Мобилизацията в Русия: Разплакани семейства, тъга, прегръдки

Призовки получават дори и студенти
Обновена: 23 сеп 2022 07:02 | 23 сеп 2022 07:00, Камелия Цветанова
237
Мобилизацията в Русия: Разплакани семейства, тъга, прегръдки
Снимка: БГНЕС

Ден след като в сряда руският президент Владимир Путин разпореди частична мобилизация, за да подсили войските си в Украйна в социалните мрежи бяха разпространени видеоклипове с драматични сцени на разплакани семейства, които се сбогуват с мъже, заминаващи от центрове за мобилизация, предаде БТА като цитира АП.

Още по темата

На видео от източния сибирски град Нерюнгри се виждат мъже, които излизат от стадион. Преди се качат на автобусите, мъжете се прегръщат със свои роднини, чакащи ги отвън. Мнозина плачат, а някои закриват с длани устата си в проява на мъка. Един мъж държи дете до прозореца на автобус за последен поглед от заминаващия.

В Москва жени плачат, прегръщат и прекръстват мъже в друг мобилизационен център. Баща прегръща на раздяла 25-годишния си син и му казва: "Пази се". Младежът, представил се като Дмитрий, казва пред медиата "Осторожно новости" в "Телеграм", че не е очаквал да бъде призован и мобилизиран толкова бързо особено защото е студент. По думите му получил същата сутрин призовката да се яви в центъра в 15 часа и след като чакал час и половина, му било казано, че заминава веднага с останалите мобилизирани. После излязъл навън, за да се сбогува с роднините и приятелите си, съобщи АП.

Обявената частична мобилизация доведе до импровизирани протести в Русия, на които в сряда бяха арестувани най-малко 1332 души, съобщи Франс прес. По данни на руската правозащитна организация OВД-Инфо, само в Москва са били задържани най-малко 538 души, а в Санкт Петербург - 479. И в двата града има случаи на пребити участници в протестите. В 15 полицейски участъка в Москва на задържани мъже са били връчени повиквателни за мобилизация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До Анонимен 50 15 милиона руснаци загиват при ВСВ и така и не разбраха, че по лошо от войната няма , защото се причинява от хора , а не от природни бедствия. Явно малко им е било.Масови стачки и протести и Путин ще клекне.
66
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да прави мобилизация на хора, които да воюват в друга държава... това е краен акт на отчаяние и неадекватност.... Значи загубите на жива сила при вaтниците в Украйна са огромни...
65
12
 
3
 
! Отговори
9 преди 1 година
Ае вие явно масово сте малоУУмни! Писна ми да ви чета тъпотиите!Що нямало студенти да мобилизират!? Мобилизират се хора с военно обучение, тоест резерв и доброволци!
64
6
 
8
 
! Отговори
Не, не съм русофил преди 1 година
Мисля си - руската армия в Украйна, въпреки че беше подведена от най- високо място с първоначалния план - настъпва срещу по- многобройна армия. Въпреки много жертви ,грешки, логистични проблеми и жива мърльовщина както с флагмана и т.н. Мобилизацията ясно, че никой няма да скача от радост, но също върви.Въпроси който ми идват на ум - как биха се държали съюзните войски от Запада при сходна като мащаб и трудност задача?.Как би се посрещнала мобилизация в ЕС и САЩ?Ако все пак се наложи.
63
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и никога няма да има. Руснаците отиват на фронта за да спасят сънародниците си от една безумна фашистка идеология, подклаждана умело от САЩ и ЕС сред националистическите бандеровски среди в крайните южни европейски територии на Русия. Русия ще победи в тази война защото истината и справедливоста са с нея!
62
4
 
15
 
! Отговори
До Дискриминация преди 1 година
Умнико, жените не ги взимат в казармата , защото никоя нормална жена няма да иде до умре, понеже едно джудже и е казало така. Жените взимат оръжие , когато зад тях са децата им, както украинките и кюрдките преди тях.
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В НОВОЗАВЛАДЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ В ЗАПОРОЖИЕТО РУСИЯ Е ЗАБРАНИЛА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!
60
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имали и нокога няма да има. Руснаците отиват на фронта за да спасят сънародниците си от една безумна фашистка идеология, подклаждана умело от САЩ и ЕС сред националистическите бандеровски среди в крайните южни европейски територии на Русия. Русия ще победи в тази война защото истината и справедливоста са с нея!
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката виждаме един протестиращ, четирима полицаи и поне 12 фотографи.
58
4
 
5
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 година
Е, вие искате да пратят най-образованата и интелигентна част от населението ли? Тия хора ще градят държавата след войната, за мръсната работа си има предостатъчно мат'рял.
57
4
 
6
 
! Отговори
психо десен преди 1 година
от козяк ми говорят (нареждат)
56
2
 
15
 
! Отговори
777 преди 1 година
350 милионен народ стоят, като овце на заколение. Ако се надигнат и папер няма да остане нито от *** нито от обкръжението му.
55
1
 
16
 
! Отговори
до 60 преди 1 година
Тогава е имало мобилизация по равно от всички места. Мобилизирани са и софиянци-на общо основание. Но в тази война Русия не праща в окопите московските младежи, а праща от най-бедните региони на сибир.
54
15
 
6
 
! Отговори
каскетя преди 1 година
Америка включва в армията само бедни, рецидивисти, затворници, те нямат друг избор.
53
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, така се отива на война. Нашите дядовци и прадядовци по врмем на войните в началото и средата на миналият век да не са ходили с радост и веселие на фронта! Ей като ги пишете тези простотии, че чак незнам човешки същества листе или някакви *** дето тепърва ще определят пола си и затова им е позволено да се държат като отнесени от вихъра!
52
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намерете видеото-как шегаджия се свърза със сина на Песков, и му казва да се яви незабавно във военното окръжие. И какво синчето отговаря?Та хората от ръководството на Русия-пращат чуждсите синове в окопите , а не своите. Кяато обявяват мобилизация-министрите да пратят в първа линия синовете си-за пример!
51
4
 
27
 
! Отговори
Заповед! преди 1 година
Копейкин да стяга мешката! Бялата Златка да премине начално военно обучение!
50
5
 
3
 
! Отговори
Кики преди 1 година
От друга планета: Български извънземни летели над Египет преди 3000 г.Дошли от Странджа, използвали хеликоптери, подводници и космически кораби.
49
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме се съмнявали, че ще се намерят платени разпространители на видеоклипове-перформанси с драматични сцени на разплакани семейства, които се сбогуват с мъже, заминаващи от центрове за мобилизация.
48
8
 
17
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Путин продължава да съсипва държавата си.Трябват масови стачки , за да се блокира икономиката в цяла Русия.Путин може да се озапти само със сила.