Русия прехвърли 80% от войските си край Балтика и Скандинавия в Украйна

"Руската заплаха за Прибалтика днес не е такава, каквато беше преди година"
29 сеп 2022 10:55, Йоана Цонева
89
Русия прехвърли 80% от войските си край Балтика и Скандинавия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Авторитетното списание Foreign Policy, позовавайки се на западни военни служители, съобщи, че Русия е изтеглила около 80% от силите си от границите си с Финландия и балтийските държави.

Според изданието преди нахлуването в Украйна в региона е имало около 30 000 руски войници, но Москва е трябвало да изпрати повечето от тях на война, за да компенсира тежките загуби.

Изданието цитира двама неназовани европейски служители в областта на отбраната, които смятат, че в Калининград и Балтийския регион остават само около 6000 руски войници. Този брой може да се промени в резултат на обявената от Русия мобилизация, но призованите на служба резервисти вероятно ще бъдат слабо обучени и екипирани, пише Foreign Policy.

"Изтеглянето на сили от региона през последните седем месеца беше много значително", заяви пред изданието неназован скандинавски военен служител.

"В продължение на много десетилетия Русия поддържаше близо до нас сухопътни сили, които сега почти са изчезнали".

В същото време служителят отбелязва, че Русия все още поддържа силно въздушно присъствие в региона, а Северният флот, който изданието нарича "перлата в короната на руската военноморска мощ", на практика не е засегнат от войната в Украйна. Но Москва премества и друго военно оборудване от региона, включително системи за противовъздушна отбрана и ракети, разположени в близост до Санкт Петербург, както наскоро съобщи финландската обществена телевизия Yle.

Още по темата
Според Foreign Policy значителна част от войниците, прехвърлени от Балтийския регион на украинския фронт, са принадлежали към 6-та армия с комбинирани оръжия, която обикновено отговаря за защитата на границите на Русия с балтийските държави и Финландия. В Украйна обаче на тази армия е възложено да се сражава в Харковска област, където руските сили наскоро са претърпели сериозно поражение.

"Пренасочването на сухопътни войски беше необходимо поради катастрофалния недостиг на обучен военен персонал", пише пред изданието Хари Охра-ахо, бивш ръководител на финландското военно разузнаване, който сега е съветник на министерството на отбраната на страната. - Това няма нищо общо със заплахата от НАТО. Такава заплаха не съществуваше в действителност, а само в реториката на руските лидери.

Въпреки това настоящи и бивши европейски служители в областта на отбраната заявиха пред Foreign Policy, че в дългосрочен план Русия представлява заплаха за региона, особено за по-малките балтийски държави. Те очакват, че независимо от изхода на войната в Украйна, Москва ще възстанови военния си потенциал в Западния военен окръг.

"Руската заплаха за Прибалтика днес не е такава, каквато беше преди година, тъй като руската армия е загубила много значителна степен на бойна ефективност", заяви пред изданието Джим Таунсенд от американския мозъчен тръст Център за нова американска сигурност. - Но малките балтийски държави не могат да си позволят да се отпуснат само защото Русия не се представя добре в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Какво общо има Украйна с цялата работа?" - Украйна е ресурси и икономика, освен че е политически важно руската империя да управлява тези територии. Например през ВСВ Хитлер се стреми да завземе военните и металурчини заводи в Чехословакия и петролните залежи в Кавказ, за да увеличи военнта и политическата си мощ. Путин прави същото с Украйна.
52
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, Боби турбото - руското психо пак се е развихрил. Защо тогава мобилизират беловласи старци? Поне да им раздадат хапчета за кръвното и ибупрофен за коленете и кръста :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Смешен си.
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно украинците не искат някой си отвън да им дойде в държавата с автомат и да им казва какво да правят. Вижда се до сега как украинците попребиха доста от руските войски. Мислех си го още в началото че накрая украински знаме може да се развее над Кремъл. Сега масова мобилизация, протести....
50
8
 
8
 
! Отговори
Говорит Москва преди 1 година
Ами то в 3 те фашиски прибалтийски измислени републики живеят общо население колкото 2 квартала в Москва. Каква заплаха от тия цръвули?
49
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците много ми паднаха в очите след началото на войната. Такива мижитурки, които да се крият и да търпят диктаторите да им съсипват живота незнам дали има сред другите нации. Само българските русофили са им равни по мерзост.
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам много логиката>"Запада иска да разпарчадоса и унищожи Русия и за да се защити Русия напада Украйна??" Какво общо има Украйна с цялата работа? Куца ми нещо тази руска логика?.
47
1
 
3
 
! Отговори
Цар Бомба преди 1 година
Ами да нападат бе и както се пее в една песен - ще засветят хиляди слънца. Хахабаха
46
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави ми впечатление че масово русофобите и соросоидте са забравили принципа на действие на термоядрените бомба. Все пак клипчето с цар бомба от преди 50-60 години не е фейк. И не разчитайте че ядрения арсенал на русия няма да сработи, още не съм чул за ядрен силуз ударен от прословутите химарси. Да не говорим че източна рвропа си около доста пво-то изпращайки всипко на украйна, тоест до рамщайн доста ракетки ще си летят безгрижно
45
8
 
7
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Шотландски боец, кошмарът на всеки стратег е война на два фронта. Кремъл понеже е политически неграмотен, военно некадърен и като народ страхлив, може да доведе страната си до самоубийство.
44
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е момента финландия и прибалтите да ударят и да превземат масква
43
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна смели цялата кадрова армия на Русия. Така наречената частична мобилизация в Русия е следствие на пълното унищожение на кадровата армия която е най-подготвената за война. Това което праща Путин на мястото на изчезналата руска армия е стадо овце натирени на заколение в кланицата. Русофилите да се подготвят за стотици хиляди руски жертви.
42
2
 
2
 
! Отговори
смях преди 1 година
Анонимният 34, който предрича съдбата на Путин като на Николай 2 е изчерпал темата. Нека думите му се сбъднат. НЕКА ЩЕ !
41
6
 
6
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Руснаците трябва да са наясно (явно не са), че ако предизвикат война, ударът срещу тях ще бъде откъм Балтийско море. Първи пада Ленинград, ленинградчани, ако са умни да бягат от града. Един избяга преди 20 години чак в Москва.
40
5
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Това списание авторитетно по фейкнюза ли е, както цялата западна така наречена преса?
39
7
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Що за фалшиви новини пускате?
38
0
 
7
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Ами нападайте бе, отворковци/отворковки. Само не припадайте. То отворковци по форумите, и по ТВ тата колкото щеш.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17 до 10. И понеже са от 80-те руснаците ще ги утилизират в ХАЩ.
36
1
 
4
 
! Отговори
Evroge...i преди 1 година
Да бе. Веервам ви.
35
12
 
6
 
! Отговори
Шотландски боец преди 1 година
Сега е момента Скандинавците и прибалтийските да атакуват и превземат Санкт Петербург! Нападайте, гнома да не знае къде се намира!
34
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кат не им стигат npozти редници, накрая Путин, Лавров и Медведев!