Мобилизацията в Русия: Разплакани семейства, тъга, прегръдки

Призовки получават дори и студенти
Обновена: 23 сеп 2022 07:02 | 23 сеп 2022 07:00, Камелия Цветанова
237
Мобилизацията в Русия: Разплакани семейства, тъга, прегръдки
Снимка: БГНЕС

Ден след като в сряда руският президент Владимир Путин разпореди частична мобилизация, за да подсили войските си в Украйна в социалните мрежи бяха разпространени видеоклипове с драматични сцени на разплакани семейства, които се сбогуват с мъже, заминаващи от центрове за мобилизация, предаде БТА като цитира АП.

Още по темата

На видео от източния сибирски град Нерюнгри се виждат мъже, които излизат от стадион. Преди се качат на автобусите, мъжете се прегръщат със свои роднини, чакащи ги отвън. Мнозина плачат, а някои закриват с длани устата си в проява на мъка. Един мъж държи дете до прозореца на автобус за последен поглед от заминаващия.

В Москва жени плачат, прегръщат и прекръстват мъже в друг мобилизационен център. Баща прегръща на раздяла 25-годишния си син и му казва: "Пази се". Младежът, представил се като Дмитрий, казва пред медиата "Осторожно новости" в "Телеграм", че не е очаквал да бъде призован и мобилизиран толкова бързо особено защото е студент. По думите му получил същата сутрин призовката да се яви в центъра в 15 часа и след като чакал час и половина, му било казано, че заминава веднага с останалите мобилизирани. После излязъл навън, за да се сбогува с роднините и приятелите си, съобщи АП.

Обявената частична мобилизация доведе до импровизирани протести в Русия, на които в сряда бяха арестувани най-малко 1332 души, съобщи Франс прес. По данни на руската правозащитна организация OВД-Инфо, само в Москва са били задържани най-малко 538 души, а в Санкт Петербург - 479. И в двата града има случаи на пребити участници в протестите. В 15 полицейски участъка в Москва на задържани мъже са били връчени повиквателни за мобилизация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БЪЛГАРИН==========Мисля, че руснаците ще се справят и без вашите съвети.
186
0
 
0
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
#198Израел разби 4 арабски армии с военната помощ на верния си американски съюзник.Същите тези 4 държави бяха станали такива само 20 години преди това,така че доста е спорно колко добре подготвени и оборудвани армии са имали.
185
3
 
5
 
! Отговори
до 212 каква гордост преди 1 година
"Ако има разплакани семейства, съм сигурен, че са разплакани от гордост."За каква годрост говориш?! Това да не ти е Великата Отечествана Война, когато са защитавали родината си?! Това сега е Великата Окупационна Война, където Русия нападна суверенна държава под измисленото СВО.
184
3
 
3
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Пропагандата на пууутин опростачва глупавите рушнаци и ми е много чудно как всички те се връзват на лъжите му с малки изключения.Такива рушнаци не трябва в никакъв случай да влизат в Европа,а да си стоят в собствената си *** и да сърбат помията,която сами са си приготвили.Такава рушия няма място нито в ООН,нито в каквато и да е друга световна организация.Тя трябва да бъде изолирана на 100%.
183
8
 
6
 
! Отговори
до 204 преди 1 година
А в американските войни в Ирак, Афаганистан, Либия, Сирия на челна линия бяха само синовете на американски политици и сенатори ... с конкурс за тъпотия ли ви избират ***.
182
11
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ако има разплакани семейства, съм сигурен, че са разплакани от гордост. Така както техните бащи и дядовци са се сражавали за Русия, така го правят и децата и внуците им. Така че евтината пропаганда си я заврете в задните части.
181
8
 
14
 
! Отговори
До 210 преди 1 година
Какъв Донбас,той беше окупиран по същия начин от руски войски и танкове,а по граничната линия от 2014 г. бяха наредени танкове насочени срещу Украйна вкл.и окопна граница.Не знам какви фантасмагории ти са в главата.Може да са плакали срещу окупацията,но определено си поддаден на руската пропаганда.
180
15
 
9
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Когато плакаха хората в Донбас и още плачат никой не писа такива статии
179
3
 
9
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Ще се намали броя на *** харесващи войната.
178
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямото зло, което може да сполети един народ е да бъде демократизиран от американци или освобождаван от руснаци. Пази боже нас от тези беди!
177
8
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ТЕЗИ КЛЕТНИЦИ ОТИВАТ ДА ЗАГРАБВАТ ЗЕМИ ЗА ОЛИГАРСИТЕ НА ПУТИН!
176
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, че мобилизацията в Украйна да не по-различна - само че с нулева вероятност да се върнеш вкъщи!
175
18
 
18
 
! Отговори
тя преди 1 година
Пожелавам на всички мобилизирани руснаци след изпълнение на задачата да се завърнат при своите семейства живи и здрави !Бог да ги пази !
174
4
 
19
 
! Отговори
troll преди 1 година
нещо синовете на "елита" липсват в списъка ????? най-случайно всички те ще бъдат пропуснати в процеса по мобилизация
173
11
 
21
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До Анонимен Ти армията на НАТО не я мисли.Там войниците са в пъти по големи мъже от теб. Западняците са доказали неведнъж, че са истински войни.Проблема за Руснаците ще настъпи, когато ги наритат от НАТО. Германците ще се реваншират, а и *** помнят Веермахта. Сега обаче САЩ и другите не са на страната на Руснаците, което означва, че трябв много да внимават, за да се случи повторение.
172
7
 
16
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До Алекс Towa e Много вярно заключение.Проблема на Руснаците, е че нямат оръжие и затова изпращат гражданите си на смъртт. На джуджетто не му пука, защото е промит мозък от ККГБ, с мания за величия.Обаче без технологии,само ще намалят броя на наслението си. Скоро там ще има втора Окктомврийска революция.
171
8
 
9
 
! Отговори
В Украйна вече преди 1 година
минаха 7 мобилизационни вълни, но режимът на Зеленски още не е паднал. За в Русия от ЧАСТИЧНА мобилизация да падне режима на Путин? Въпросче-закачка!
170
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казаха,че студенти няма да изпращат,но не.Един случай от време на междусъюзническата война със Сърбия.При обстрел между окопите от двете страни в един момент от сръбска страна вдигат бяло знаме и започват да викат"Защо се избиваме,ние сме братя",излизат от окопите с риск на живота.От българската страна спират огъня и съвсем емоционално също излизат и започват да се прегръщат с противниците.Момента е уникален,това са млади войници,но въпреки това тези роти се водят за дезертьори.Случая е истински
169
7
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Тази мобилизация с нищо няма да помогне на Русия.Съвременната война се печели с модерно оръжие и тактика.Броят на войниците не е толкова важен.Израел разби обединените армии на 4 арабски държави.
168
2
 
5
 
! Отговори
мдаааа преди 1 година
всъщност статията е за мобилизацията, а не за реферндума. оправете си постовете, иначе няма да зарублите.