Задълбочаваща се криза: Европа харчи, за да помогне на бизнеса

Русия намали износа на горива и цените рязко се покачиха, пише Ройтерс
22 сеп 2022 22:30, Петя Славова
100
Задълбочаваща се криза: Европа харчи, за да помогне на бизнеса
Снимка: БГНЕС

Германия обяви, че национализира вносителя на газ Uniper, а Великобритания ограничи цената на едро на електроенергията и газа за предприятията в последните действия на Европа за запазване на осветлението и отоплителните уреди през зимата, докато войната в Украйна се изостря, пише Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин допълнително засили ценовите проблеми на световните енергийни пазари, като повиши цените на петрола и газа, обявявайки частична военна мобилизация, заплашвайки да свие още повече световните доставки на горива.

Още по темата

Цените на природния газ и електроенергията в Европа се повишиха рязко, тъй като Русия намали износа на горива в отговор на западните санкции заради нахлуването си в Украйна. Това принуди потребителите да се борят с високи сметки, а комуналните дружества - с ликвидността.

„Наложи се да се намесим, за да спрем срива на бизнеса, да защитим работните места и да ограничим инфлацията", заяви британският министър на финансите Куаси Куартенг, цитиран от БГНЕС

Докато много предприятия се борят с по-високите сметки, повече от 20 британски доставчици на електроенергия фалираха, тъй като правителственият ценови таван им попречи да прехвърлят пълния ефект от нарастващите разходи за гориво върху домакинствата.

След днешното изявление на Путин цените на природния газ в Европа се повишиха и достигнаха 212 евро за мегаватчас (MWh), което все още е под тазгодишния връх от около 343 евро, но е с над 200% по-високо от преди година. Цените на петрола се повишиха с 2 %.

Европейският съюз, който някога разчиташе на Русия за около 40% от нуждите си от газ, се надпреварва да търси други доставчици.

"Този (руски) ход може да доведе до призиви за по-агресивни действия срещу Русия по отношение на санкциите от страна на Запада", каза Уорън Патерсън, ръководител на отдел "Изследване на суровините" в ING.

Германската компания Uniper, която някога беше силно зависима от вноса на руски газ, е сред най-потърпевшите. Тя е изправена пред криза с ликвидността, след като Русия затвори кранчето, което доведе до покачване на цените.

След като усилията да се подпомогне енергийната компания с многомилиардна парична инжекция се оказаха недостатъчни, правителството се съгласи да закупи останалия дял, притежаван от финландската Fortum, за да запази компанията, като по този начин държавата придоби дял от 99%.

Направи всичко възможно

"Държавата ще направи всичко възможно, за да запази стабилността на компаниите на пазара", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, обявявайки решението за Uniper, както и други стъпки, които да помогнат на Германия да избегне разпределението на енергията тази зима.

Споразумението включва капиталова инжекция в размер на 8 млрд. евро, съобщиха от Uniper, като с този ход общата капиталова инжекция на правителството до момента достига най-малко 29 млрд. евро.

В сравнение с много други страни в Европа Германия е по-зависима от руския газ, доставян предимно по газопровода "Северен поток 1". Русия спря потоците по тръбопровода, обвинявайки западните санкции, че възпрепятстват работата му. Европейските политици нарекоха това претекст и заявиха, че Москва използва енергията като оръжие.

Германското правителство вече постави под попечителство "Газпром Германия" - подразделение на контролирания от Кремъл "Газпром", и дъщерно дружество на руската петролна компания "Роснефт", което на практика е национализация. По-малките компании също поискаха помощ.

Главният изпълнителен директор на Fortum Маркус Раурам заяви, че продажбата на дела на компанията в Uniper е болезнена, но необходима стъпка, като добави, че компанията, чийто мажоритарен собственик е финландската държава, е загубила около 6 млрд. евро от инвестицията си в Uniper.

Потокът на руски газ към Европа през Украйна продължи, но на по-ниски нива. „Газпром“ заяви, че в сряда ще достави 42,4 млн. куб. м газ за Европа през Украйна, което съответства на данните от последните дни.

Източните газови потоци по газопровода Ямал-Европа за Полша от Германия бяха спрени днес, докато руските доставки през Украйна останаха стабилни.

В САЩ сенатори от Демократическата и Републиканската партия предложиха във вторник администрацията на американския президент Джо Байдън да използва вторични санкции срещу международни банки, за да засили плановете за ограничаване на цените на руския петрол от страните от Г-7.

Москва заяви, че ако бъде въведено такова ограничение, ще прекъсне всички потоци от нефт и газ към Запада.

Ходът на американските законодатели дойде часове преди Путин да нареди първата в Русия мобилизация след Втората световна война, като предупреди Запада, че ако продължи да извършва това, което той нарече "ядрен шантаж", Москва ще отговори с огромния си арсенал.

