Русия прехвърли 80% от войските си край Балтика и Скандинавия в Украйна

"Руската заплаха за Прибалтика днес не е такава, каквато беше преди година"
29 сеп 2022 10:55, Йоана Цонева
89
Русия прехвърли 80% от войските си край Балтика и Скандинавия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Авторитетното списание Foreign Policy, позовавайки се на западни военни служители, съобщи, че Русия е изтеглила около 80% от силите си от границите си с Финландия и балтийските държави.

Според изданието преди нахлуването в Украйна в региона е имало около 30 000 руски войници, но Москва е трябвало да изпрати повечето от тях на война, за да компенсира тежките загуби.

Изданието цитира двама неназовани европейски служители в областта на отбраната, които смятат, че в Калининград и Балтийския регион остават само около 6000 руски войници. Този брой може да се промени в резултат на обявената от Русия мобилизация, но призованите на служба резервисти вероятно ще бъдат слабо обучени и екипирани, пише Foreign Policy.

"Изтеглянето на сили от региона през последните седем месеца беше много значително", заяви пред изданието неназован скандинавски военен служител.

"В продължение на много десетилетия Русия поддържаше близо до нас сухопътни сили, които сега почти са изчезнали".

В същото време служителят отбелязва, че Русия все още поддържа силно въздушно присъствие в региона, а Северният флот, който изданието нарича "перлата в короната на руската военноморска мощ", на практика не е засегнат от войната в Украйна. Но Москва премества и друго военно оборудване от региона, включително системи за противовъздушна отбрана и ракети, разположени в близост до Санкт Петербург, както наскоро съобщи финландската обществена телевизия Yle.

Още по темата
Според Foreign Policy значителна част от войниците, прехвърлени от Балтийския регион на украинския фронт, са принадлежали към 6-та армия с комбинирани оръжия, която обикновено отговаря за защитата на границите на Русия с балтийските държави и Финландия. В Украйна обаче на тази армия е възложено да се сражава в Харковска област, където руските сили наскоро са претърпели сериозно поражение.

"Пренасочването на сухопътни войски беше необходимо поради катастрофалния недостиг на обучен военен персонал", пише пред изданието Хари Охра-ахо, бивш ръководител на финландското военно разузнаване, който сега е съветник на министерството на отбраната на страната. - Това няма нищо общо със заплахата от НАТО. Такава заплаха не съществуваше в действителност, а само в реториката на руските лидери.

Въпреки това настоящи и бивши европейски служители в областта на отбраната заявиха пред Foreign Policy, че в дългосрочен план Русия представлява заплаха за региона, особено за по-малките балтийски държави. Те очакват, че независимо от изхода на войната в Украйна, Москва ще възстанови военния си потенциал в Западния военен окръг.

"Руската заплаха за Прибалтика днес не е такава, каквато беше преди година, тъй като руската армия е загубила много значителна степен на бойна ефективност", заяви пред изданието Джим Таунсенд от американския мозъчен тръст Център за нова американска сигурност. - Но малките балтийски държави не могат да си позволят да се отпуснат само защото Русия не се представя добре в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От САЩ и НАТО зависи съдбата на тия държави от Балтика и Скандинавия.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "кори" руснаците имат литература архитектура история музика балет кино изобразително изкуство спорт и много други неща така че да напишеш че нищо нямат е пропаганда.
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Именно за хората става на въпрос. Запада води прокси война с Русия за земята на Украйна а хората не ги интересуват. Избиват ги. Гонят ги.
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да и сега крадат украинска земя, ама още не са разбрали, че хората са по-важни от земята. За това ги прогонват или убиват...
69
6
 
10
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 73, А-бомбата е открадната от САЩ. Предателите сем.Розенберг изгоряха на електрическия стол, но тайната беше изпусната. Руснаците нищо свое нямат, всичко с което се перчат е откраднато.
68
5
 
