Притиснат до стената: Ще използва ли Путин ядрени оръжия?

Вероятна цел е Черно море
17 сеп 2022 16:28, Нели Христова
392
Притиснат до стената: Ще използва ли Путин ядрени оръжия?
Снимка: БГНЕС

За някои наблюдатели изборите, пред които е изправен президентът Путин, са мрачни. След контранастъплението на Украйна в североизточната част на страната, руският лидер може или да приеме унизително поражение, или да се настърви допълнително за да постигне военна победа. С ограничени резервни части, на които да разчита, някои анализатори и бивши военни началници смятат, че той дори може да премине към ядрено оръжие в отговор на неуспехите на бойното поле.

Франц-Стефан Гади, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS), казва, че колкото по-голям е успехът украинската армия, толкова по-висок е рискът Путин да нареди детонацията на тактическо ядрено оръжие.

Тези оръжия са с по-нисък капацитет от "стратегическите" ядрени оръжия от вида, носен от руските подводници. Те обикновено са предназначени да опустошат вражески цели в определена област, без да причиняват широко разпространено унищожение. В зависимост от мощността, тактическо ядрено оръжие може лесно да унищожи футболен стадион, докато стратегическа ракета, изстреляна от подводница, наземни ракетни силози или мобилни пускови установки, може да унищожи град.

Ако Путин пожелае да ескалира войната до ядрено ниво, неговите генерали ще му представят редица опции, вариращи по строгост.

Дори и с президентските си правомощия обаче, Путин не може сам да нареди ядрена атака. Смята се, че има общо три ядрени куфарчета, образуващи "система с тройно заключване", чието изпълнение отнема около 20 минути. Путин има един от тях, въпреки че съдържа система от кодове, а не ядрен ключ. Кодът се изпраща на министъра на отбраната на Русия, а след това и двата им кода се изпращат на началника на Генералния щаб, в момента генерал Валерий Герасимов. Смята се, че когато Герасимов има и трите набора кодове, той може да изпълнява заповеди.

Сред най-лошите варианти, според Гади, е, че Русия може да реши да взриви тактическо ядрено оръжие над Черно море, "за да спре инерцията на Украйна". То твърди, че това ще се разглежда като "демонстрация, че Русия ще желае да използва ядрени оръжия".

Подобен ход също би разтревожил НАТО, но не е сигурно какъв ще бъде отговорът му. Путин може да реши, че си струва да се поеме риск, за да запази лицето си. Тактическо ядрено оръжие с нисък капацитет може също да се използва за поразяване на цел на сушата, вероятно военна инсталация. Все още ще има същите ефекти като Хирошима - като смъртоносна радиация, която ще причини дългосрочни увреждания на здравето на оцелелите - но в много по-малък мащаб.

Гади обаче подчертава, че рискът все още е "доста нисък". "Русия има достатъчно останали конвенционални способности за удари на далечни разстояния, за да опустоши градове като Харков и Киев, ако иска. Атака от такъв мащаб би принудила НАТО да отговори", допълва той.

Алтернативен начин за наказание за украинците може да бъде "въоръжаване" на украинската атомна електроцентрала Запорожие или друга критична инфраструктура, според Хамиш де Бретън-Гордън, експерт по химическа война, цитиран от The Times.

Той казва, че взривяването на електроцентралата с конвенционален ракетен удар, резултатът ще бъде "шест пъти по-лош от Чернобил". "Съветската доктрина позволява на командирите да използват тактически ядрени оръжия, за да предотвратят поражение, което изглежда все по-вероятно", на мнение е той.

Гордън вярва, че Путин е убеден, че дори и да използва тактическо ядрено оръжие, НАТО няма да отвърне със собствените си ядрени сили.

За да може Путин да разположи ядрени оръжия според руската доктрина, той трябва да вярва - или да твърди, че вярва - че съществува заплаха за съществуването на руската държава. Павел Подвиг, един от водещите световни експерти по руските ядрени сили, каза, че руски официални лица многократно са подчертавали, че ще следват стриктно доктрината. Решението на Кремъл дали да ги разположи ядрени оръжия ще бъде повлияно от това как по-широката международна общност възприема възможността за използване на ядрени оръжия, обяснява той.

