Бягство от Русия: Не искам да умра в братоубийствена война

Руснаци бягат в чужбина след обявената от Путин мобилизация
22 сеп 2022 19:00, Александър Попов
184
Бягство от Русия: Не искам да умра в братоубийствена война
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Дмитрий отлита за Армения само с една малка чанта, оставяйки съпругата и децата си, причислявайки се към хилядите хора, които бягат от Русия, за да избегнат служба във войната срещу Украйна.

"Не искам да ходя на война", казва той пред АФП. "Не искам да умра в тази безсмислена война. Това е братоубийствена война."

Решението на руския президент Владимир Путин тази седмица да мобилизира няколкостотин хиляди резервисти подтикна нов отлив през границите на страната.

"Ситуацията в Русия би накарала всеки да иска да напусне", казва друг новопристигнал, 44-годишният Сергей, който пристига със сина си тийнейджър. Изглеждайки изгубен и изтощен на арменското летище, той потвърди, че са избягали "заради мобилизацията", но отказа да каже пълното си име.

"Решихме да не чакаме да ни повикат", каза 17-годишният му син Николай. "Не се паникьосвам, но усещам несигурност", добавя той.

Още по темата
Това е чувство, което споделят и други руснаци, пристигащи със същия полет в Ереван.

"Не е правилно да се воюва в 21-ви век - меко казано", казва 39-годишният Алексей пред АФП.

Той не е сигурен дали някога ще може да се върне в Русия. "Всичко зависи от ситуацията", добавя той.

"Фалшива информация"

Мъжете на военна възраст съставляват по-голямата част от пристигналите с последния полет от Москва. Много от тях не желаят да говорят.

Ереван се превърна в основна дестинация за руснаците, бягащи от началото на войната на 24 февруари. Оттогава най-малко 40 000 руснаци са пристигнали в малката кавказка страна, някога част от Съветския съюз.

Близо 50 000 руснаци са избягали в съседна Грузия, сочи националната статистика от юни.

В четвъртък Кремъл отхвърли като "фалшиви" съобщенията, че руснаците, които имат право на мобилизация, бързат да избягат.

"Появиха се много фалшиви информации по този въпрос", заяви говорителят Дмитрий Песков.

Но полетите от Русия са почти напълно резервирани за следващата седмица до градове в близките бивши съветски държави - Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

А заповедта на Путин предизвика не само бягство - имаше и протести. Според една от групите, които наблюдават протестите, OVD-Info, полицията е арестувала повече от 1300 души в сряда на демонстрации срещу мобилизацията в цяла Русия.

В социалните мрежи се появиха опасения, че Русия ще запечата границите. А вътрешният министър на Германия Нанси Файзер заяви днес, че руските дезертьори могат да "получат международна закрила" в нейната страна.

"Почти никой не подкрепя войната"

Финландските гранични власти заявиха, че са забелязали увеличение на трафика от Русия след изявлението на Путин. Но подчертаха, че потокът все още е на сравнително ниско ниво. На граничния пункт Ваалимаа във Финландия днес следобед можеше да се види опашка от автомобили с дължина около 150 метра.

"Сутринта и през нощта беше натоварено, но сега започва да се успокоява", каза пред АФП Елиас Лайне, граничен служител там.

23-годишен ръководител на проект от Москва заяви пред АФП, че мобилизацията е ускорила плановете му да напусне Русия до октомври.

"Някои хора излязоха на протести, защото нямат какво да губят. Други разглеждат законите и говорят с адвокати, за да разберат дали могат да бъдат призовани", каза той.

А обратно в Ереван друг руснак, който е успял да се измъкне, заяви, че е "шокиран" от обявената от Путин мобилизация.

"Почти никой не подкрепя войната", казва той. "Всичко това е толкова болезнено. Искам всичко да приключи скоро."

Той отказа да назове името и фамилията си, позовавайки се на съображения за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: мобилизацияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе , докога ще ви чакам ботовете да проверяват коментарите. Вложете малко кинт в по-модерни
106
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бегане му е майката сега че отидеш ли на фронта може да се върнеш накълцан или разложен а може и в железен сандък
105
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за загиналите.Виновни са политиците.Но Родината трябва да се защитава.За това на първа лния тряба да са виновните.
104
13
 
19
 
! Отговори
Аа преди 1 година
Не се смейте на руснаците,че току виж и нашите ***.ци започнат да изпращат честитки.Украинците на курорт пък бай Г.анЬо в Украйна да пази зеления ***
103
7
 
