Русия прехвърли 80% от войските си край Балтика и Скандинавия в Украйна

"Руската заплаха за Прибалтика днес не е такава, каквато беше преди година"
29 сеп 2022 10:55, Йоана Цонева
89
Русия прехвърли 80% от войските си край Балтика и Скандинавия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Авторитетното списание Foreign Policy, позовавайки се на западни военни служители, съобщи, че Русия е изтеглила около 80% от силите си от границите си с Финландия и балтийските държави.

Според изданието преди нахлуването в Украйна в региона е имало около 30 000 руски войници, но Москва е трябвало да изпрати повечето от тях на война, за да компенсира тежките загуби.

Изданието цитира двама неназовани европейски служители в областта на отбраната, които смятат, че в Калининград и Балтийския регион остават само около 6000 руски войници. Този брой може да се промени в резултат на обявената от Русия мобилизация, но призованите на служба резервисти вероятно ще бъдат слабо обучени и екипирани, пише Foreign Policy.

"Изтеглянето на сили от региона през последните седем месеца беше много значително", заяви пред изданието неназован скандинавски военен служител.

"В продължение на много десетилетия Русия поддържаше близо до нас сухопътни сили, които сега почти са изчезнали".

В същото време служителят отбелязва, че Русия все още поддържа силно въздушно присъствие в региона, а Северният флот, който изданието нарича "перлата в короната на руската военноморска мощ", на практика не е засегнат от войната в Украйна. Но Москва премества и друго военно оборудване от региона, включително системи за противовъздушна отбрана и ракети, разположени в близост до Санкт Петербург, както наскоро съобщи финландската обществена телевизия Yle.

Още по темата
Според Foreign Policy значителна част от войниците, прехвърлени от Балтийския регион на украинския фронт, са принадлежали към 6-та армия с комбинирани оръжия, която обикновено отговаря за защитата на границите на Русия с балтийските държави и Финландия. В Украйна обаче на тази армия е възложено да се сражава в Харковска област, където руските сили наскоро са претърпели сериозно поражение.

"Пренасочването на сухопътни войски беше необходимо поради катастрофалния недостиг на обучен военен персонал", пише пред изданието Хари Охра-ахо, бивш ръководител на финландското военно разузнаване, който сега е съветник на министерството на отбраната на страната. - Това няма нищо общо със заплахата от НАТО. Такава заплаха не съществуваше в действителност, а само в реториката на руските лидери.

Въпреки това настоящи и бивши европейски служители в областта на отбраната заявиха пред Foreign Policy, че в дългосрочен план Русия представлява заплаха за региона, особено за по-малките балтийски държави. Те очакват, че независимо от изхода на войната в Украйна, Москва ще възстанови военния си потенциал в Западния военен окръг.

"Руската заплаха за Прибалтика днес не е такава, каквато беше преди година, тъй като руската армия е загубила много значителна степен на бойна ефективност", заяви пред изданието Джим Таунсенд от американския мозъчен тръст Център за нова американска сигурност. - Но малките балтийски държави не могат да си позволят да се отпуснат само защото Русия не се представя добре в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименДа бе, точно чехите ще са за излизане от ЕС и НАТО. Голяма смешка,
32
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много пъти съм писал, че гледането на много филми за ВСВ е пагубно. Путин е гледал толкова много пропагандни филми, че направо се е преселил в това време. Хрушчов и Брежнев бяха видяли с очите си войната отблизо и познаваха нейните ужаси. Затова и двамата направиха така, че да има мир. Но този, който познава войната само от филмите реши да се прави на велик завоевател, на новия Петър Първи и затова ще свърши като Николай Втори.
31
5
 
