Бягство от Русия: Не искам да умра в братоубийствена война

Руснаци бягат в чужбина след обявената от Путин мобилизация
22 сеп 2022 19:00, Александър Попов
184
Бягство от Русия: Не искам да умра в братоубийствена война
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Дмитрий отлита за Армения само с една малка чанта, оставяйки съпругата и децата си, причислявайки се към хилядите хора, които бягат от Русия, за да избегнат служба във войната срещу Украйна.

"Не искам да ходя на война", казва той пред АФП. "Не искам да умра в тази безсмислена война. Това е братоубийствена война."

Решението на руския президент Владимир Путин тази седмица да мобилизира няколкостотин хиляди резервисти подтикна нов отлив през границите на страната.

"Ситуацията в Русия би накарала всеки да иска да напусне", казва друг новопристигнал, 44-годишният Сергей, който пристига със сина си тийнейджър. Изглеждайки изгубен и изтощен на арменското летище, той потвърди, че са избягали "заради мобилизацията", но отказа да каже пълното си име.

"Решихме да не чакаме да ни повикат", каза 17-годишният му син Николай. "Не се паникьосвам, но усещам несигурност", добавя той.

Още по темата
Това е чувство, което споделят и други руснаци, пристигащи със същия полет в Ереван.

"Не е правилно да се воюва в 21-ви век - меко казано", казва 39-годишният Алексей пред АФП.

Той не е сигурен дали някога ще може да се върне в Русия. "Всичко зависи от ситуацията", добавя той.

"Фалшива информация"

Мъжете на военна възраст съставляват по-голямата част от пристигналите с последния полет от Москва. Много от тях не желаят да говорят.

Ереван се превърна в основна дестинация за руснаците, бягащи от началото на войната на 24 февруари. Оттогава най-малко 40 000 руснаци са пристигнали в малката кавказка страна, някога част от Съветския съюз.

Близо 50 000 руснаци са избягали в съседна Грузия, сочи националната статистика от юни.

В четвъртък Кремъл отхвърли като "фалшиви" съобщенията, че руснаците, които имат право на мобилизация, бързат да избягат.

"Появиха се много фалшиви информации по този въпрос", заяви говорителят Дмитрий Песков.

Но полетите от Русия са почти напълно резервирани за следващата седмица до градове в близките бивши съветски държави - Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

А заповедта на Путин предизвика не само бягство - имаше и протести. Според една от групите, които наблюдават протестите, OVD-Info, полицията е арестувала повече от 1300 души в сряда на демонстрации срещу мобилизацията в цяла Русия.

В социалните мрежи се появиха опасения, че Русия ще запечата границите. А вътрешният министър на Германия Нанси Файзер заяви днес, че руските дезертьори могат да "получат международна закрила" в нейната страна.

"Почти никой не подкрепя войната"

Финландските гранични власти заявиха, че са забелязали увеличение на трафика от Русия след изявлението на Путин. Но подчертаха, че потокът все още е на сравнително ниско ниво. На граничния пункт Ваалимаа във Финландия днес следобед можеше да се види опашка от автомобили с дължина около 150 метра.

"Сутринта и през нощта беше натоварено, но сега започва да се успокоява", каза пред АФП Елиас Лайне, граничен служител там.

23-годишен ръководител на проект от Москва заяви пред АФП, че мобилизацията е ускорила плановете му да напусне Русия до октомври.

"Някои хора излязоха на протести, защото нямат какво да губят. Други разглеждат законите и говорят с адвокати, за да разберат дали могат да бъдат призовани", каза той.

А обратно в Ереван друг руснак, който е успял да се измъкне, заяви, че е "шокиран" от обявената от Путин мобилизация.

"Почти никой не подкрепя войната", казва той. "Всичко това е толкова болезнено. Искам всичко да приключи скоро."

Той отказа да назове името и фамилията си, позовавайки се на съображения за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: мобилизацияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
6
 
! Отговори
Мозъчен Лекар на Коз преди 1 година
До Анонимен140 изпий хапчета, козар. Няма БРАТСКИТЕ държави. Искам да попитам,имат ли българите някаква Братска Държава? Може би Македония?
126
3
 
