от увеличения на лихвените проценти, което оскъпи изплащането на дълговете и повиши опасенията за финансова криза в страните с ниски доходи и нововъзникващите пазари.

Фондът предприема "много значимо преосмисляне" за това как може да се промени, за да обслужва най-добре „невинните“, които са засегнати от глобални шокове, каза Георгиева.

"Ще предложим на нашия борд серия от опции за това как можем да изградим фонда за днес и особено за утре", каза тя. "Основният фокус на тази дискусия е да признаем, че светът се е променил. И разбира се, ние трябва да се променим с него и за предпочитане преди него".

По-рано тази година министърът на финансите Джанет Йелън препоръча модернизиране на МВФ и Световната банка, така че да са „подходящи за 21-ви век“.

В интервюто Георгиева говори за Украйна, като каза, че страната може да бъде една от онези, които ще се възползват от предложените програми срещу шока при храните. Георгиева, която разговаря с президента Володимир Зеленски по-рано във вторник, каза, че финансирането, което Украйна може да получи, ще бъде „в полето“ на спешния заем от 1,4 милиарда долара, който да получи през март.

МВФ също работи с Украйна по по-задълбочена, по-дългосрочна програма, включително мисия на МВФ през следващите седмици, каза Георгиева.

Шефът на фонда също обсъди Аржентина, най-големият кредитополучател на МВФ, след като се срещна с новия министър на икономиката на нацията Серхио Маса в понеделник за първи път, откакто той встъпи в длъжност миналия месец. Георгиева каза, че е впечатлена от състава на екипа, който е бил представен във Вашингтон, включително управителя на централната банка на страната и други висши помощници.

"Това е добър сигнал, че имаме цялостен държавен подход към изпълнението на програмата", каза Георгиева. Тя си е тръгнала от срещата с Маса "с чувството, че имаме партньор, с когото можем да работим добре", каза Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много неприятна личност !
22
0
 
5
 
! Отговори
Еврозона 2024 преди 1 година
И такива като нея се пенсионират. При това, бедни като църковни мишки. Нищо, че са завършили УНСС-то и са работили в Световната банка. Такива като Кристалинка, са ми толкова ясни, че дори и племенникът й Симеончо Дянков не може да разбере. Между впрочем, него го уволни някакъв си Бойко Борисов от Банкя, а не аз.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТези не се пенсионират. Това е чиновник-робот. Без националност, с комунистически произход, универсалния полезен ***, европейска номенклатура. В европейското политбюро също като в съветското (модела е същия) само с краката напред излизат.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кога и изтича мандатът на тази да я пенсионират вече
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз вземам петдесет хиляди месечно и казвам каквото трябва за да продължавам да ги вземам каза сталинкаф и ще го казвамз с мазен и любезен глас
18
0
 
11
 
! Отговори
Банкер преди 1 година
Заеми давам с прясно на печатани пари. Но понеже вие не може да си напечатате, ще трябва да работите наистина, за да ми ги върнете с лихвата :)))
17
4
 
16
 
! Отговори
Сталинка преди 1 година
Ще помагаме на всеки, сам да си сложи робските окови!
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
помагали лихварите-банкери..................хаха.................ще изкупят още 50 бедни държави глобалистите................на безценица.................така се командват бедни държави с реални активи..................като се изкупуват с виртуални хартийки...................долари и евро!!!
15
0
 
19
 
! Отговори
Ее преди 1 година
Каква я мислиха пък тя каква стана.Ще накривите шапката на Путин .Значи на 50 нации им разказа играта.Сега им предлагайте заеми ,ама с голяяяями лихви.Лицемерно милосърдие...
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая глобалистка е срам за България...............долна, гадна комунистка ............Сталинка............завършила западналия университет УНСС!!!
13
1
 
12
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Нъл ви казвах,иде сомалийски глад бря ?
12
1
 
11
 
! Отговори
ХОРА, ПОМАГАЙТЕ СИ преди 1 година
ПОДКРЕПЯЙТЕ ВАШИТЕ СИ БЛИЗКИ И СРОДНИЦИ В СЕМЕЙСТВОТО, КРИЗАТА Е ТУК, ТРЯБВА ДА СТЕ СПЛОТЕНИ!
11
3
 
18
 
! Отговори
SS преди 1 година
Ще видим ще оцелее ли ЕС тая зима ? Чакат се бунтове !
10
1
 
17
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Търси , какво търси? Госпожата е една от отговорните са това състояние световната икономика Преди 2 години редеше " Харчете, харчете, харчете.....
9
1
 
20
 
! Отговори
999 преди 1 година
Ето така започна упадъкът на Украина през 1994 г.С МВФ и Световната банка.Получиха кредит от 360 млн.долара срещу които правиха ,,шокова терапия",фалити на предприятия и т.н.Впрочем сценарият беше подобен и в България.Сега кого искат да фалират банкерите???!
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек искат да си накупят бедни страни,защото добре знаят,че те не могат да върнат дълга.После ще им вземат всичко на безценица,промишленост,полезни изкопаеми,земя и т.н.
7
0
 
10
 
! Отговори
тъй тъй преди 1 година
е за нас помощ не да има .
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ПОМОЩ" от лихвар е като утешителна прегръдка от изнасилвач
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази помощ се нарича "дълг". Действа чудесно при закъсали и им помага да стоят закъсали или да за късат повече.
4
1
 
23
 
! Отговори
123 преди 1 година
Като планира помощ за Украйна, да си прибира "бежанците" у дома, а не да продължаваме да им плащаме почивката! И кво ми се разкарват из цяла Европа без нужните документи, не са член на ЕС!