14
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Днес посетих 90 годишната ми баба, последната останала жива. Тя не гледа телевизия, не е чувала новини от години. Викам й. Бабо, има война в Европа. Русия се бие с Украйна. Не ме чу. Наложи се да повторя. Викам Русия се бие с Украйна. Чу ме и ми отговори мъдро: Ми да се бият, те са далеко. Ние сме миролюбив народ. Ние сме българи Юнаци. Така ми каза и приключихме темата
30
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландците още не са в НАТО.Какво чакат?Могат да смажат руснаците без проблем.Защо не си върнат Карелия?Сега е момента.
29
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската армия е пред колапс. 60 000 убити и почти 100 000 ранени след 24 февруари. Сега събират нови крепостници, колхозници и пияндурници за да попълват загубите.
28
11
 
20
 
! Отговори
... преди 1 година
Вторая армия в мире, не може вече 7 месеца да се оправи с бедна Украйна въоръжена с десетина хаймарса и джавелини, а иначе за 3 дена бяха тръгнали към Берлин. Имали още заблудени русофили, питам аз и отг не чакам, защото ви знам какви сте зомбита.
27
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не спира облъчването ни от всякакви "авторитетни" списания "мозъчни" тръстове , бивши съветници по отбраната(чия ?) и прочее измишльотини , концентрирани в поредната промивачка на мозъци (доколкото още ги има) ,под формата на статия ! Четейки поредния информационен блъф , оставаме с впечатлението ,че руснаците се чудят какво е това война - яде ли се , пие ли се , а военните им са участвали във военни действия само на компютърни игри ! Съвсем за канарчета ни хванахте !
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То па едни войски
25
13
 
15
 
! Отговори
niki преди 1 година
Изпратили са ги за наторяване на нивите в Украйна. За малко да ми стане жал за тях, ама като се сетя какви са по принцип руснаците и въобще не ми дреме за тях.
24
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е всички окупирани държави с марионетки правителства да се освободят. Казахстан, Грузия, Чечения, Армения , Молдова и тн. Блатная няма сили да се бие с всички. Давайте смело.
23
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E по-безопасна ли е русия, след като използва всичките си професионални войници срещу Украйна и след като загуби много от тях и техника?
22
15
 
27
 
! Отговори
кацапи обречени преди 1 година
Руските кацапи са обречени! Слава Украйна и НАТО!
21
12
 
24
 
! Отговори
Копейкин от Прага преди 1 година
Протеста в Прага против ЕС и НАТО е руска измислица!
20
28
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десетки хиляди на протест в Прага за излизане от НАТО и ЕС и договори за газ с Русия. На Вацлавския площад в Прага започна демонстрация срещу правителството. Според полицията са се събрали няколко десетки хиляди души. Организаторите настояват за оставката на коалиционния кабинет и за промяна на политическата посока на страната.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От тия 98% над 80 са негодни за употреба." - Няма значение колко са годни. Дори и само една да е годна и да я използват, това е екологична катастрофа от типа на Чернобил, която ще засегне целия свят.
18
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И Господ вече не може да помогне на Русия." - И защо трябва Господ да помага на главорези, военопрестъпници и изнасилвачи, при положение че дори и техния патриарх вече се е сдружил с дявола?
17
17
 
18
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Русия има доста ядрени глави. 98% от тях от времето на СССР. Стоят по складовете. От тия 98% над 80 са негодни за употреба. Има няколко балистични ракети със заряд и това е. Искандер могат да носят ядрени бойни глави, ама има няколко налични. Свършиха. Няма кой и как да ги произведе. Чети малко Медуза и западните разузнавания, няма да сбъркаш. Русия ще бъде пометена за 2 часа от НАТО. Но да- планетата загива, защото и Русия ще пусне наличните си 2-3 ядрени ракети и край.
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Foreign Policy e авторитетно? Не мисля така.
15
10
 
8
 
! Отговори
Мачкам бе Приятел преди 1 година
До Мачкай Вова....Ама пак не ми става!
14
2
 
11
 
! Отговори
глупости... преди 1 година
Някой говори за Ядрено оръжие, но не си дава сметка за това ако се случи, това означава края на света. Никой няма да го позволи. Най вече за 15 % от Украйна ....0.01% от територията на Русия ....