Бягство от Русия: Не искам да умра в братоубийствена война

Руснаци бягат в чужбина след обявената от Путин мобилизация
22 сеп 2022 19:00, Александър Попов
184
Бягство от Русия: Не искам да умра в братоубийствена война
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Дмитрий отлита за Армения само с една малка чанта, оставяйки съпругата и децата си, причислявайки се към хилядите хора, които бягат от Русия, за да избегнат служба във войната срещу Украйна.

"Не искам да ходя на война", казва той пред АФП. "Не искам да умра в тази безсмислена война. Това е братоубийствена война."

Решението на руския президент Владимир Путин тази седмица да мобилизира няколкостотин хиляди резервисти подтикна нов отлив през границите на страната.

"Ситуацията в Русия би накарала всеки да иска да напусне", казва друг новопристигнал, 44-годишният Сергей, който пристига със сина си тийнейджър. Изглеждайки изгубен и изтощен на арменското летище, той потвърди, че са избягали "заради мобилизацията", но отказа да каже пълното си име.

"Решихме да не чакаме да ни повикат", каза 17-годишният му син Николай. "Не се паникьосвам, но усещам несигурност", добавя той.

Още по темата
Това е чувство, което споделят и други руснаци, пристигащи със същия полет в Ереван.

"Не е правилно да се воюва в 21-ви век - меко казано", казва 39-годишният Алексей пред АФП.

Той не е сигурен дали някога ще може да се върне в Русия. "Всичко зависи от ситуацията", добавя той.

"Фалшива информация"

Мъжете на военна възраст съставляват по-голямата част от пристигналите с последния полет от Москва. Много от тях не желаят да говорят.

Ереван се превърна в основна дестинация за руснаците, бягащи от началото на войната на 24 февруари. Оттогава най-малко 40 000 руснаци са пристигнали в малката кавказка страна, някога част от Съветския съюз.

Близо 50 000 руснаци са избягали в съседна Грузия, сочи националната статистика от юни.

В четвъртък Кремъл отхвърли като "фалшиви" съобщенията, че руснаците, които имат право на мобилизация, бързат да избягат.

"Появиха се много фалшиви информации по този въпрос", заяви говорителят Дмитрий Песков.

Но полетите от Русия са почти напълно резервирани за следващата седмица до градове в близките бивши съветски държави - Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

А заповедта на Путин предизвика не само бягство - имаше и протести. Според една от групите, които наблюдават протестите, OVD-Info, полицията е арестувала повече от 1300 души в сряда на демонстрации срещу мобилизацията в цяла Русия.

В социалните мрежи се появиха опасения, че Русия ще запечата границите. А вътрешният министър на Германия Нанси Файзер заяви днес, че руските дезертьори могат да "получат международна закрила" в нейната страна.

"Почти никой не подкрепя войната"

Финландските гранични власти заявиха, че са забелязали увеличение на трафика от Русия след изявлението на Путин. Но подчертаха, че потокът все още е на сравнително ниско ниво. На граничния пункт Ваалимаа във Финландия днес следобед можеше да се види опашка от автомобили с дължина около 150 метра.

"Сутринта и през нощта беше натоварено, но сега започва да се успокоява", каза пред АФП Елиас Лайне, граничен служител там.

23-годишен ръководител на проект от Москва заяви пред АФП, че мобилизацията е ускорила плановете му да напусне Русия до октомври.

"Някои хора излязоха на протести, защото нямат какво да губят. Други разглеждат законите и говорят с адвокати, за да разберат дали могат да бъдат призовани", каза той.

А обратно в Ереван друг руснак, който е успял да се измъкне, заяви, че е "шокиран" от обявената от Путин мобилизация.

"Почти никой не подкрепя войната", казва той. "Всичко това е толкова болезнено. Искам всичко да приключи скоро."