Няколко държави забраниха вноса на руски суров петрол и горива, но Москва успя да запази приходите си чрез увеличаване на продажбите на суров петрол в Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
10
 
! Отговори
Санкциониращ преди 1 година
Добре де, нали тези санкции са срещу лошите Руснаци? Защо тогава Аз се чувствам като санкционирания? И на всичкото отгоре, утре Русия ще анексира половин Украйна с некъв си референдум?!?!?! Защо се чувствам като златна рибка захапала въдичката?? :(((
74
2
 
9
 
! Отговори
Яко и много вярно!!! преди 1 година
ЕС се състой от 28 стада.Всяко си има овчар. Често те се събират при главната овчарка на ядене и пиене под наблюдението на кравара. Обсъжда се как по на често да се стрижат и доят оФцете. Всичко друго е лицемерие
73
2
 
8
 
! Отговори
сина преди 1 година
евро гейците ще видят кон боб яде ли след има няма 2-3 месеца, дотациите ще се увеличават, наред с инфлацията и задлъжняването на континента. Това не е безгранично. Свиване на разходи, намаляване на приходи, висока безработица - все положителни ефекти от санкциите, които те сами наложиха - смешни и жалки евро гейски политици - това сте вие и не ви чака нищо добро !!! От един българин.
72
2
 
11
 
! Отговори
Валерия преди 1 година
Факт е, че санкциите, които ес наложи на Русия се стовариха на главите на европейците, а не на руснаците!!!! Това е най идиотското политическо решение на Эапада след Втората световна война!!! Това ще доведе до скотски живот милиони европейци, а фирмите до фалити!!! ИНФЛАЦИЯТА на цените са до НЕБЕСАТА!!! Европа ще бъде потопена в народен гняв още преди коледа!!! Ще се регистрират и партии няма да плашаме както в МБ!!! Чака ни студ, мрак, фалити и ГЛАД!!
71
3
 
7
 
! Отговори
Крадат от Брюксел преди 1 година
ДА се проверят служиттелите на Европейскяи съюз з аостро корупционни схеми..При ограбване на европейските трилиони евра харчени уж за европейците..Няма един българин вкл и отнад 1 000 000 оставени без доходи получил и един евро цента помощ за оцеляване.. Иначе за СТАР ъпове 800 000 000 000 Евро..
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за Русия ще става и по лошо заради дедо путин....
69
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият ударен е Русия. ЕС просперира.
68
1
 
3
 
! Отговори
Неуморния преди 1 година
Абе на мен България не ми прилича като да е в европейския съюз. Не знам в ЕС да има олигарси, местни феодали, ДС агенти милионери. Комунисти милиардери.Открквенно руски партии и телевизии. Дори руснаци премиери. Мутри спортисти. И военни във властта. По ми прилича като да сме руска губерния. Видно е по заплатите и по пропагандни те телевизии.
67
3
 
14
 
! Отговори
БИЗНЕСА преди 1 година
БИЗНЕСА НЕ УВЕЛИЧАВА ЗАПЛАТИТЕ И ПРЕЦАКВА РАБОТИНИЦИТЕ ... РЕВОЛЮЦИЯ И ДА ПРЕМАХНЕМ БИЗНЕСМЕНИТЕ
66
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато българия била покорена от византия, византия се разпаднала, покорена от османската империя - османската империя не съществува, бяхме в сив - не съществува, вляцзохме в ес - какво следва, досетете се сами
65
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой е виновен - хохлянския Клоун. До пролетта няма да го има както и ЕС няма да е с 27 държави, а много по-малко
64
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не жалете ЕС! Имат много натрупана сланина! Има време, докато тази сланина се стопи!Ние с гайдите да му мислим!
63
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди седмица се появи материал в шведския в-к Nya Dagbladetq, в който се разказва за секретен план на САЩ, изготвен от Пентагона и корпорацията РАНД как да се използва ситуацията в Украйна за пълното разрушаване икономиката на ЕС. Планът е от януари 2022г. и е доста подробен. Резултатът от изпълнението му се вижда- ЕС закъсва, а доста негови фирми пренесоха производството си в САЩ. Санкциите на ЕС против Русия обслужват САЩ и са замислени от САЩ. с цел премахване конкуренцията от ЕС.
62
4
 
5
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Колкото и да се охарчват пак ще са по-добре от нас.
61
1
 
11
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Как е еврото днес?
60
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Задълбочаваща се криза: Европа харчи, за да помогне на бизнеса"................. за да харчи Европа, печата хартийки - като печата хартийки, вдига инфлацията - високата инфлация задълбочава кризата - за да бори кризата, печата хартийки... и те така... Общо-взето, тези елементарни причинно-следствени връзки може да ги схване дори посредствен интелект. Чудно що ли на управляващите ни евро-чиновници не им се отдава...
59
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато Европа харчи, Зеленски си пълни джоба с милиарди долари и евро за сметка на нещастатието и смърта на собствените си граждани и за сметка на европейските граждани, които търпят лишения заради фашисткият режим в Киев.
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цветан Средков понеже не искаш да кажеш истина на аудиторията ще ти дам един урок та да го помниш цял живот ..." ================= Та още ли е жив този Цветан? Ти си като кучетата дето лаят, но не хапят.
57
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руският президент Владимир Путин допълнително засили ценовите проблеми на световните енергийни пазари, като повиши цените на петрола и газа, обявявайки частична военна мобилизация, заплашвайки да свие още повече световните доставки на горива" ............................................... Трудно може да се напише по-кух абзац.
56
3
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Във Франция - предстояло Фалит на 150 000 - Фирми, а държавата щяла да даде Частично обезщетение на съкратените - били много , нямала пари ..............