"Ако е общоприето, че всяко използване на ядрени оръжия е неприемливо, тогава за Кремъл ще бъде трудно да го оправдае. Особено тъй като това няма да промени военната ситуация", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
302, при една ядрена атака, няма да има печеливши. Не знаем точно кой е по-най, нали? Съмнявам се да си проверявал лично какво има в Пентагона, нито пък някой от тук пишещите знае какво имат руснаците точно. И не са само те ядрените сили. Почнат ли да се гърмят помежду си, заминава света. Няма място за мерене на чурки при една такава ситуация.
254
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е на 1100 години. Други са на 230.
253
4
 
6
 
! Отговори
Ей калеко преди 1 година
И ти ще станеш пепел, искаш ли
252
8
 
9
 
! Отговори
Да бе! преди 1 година
В статията много се говори за ядрените оръжия на Русия и НАТО, но нито дума за ядрения потенциал на Пентагона.Явно авторите на статията забравят, че всички ядрени ракети на американците при една ядрена ще бъдат изстреляни от космоса и са неуязвими от ПРО и ПВО. Дано Господ запази света от ядреното зло...
251
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандаб, за да сее омраза към едни. Личното ми мнение е да го използва. Нека всички, и аз, станем на пепел. Иначе ще умираме бавно, ще ни влиза мръсно ковид, Украйна, бежанци
250
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че до коя стена са го притиснали Путин и кой го е притиснал? Осем хиляди /или май бяха шест хиляди/ квадратни километра загубени територии в Украйна. Могат да си я върнат за 1 ден, ако искат, но засега предпочитат да гърмят по укрей като по пъдпъдъци. А на никой, включително на Запад не вярва на поредната холивудска мелодрама с някакви трупове, изровени в Изюм 5 дни след като го заеха украинците. И съответните истерични призиви за трибунал. Как пък ги намериха под земята точно измъчените трупове
249
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула го е притиснала до стената с нейното жълто синйо ди лдо и вика: Твоят гаааз е мой!
248
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калеко, ще отговаря я! Колкото отговаряха Буш, Клинтън, колко още има като тях с престъпления с/у човечеството, повечето от тях си живеят ди края мирно и тихо, че и ги пазят и хрантутят.
247
24
 
31
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами притиснат, кой го караше да нахлува в Украйна, агресорът сега ще реве че е притиснат, за престъпленията които извърши в Украйна ще отговаря и на този и на онзи свят ... Евентуален ядрен удар от страна на Путинова РАША ще стовари Апокалипсиса най-вече в/у нея и Империята на злото ще бъде изпепелена. Митът за военната мощ на путиновият Ряйх се развенча в Украйна и се видя че РАША е изостанала олигархична държава с бензиновата икономика и безаналогов военен скрап ... !!!
246
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По доказани запаси на природен газ Русия е на първо място в света.
245
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой ви вярва за "успехите на Украйна" ве въшливи либерастични шорошуиди?! Чак Путин бил притиснат. Приказки от 1001 нощ, третополовите жендърчета много си повярвахте.
244
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да се тревожите за Путин и Русия. Ние имаме проблем.
243
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за тъпотии пишете? Пак се опитвате да вадите от вола теле, кви ядрени оръжия, кви пет лева, тва да не ви е Сталин или Хитлер, или Мао
242
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селското население цъфти, но не с интелект.
241
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горбачов умря, слава Богу, ще има да чакате Русия да фалира. По-скоро България ще фалира.
240
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула го е притиснала до стената с нейното жълто синйо дилдо и вика: Дай газ!
239
0
 
0
 
! Отговори
До297 преди 1 година
Я пак,че нещо не ти се разбира?
238
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Русия положението на фронта очевидно не е номер 1 грижа, тя води икономическа и политическа война със запада, която ще реши и какво ще се случи в украйна с много по-голяма сила отколкото оръжията.
237
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия отказва да доставя ядрено гориво на франция -- половината им атомни станции ще спрат. Номерът е, че франция не може да си купи отдругаде. За сащ не може да бъде приложен защото те могат да си купят отдругаде и да вържат положението, още.
236
5
 
8
 
! Отговори
До292 преди 1 година
Дрогираното не е виновно,то просто е една пионка,маша в ръцете на говедарските интереси!