5
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Боби, украйнците са си на своя територия. Като техника, здрава/счупена; чужда/своя си остава там. Какво обаче ще прави с техниката си агресорът ,когато затъне в калта на есента на чужда територия? Загубите с идването на есен-зима за руснаците ще скочат в пъти.
67
1
 
6
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Недейте така - ще депресирате плъхи, ще започне пак с ядрените кгб приказки. Шизофренично- параноиден човек така ли се провокира?
66
3
 
1
 
! Отговори
Вашингтон преди 1 година
Мдаа, и сега според некой са сложили един милицонер с гега за да ги страхува балтийците и н***то. Ми явно има ефект :)))
65
17
 
18
 
! Отговори
Със памперси е .... преди 1 година
.....Великата съветска армия. И дълго време няма да ги свали ! Прехвалени слабаци тръгнали СЪС НАТО да се мерят ,жалки смешници !
64
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без ядреното си оръжие, руснаците са пълна нула. Путин и компания пък нямат никаква заслуга, за това че са наследили този арсенал от предишните откачалници.
63
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"силните държави особено с ядрен потенциал имат самочувствието да си го позволят" - Е това е. Русия в никакъв случай не е силна държава. И тази война го доказа. Но огромното самочувстие на руснаците е виновно да си помислят, че могат да се месят в политиките на другите народи, включително и със сила. Затова сега като падат, трябва да им смачкаме самочувствието, за да престанат веднъж завинаги да тероризират света и да го заплашват с ядрена катастрофа.
62
5
 
8
 
! Отговори
П.утлеропитек преди 1 година
До ... щото ни е магучая и мойм си прайм кот си исками, ко речем ша ги пратим да мрът и в антарктида, те са за това, важното е царя бащица на мафията да и добре и да са чуства велик
61
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия прехвърля войските си, защото ги има. България ще прехвърля депутатите си, вчместо войски. Просто защото армия и полиция в страната няма, а само безработни кандидати за народни представители като Гнома, Мравояда, Мутрата, Чалгаря от Учин дол, сценаристката му Тошко Африканския, оня от ДПС-то, Копейкин, Техноимпексовата и други подобни.
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боби целуни портрета на малкия да се успокоиш!
59
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Говорит Москва Ами то в 3 те фашиски прибалтийски измислени републики живеят общо население колкото 2 квартала в Москва. Каква заплаха от тия цръвули? .............. но са членове на НАТО и ако дребния го осени някаква гениална идея ще му се изcepат в yшанката със страшна сила!
58
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боби, според теб дребния кога ще го бесят? Преди и на рождения му ден?
57
3
 
4
 
! Отговори
Do 62 преди 1 година
Партията на регионите също не е казвала да е руска партия и не е казвала нищо за присъединяване към самата русия. Те даже управлявана доста време и укряйна включително крим си бяха цели целенички. Не казвам че е правилна реакцията на руснаците, но е факт че ние ако забраним дпс с нас ще св случи същото. Просто силните държави особено с ядрен потенциал имат самочувствието да си го позволят за разлика от нас където си дадохме *** да пуснем Македония в ес
56
3
 
17
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Забравяш, че ДПС никога не е признавала че е етническа партия и винаги го е отричала яростно. Освен това турците в България в никакъв случай не искат да са част от Турция. Не случайно толкова много се върнаха обратно след възродителния процес.
55
18
 
19
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Слава на Господ,че България е в НАТО!Ако не бяхме в Алианса и тук нямаше Американски бази,досега пияните комунисти от кремъл вече щяха да са изпратили танковете в София да ни освобождават и денацифицират:):):)Сега тук само бедните русофилчета безпомощно вият на умряло по сайтовете:):):)
54
9
 
3
 
! Отговори
Do 52 преди 1 година
Ще ти обясня с нагледен пример - представи си че утре партиите в нашия парламент под уличен натиск се наглворвт и забранят дпс, тогава може да залагаме на кой час турската армия ще е в Кърджали. Е, 2014 се случи същото но в украйна - на практика забравиха партията на регионите, която го играеше нещо като руското дпс и беше гарант на етническия мир както при нас е дпс