Владимир Путин и Си Цзинпин - едно все по-неравностойно партньорство

В отношенията Русия-Китай все повече се усеща, че Москва е младшият партньор
16 сеп 2022 10:39, Анисия Иванова
205
Владимир Путин и Си Цзинпин - едно все по-неравностойно партньорство
Снимка: БГНЕС

Представете си едно гигантско махало, което се люлее бавно, насам-натам. Залюлява се в едната посока и Русия гледа на запад към Европа, а страната вижда себе си като неотменна част от европейската цивилизация. Друг път махалото се люлее в обратна посока и Русия гледа на изток. Нейните управници заклеймяват западната цивилизация, западните ценности и заявяват, че бъдещето на Русия е в Азия. С Владимир Путин начело руското махало твърдо се е люшнало на изток, пише в свой анализ Стив Розенберг Би Би Си.

Това едва ли е изненадващо: решението му да нахлуе в Украйна превърна Русия в парий за Запада, а страната му бе засегната от западни санкции. Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Путин "диктатор-убиец"; министър-председателят на Обединеното кралство Лиз Тръс по-рано го нарече "отчаян измамник".

Китайският президент обаче използва съвсем различен език.

"Мой скъп стар приятел!" - възкликва Си Цзинпин, когато двамата лидери се срещнаха в кулоарите на регионална среща на върха в Самарканд, Узбекистан.

От своя страна президентът Путин похвали "приятелството между Китай и Русия" и тяхното "стратегическо всеобхватно партньорство".

Двамата лидери споделят сходни възгледи за света. И двамата пропагандират идеята за алтернативен световен ред: "многополюсен свят", в който техните държави действат като противовес на Запада, по-специално на Съединените щати. И така, дали става въпрос за "най-добри приятели завинаги" (BFF)?

Не съвсем. Първо, в глобалната политика рядко съществуват "BFF". И второ, това са все по-неравностойни отношения. Нахлуването на Путин в Украйна, което не премина по план, отслаби Русия. Кремъл признава, че руската армия е понесла "значителни загуби", а западните санкции оказват силен натиск върху икономиката. В отношенията между Русия и Китай все повече се усеща, че Русия е „младшият” партньор. По време на срещата им Путин призна, че Китай има "въпроси и опасения" относно ситуацията в Украйна. Това беше неочаквано признание от страна на Кремъл, че т.нар. специална военна операция на Русия предизвиква известно безпокойство в Пекин.

След като изгори мостовете със Запада и предизвика енергийна война с Европа, Путин се опитва да се насочи на изток (не че има голям избор). Той се надява да преориентира руската икономика и да намери нови пазари за руските нефт и газ. Това е доста голямо предизвикателство.

"Надеждата е, че този завой ще проработи и ще донесе надеждни дивиденти за Русия. Но аз не виждам как това ще се е случи", смята Сергей Радченко, професор в департамента за напреднали международни изследвания на "Джон Хопкинс". "Това, от което Русия се нуждае, в крайна сметка е на Запад: неговите технологии, неговите пазари. Русия се нуждае от западни технологии, за да разработва нефтени и газови находища на брега, и има голяма въпросителна дали Москва ще може да направи това без подкрепата на Запада. Много е трудно да се промени посоката на газовите потоци. Съветският съюз и Русия прекараха десетилетия в изграждане на мрежи от газопроводи към Европа и именно там се намира физическата инфраструктура. Много е трудно да се преориентират руските енергийни пазари към Азия", казва Радченко.

Срещата на върха, на която присъстват Путин и Си, е среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Наред с Русия и Китай в нея членуват четири централноазиатски държави - Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан, както и Индия и Пакистан.

За президента Путин събитието е възможност да покаже, че въпреки международните санкции и опитите на Запада да изолира Русия заради нахлуването в Украйна, Москва все още има силни приятели.

"Русия обича да изтъква, че изолацията ѝ от Запада е само на Запад и че светът е многополюсен", отбелязва професор Радченко. "Но това, което е интересно в случая, е, че целият баланс на силите в ШОС и в Централна Азия се променя и се отдалечава от Русия. Путин е в Самарканд в момент, в който руският лидер е в разгара на война, която губи. В същото време за първи път държавите в Централна Азия провеждат собствена политика. Това се забелязва най-вече при Казахстан, който е много настойчив и напорист в отношенията си с Русия. След като Русия нахлу в Украйна, Казахстан не оказва подкрепата, на каквато се надяваше Путин. Налице са интересни промени в баланса на силите".

Тъй като Кремъл популяризира своя завой на изток, си струва да си припомним един ключов момент за Русия. Тази държава - най-голямата в света - се простира на два континента - Европа и Азия.