1
 
! Отговори
ДНК руснаци от ЕУ преди 1 година
Дошло е време Руските Есгрони да идат как си треба въс Букурещ,Варшава,Прага,Виена,Берлин и всички техни граждани родени от 44до46; за чехите и 69та даим се направи генетичен тест задоказване навоенно временн произход и съответно възрастните мъже да бъдат мобилизирани за санитари,готвачи и шофьори, а жените за преводачки,перачки и чистачки на линията фронта.Особенно внимание да се окаже на чехословаците родени през края на 69 и началото на 70та година.Те са млади,умни и способнио да носят оръжие
125
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 138Ти си безмозъчен лекар. До колкото фактите ползват Украйна НЕ влязла 1метър в руска територия? Какъв чичо сам сънуваш. Виждаме само как бай Иван руши поредната "братска" държава . След чечения , Грузия, Казахстан и тн.
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Йордан Шангов сърбите VS българите??
123
15
 
3
 
! Отговори
Мозъчен Лекар преди 1 година
До Анонимен 135 "никой не иска да умира за нищо" освен украинците. те са искат да умират за чичо сам. смятам че те са малко малко прилича на г л упаци
122
4
 
17
 
! Отговори
Йордан Шангов преди 1 година
Всеки нормален мъж би опитал да избяга от така наречената военна операция от диктатора Путин. И не това не е толкова от страх, колкото от липсата на смисъл, два братски народа да воюват и да се избиват заради болните имперски амбиции на едно дребно и комплекси рано човече.В крайна сметка Украйна не застрашава с нищо Русия, целия проблем е в главата на Путин! Дано руснаците успеят да извършат революция и да успеятда отстранят този ''човек'', но едва ли....
121
1
 
1
 
! Отговори
Г.Х. Андърсън преди 1 година
Много интересни приказки
120
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес никой не иска да умира за нищо.Светът се променя, Русия също. Само Путин не може да го разбере.
119
3
 
7
 
! Отговори
Митрофанова преди 1 година
Аз и тук ще обявя една мобилизацийка да помогнем на Русия , той Радев слуша и козирува.
118
1
 
12
 
! Отговори
вместо преди 1 година
Вместо да стресне украинците , малкият путин паникьоса руснаците.
117
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че да не би някой да вярва на тея мошеници в кремъл ? Вие продължавате ли да вярвате на нещата които говорят? ;)) Естествено че ще въвлекат всички милиони във войната. Нямат ход назад. Кога диктатор е давал назад? Лъжат по малко да не предизвикат голяма обществен отговор.
116
0
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Първо украинските жени избегаха, сега руските мужици и те бегат. Бе поне тази мигрантска вълна не е от брадати талибани
115
1
 
13
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Разбрах за руснак ,с който съм работил преди ,че е получил повиквателна. Няма нито боен опит , нито е бил в казарма. Мобилизацията си е баш пълна и руснаците го знаят. И който може бяга.
114
28
 
4
 
! Отговори
Спрете с Лъжите! преди 1 година
Стига с тази брутална Пропаганда!!! Виждаме само бягащи украинци които са напълнили европа с луксозните си возила! След обявената мобилизация почти всички руски мъже приемат новината със спокойствие и патриотичен дълг! Майките наистина опитаха протест който беше бързо прекратен от органите на реда. Това е истината а не това което се бълва като писания от вчера сутринта!
113
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и онея от червената армия са били същите. Губят войната с Хитлер за 4 месеца. От там на тстък всичко е САЩ. Отделно голямата част от руското излизане от Москва са касапи от далечния изток., а не редовната армия . Тая държава винаги е била слаба военно тактически. Разчита на помощ и много пушечно месо.
112
6
 
22
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Сегашните руснаци не са като онези от Червената армия!Времето е друго и поколенията са други!Ей това Путин не можа да го проумее!
111
19
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Чакай да пресметна - 40000 в Армения+50000 в Грузия -90000. Ок1 не голяма цифра. Но от Украйна са избягали 5 милиона като половината са мъже на възраст от 20 до 50 години.Та, слава кокаине, а !?
110
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да достигнете нивото на Гьобелс още много лъжи трябва да струпате. Руснаците отдавна не смятат украинците за братя, още от времето когато краварите от САЩ започнаха Незалежная да я напичкват с оръжия и кадри, и да им промиват мозъците.Единствените братя са в Донбас и Херсон. Другите - зомбитата ще ядат дървото.
109
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак плачем на чужди гробища ! А някой замислял ли се е, ако в Бг се обяви мобилизация, колко ще избягат - 100% всички мутри, баровци, ЛГБТ, сектанти и мамини синчета, щото 70 години мир отучи народа от войната, а за Родолюбие - нищо не се правеше и прави от 1989 година насам
108
8
 
8
 
! Отговори
Колчо преди 1 година
Ох, единият дърттпергиш, другият няма години, но избягали от повиквателна, на каквото не подлежат. Ако подлежаха нямаше и да могат да избягат де )))