20
 
! Отговори
*** преди 1 година
Чудо голямо. Повечето са московчанчета, отгледани в лукс и удобства. Ами нали ако стане нещо подобно при нас половината нежни софийски мамини синчета също ще избягат.
102
4
 
8
 
! Отговори
Кибик преди 1 година
Колкото повече отидат, по-малко ще умират. С малко хора е по-трудно.
101
6
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НЯМА НЕ ИСКАМ НЯМА НЕДЕЙ! ЩОМ ПУТАНD ЖЕЛАЕЕ НА ФРОНТА ЩЕ СТEЙ :D
100
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бегане му е майката сега че и тия където ги принудят да отидат на спец операция муха и те ще дезертират никой не иска да умира за кефа на едно джудже само нашите русофили искат да воюват ама от бункера с таблета мухаааа
99
7
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Доброволните руски роби са готови да се бият в Украйна до последният руснак!
98
5
 
21
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
А русофилите, които сега управляват у нас ще приемат ли по улеснена процедура руснаци, които не желаят да воюват за Путин или ще ги връщат директно в Русия?
97
9
 
8
 
! Отговори
До 110 от РОССИЯ преди 1 година
Браво момче, не те познавам. Но мога да ти кажа, че си много умен ! Точно така. Съсипаха всичко тия смърделници.
96
32
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ се лъжете от подобна ПРОПАГАНДА ! Да със сигурност има уплашени млади хора , но тези които "бягат "са такива които НЕ знаят какво беше Русия когато Горбачов си смъкна Г'а'щите и как бандите се стреляха с калашници по улиците ! Руснаците оценяват Путин и с право той има такава подкрепа , защото повечето знаят отлично какво ги чака ако отстъпят - Във всеки случай НЯМА да е " демокрация " и танц по рози - Вижте България на какво прилича от тази демокрация , а е колкото един окрък в Русия !
95
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските диван патриоти за 1 ден се превърнали в куфарни патриоти.Същите,които от февруари до сега ревяха Украйна да бъде унищожена сега дрънкат,че не са готови да отидат на фронта.С нашите тук са 1 дол дренки.
94
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе няма не искам бе! Шом толкова години си търпите кремълската хунта, или умрете за нея, или си оправете държавата.
93
24
 
17
 
! Отговори
Россия преди 1 година
Като много хвалите запада. Живейте си в него. Нали всичко ви е наред.. ама затова всички сте на деанксит. Защото тази западна напаст, която се опитва да владее света не носи нищо друго освен унищоженние. Няма да си хабя нервите за хора, които или са много добре платени или са с розови очила.Youtube search: 2pac - Violent killuminati (lyrics +hd)Ето 2pac ви казва какво е запада.
92
23
 
19
 
! Отговори
Пропов преди 1 година
А защо господарите на западната Европа богата - дето бачкаш като ненормален и си робот за тия пари не инвестира в Източната ? Защо България я съсипаха и още властват над нея Мутри и агенти от време оно. И президента ви го каза - Мутри вън. Не щото западняците докараха наркотиците, съдебната система в колапс, здравеопазването в колапс (търговия). Комунизма беше друго. Запада съсипа всякакви цености. Брат с брат - имота да дели. Това не беше така. Запада е помия !
91
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От първи октомври Русия постави база за нови вид военни действия. Много повече военна сила, много повече техника, много повече електроника. Сега всички гадаят - какво ще направи Русия. Дали ще отиде на Харков, дали ще отиде на Приднестровието, и са уверени, че ще отиде, но не могат нищо да направят.
90
2
 
4
 
! Отговори
Sic Semper Tyrannis преди 1 година
Поклонете се всички на богинята на демокрацията Атина и тя ще ви спаси от войната и мобилизацията! Слава на Атина, първа в битката срещу тираните!
89
3
 
16
 
! Отговори
Пропов преди 1 година
В Европа си е много добре, ам ти за коя Европа говориш. За източната или за цивилизованата. Щото цивилизованата май не си я помирисвал даже. Ама всъщност не идвайте, лошо е тук. Стойте близо до Русия, там е истината. Ние тука с по няколко хил. евро доходи на месец много много плачем че ще ни вдигнат тока от 100 на 200 евро. Оп аз пък камина имам, е няма да плача, ама вие все пак не идвайте, за вас не е хубаво. Русия е далеч - мъъкаааа мъка мъка!
88
1
 
22
 
! Отговори
.. преди 1 година
До сега нямаше протести в всички бяха ОК с денацификацията на Украйна. Обаче, когато се видя, че те ще трябва да се заемат с тази задача, изведнъж им припари на дуп*тата и се размърдаха. И май ще излезе, че жените в Иран имат по-големи топки от руснаците.