Вместо да спира махалото, за Русия е по-удачно да го остави да се люлее, защото е стратегически по-разумно страната да гледа и в двете посоки./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един ден може да има конфликт на интереси м/у Русия и Китай..................но сега общият враг са западните държави(Англия, Франция и САЩ)!!!
154
1
 
2
 
! Отговори
Доколенко преди 1 година
Путин питал китаеца какво да правят със Украйна,а китаеца най спокойно го попитал ,,А какво става със китайска Манджурия?" И Путин се услушал,качил се на мотора със кош марка ИЖ и се прибрал в дачата със наведена глава и увиснал нос.За какво им е на китайците да се намесват във война заради която комините на фабриките им са спрели да пушат поради световна икономическа криза и инфлация,породена точно т тази война.Каквото и да иска Кремъл от Китай,жълтите винаги ще си искат Манджурия,тя си е тяхна
153
1
 
0
 
! Отговори
РУСКИТЕ СОЦИОЛОЗИ преди 1 година
До до 152 от славянин ЛЕВАДА ЦЕНТЪР МОЖЕ ДА ПРОГНОЗИРА, ЧЕ АНГЕЛ ОТ МЪГЛЯВИНАТА АНДРОМЕДА, УМЕН, ГЕНИЙ И НАЧЕТЕН ЩЕ СПАСИ РУСИЯ. САМО ЧЕ ПО-БЪРЗО ДА СТАВА, ЧЕ ДРАКОНА, БУДА И СУЛТАНА ЩЕСЕ ОБЛАЖАТ ОТ МЕСЦЕТО НА МЕЧКАТА.
152
0
 
0
 
! Отговори
СЛАВА НА ... преди 1 година
До Теодоро СЛАВА НА ***, СЛАВА- ЩЕ ИЗПУСНЕ РУСИЯ В НУЖ....КА.
151
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато някой отива да хленчи, че се е скарал с всички и никой друг не го иска , той не е партньор , а васал. Руснаците се върнаха към корена си - васали на източните империи.
150
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай отдавна гледа в Сибир и докато не го получи, руснаците ще са им "скъпи приятели".
149
11
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Все по-ясно става, че Путин е един пълен иддийод и ще се докара до положение, когато ше гое бъд и ше прайс вирки едновременно.
148
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Сравнени с Китай, всички други са "младши". Просто някои държави още не са го разбрали. Само дето Русия е техен партньор, а тия, дето се дървят, са просто беззъби бебешори без достатъчно ресурси и/или история.
147
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пишете горното, защото не знаете за вчерашното заявление на Президента Путин и Председателя Си, че изграждат единен фронт на светвната арена. Притеснен ли е Пиндостан? Отговорът: Опеделено Да. Тази сутрин Пиндостан се събуди облян в гореща пот.
146
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро хората ще забият звучен шамар на брюкселските бюрократи,които ритат Европа към пропастта.Че Путин им е виновен няма вечно да хваща дикиш.
145
7
 
13
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Неравностойното партньорство е в това че Русия спокойно може да свали самолетЪ с нанси пелоси над Крим, докато Китай не може да направи същото над тайван;))
144
8
 
7
 
! Отговори
Кск ще стане преди 1 година
Дали икономиката на Жужако, която представлява 12% от тази на ЕС ще претърпи погром във войната и кога?
143
15
 
3
 
! Отговори
Вангелия преди 1 година
Путин е болен и ще мре, Си също, а Бай дън и Мър сула няма да бъдат поканени на погребението им, което силно ще ги огорчи приживе ... а на 14.9 ще блъснат с автомобил кортежа на артиста със зеления потник ..
142
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май че БРИКС ще стане БИКС.
141
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Китай са против западният краен либерализъм, в който е опакован съвременния свят. Свят в който всякакви фрийкове и джндри станаха модел на подръжание. Така че на където и да се клати махалото, общият враг в лицето на неолибералното западно общество ще държи БРИКС сплотен. ДА живее Русия.
140
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът на Русия е Путин... и докато този пcиxoпат е жив... РФ ще потъва. Всеки друг на негово място ще е по-добър вариант, защото няма да е обременен с лъжите и кръвта на хилядите погубени млади хора в Украйна... Русия в момента е, като социопат сред нормалните хора...
139
14
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
"Путин и Си Цзинпин - едно все по-неравностойно партньорство": 1) На вас какво ви пука? Да му мислят руснаците; 2) Русия има силен ВПК и по-слаба икономика, Китай има силна икономика и приличен ВПК - едните са по войната, другите в производството. А и нещата се променят... Проблем? 3) Дори Русия "да се провали" (мечта на джендърите от САЩ), това ще направи ли долара истински? Ще спре ли дедоларизацията на икономиката? Ще извади ли ЕС от дупката? Злорадството е признак на слабост!
138
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не трябваше да се разправя със запада . Гледай кво направи Иран . Сега Иран ще продава части за автомобили на Русия . Това е защото Русия вземаше много валута от газа и петрола и се чудеше кво да ги прави . И руснаците решиха всичко да купуват щото валутата само я яде инфлацията. Иранците се научиха всичко да си правят сами . Бензина мисля че беше 30 - 40 стотинки а населението достигна 82 милиона . Освен това запада много взе да печата и ти плаща с хартия ресурсите.
137
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До година, най- много две Русия ще е при ссср!
136
5
 
5
 
! Отговори
Донки Хот преди 1 година
До 147:ти май си на някакъв специален чай, а? Как си личи, че не си ползвате главите, ***, казва някаква *** опорка и вие я повтаряте хиляди пъти, като папагали....Ти къде видя НАТО, воюват си украинците с руско и западно оръжие, щото НАТО, ако се беше намесила, войната щеше да е приключила преди няколко месеца... А колкото до това как процъфтява икономиката на Русия, отиди там и виж как цъфти, а не да слушаш руска пропаганда по лъжливите им телевизии, растяща безработица и затворени заводи,