Той отказа да назове името и фамилията си, позовавайки се на съображения за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: мобилизацияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 - НЕ Путин запали огъня и не той продължава да го раздухва - и Двамата знаем това ! На мен няма нужда да ми го обясняваш , но ако можеш и си наясно бъди откровен пред самия себе си ?!
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен...ЧУЖДИТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО ИДВАТ ОТ НА МАЙНАТА СИ , ОТ ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА И ОТ ДРУГИЯ КРАЙ НА ЕВРОПА,ЗА ДА КОМАНДОРЯТ УКРАИНЦИТЕ И ГИ ОГРАБВАТ И ГИ НАСИЛВАТ ДА ВОЮВАТ СРЕЩУ БРАТЯТА СИ РУСНАЦИ И УБИВАТ НАСЕЛЕНИЕТО СИ , РУСНАЦИТЕ СА СИ НА ТЯХНАТА РОДНА ЗЕМЯ, ЗАЩОТО УКРАЙНА ДЕ ЮРЕ И ДЕ ФАКТО Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ С РУСКО НАСЕЛЕНИЕ, УКРАИНЦИТЕ СЪЩО СА РУСНАЦИ ПО ПРОИЗХОД! ЗАВЪРЗВАХА УКРАИНЦИТЕ С ВЪЖЕТА ЗА СТЪЛБОВЕТЕ, ЗА ДА ГИ ПРИНУДЯТ ДА ВОЮВАТ СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ И СРЕЩУ НАСЕЛЕНИЕТО СИ, МНО
25
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната западна пропагадна.
24
4
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
МАЙЧЕ СКОРО И ТУКА ЩЕ НАБИВАМЕ КРАК. ТАКА ДЕ МИРИШЕ МИ НА БАРУТ
23
3
 
2
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До До банко: При 140 милиона население могат да съберат поне 10 милиона при пълна мобилизация. Естествено няма да се стигне дотам.
22
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва е първа мобилизация за Русия а в Украйна имаше вече четири и снимки на бягащи украинци през закарпатските планини . Има снимки на хванатите . Тоест сте пропуснали всичко това а сега давате само руската мобилизация . Що така ?
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шойгу нали каза , че запасняците ще бъдат пратени в Донецк , Луганск , Херсон , Запорожието след референдумите . За да гарантират сигурността на хората там . Укрите ще чакат насоки в новосъздадената ситуация от господаря си . Ще видим , дали ще продължат с ракетните обстрели по цивилна инфраструктура , или ще засилят терористичните актове . Всички знаем , какво се случва с терористите . Няма къде да се скрият - питайте Мосад / Мюнхен 1972 летните олимпийски игри /
20
8
 
12
 
! Отговори
асд преди 1 година
Има ли начин и нашите русофили да ги мобилизираме за родину? IQ-то на нацията ще се вдигне осезателно...
19
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане с номер 14
18
17
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Жалко че не ви позволяват да публикувате нещо различно от пропагандния мейнстрийм. Но за тези, които нямат Телеграм да кажа - има доста видеа от днес пред центрове за доброволни, с опашки от хора. Така че това, че ще покажете 1000 протестиращи, не означава че до тях няма 10 пъти повече, които отиват доброволно, извън призованите. Ама като сте васална медия - тези видеа няма как да ви разрешат да ги покажете.
17
5
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
,, НЕ ИСКАМ ДА УМРА В БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА " КАЗА НА МИТИНГ КАСИУС КЛЕЙ ( МОХАМЕД АЛИ) И ГО ПРИБРАХА В ЗАТВОРА !!! АМЕРИКА ГОРЕШЕ ВИЕТНАМ С *** !!!
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4: Ами той путин запали огъня бе, госпожо! Вас ако ви нападнат вкъщи, какво ще викате: Не ми помагайте, защото така само ще удължите нападението!
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето така бягаха и украинците, и сирийците, и афганистанците... Така ще бягат и българите, като ги погнат мобилизаторите.
14
7
 
5
 
! Отговори
До банко преди 1 година
Само с 2 поста, написа над 12 глупости! Като например, 27 милионна армия???
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези кадри са от протест срещу ваксиниране. Слепи ли сте.
12
2
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
НОРМАЛНО Е КОГАТО СИ ДРЪПНАЛ С МАТЕРИЯЛА И СИ НАПРАВИЛ РЕМОНТ НА БАНЯТА И ТОАЛЕТНАТА ДА ИСКАШ ДА ГИ ПОЛЗВАШ, А НЕ ДА ХОДИШ НА ВОЙНА
11
12
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 1 година
Защото това е фейк нюз, никой не бяга. Къде са снимките с километричните опашки на границата? Билетите били изкупени?- нищо такова.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСНАЦИ, ХВАНЕТЕ ТРО ЛОВЕТЕ ИЛИ АЛАРМИРАЙТЕ ХОРАТА ЗА ТЯХ!
9
9
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
АКО ПУТИН НАПРАВИ МОБИЛИЗАЦИЯ КАКТО ЗЕЛЬО , РУСКАТА АРМИЯ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ С ПОВЕЧЕ ОТ 27 000 000 ДУШИ !!!
8
8
 
15
 
! Отговори
А партия Възраждане преди 1 година
А наща Възраждане защо не им я изпратим ?????