Руските войски са обкръжени в ключовия украински град Лиман

Градът е в района на Донецк, който Русия анексира в петък
1 окт 2022 16:12, Анисия Иванова
484
Руските войски са обкръжени в ключовия украински град Лиман
Снимка: БГНЕС

Украинската армия съобщи, че нейните сили са обкръжили няколко хиляди руски войници близо до ключовия източен град Лиман, който е под контрола на Москва от пролетта.

„Руската групировка близо до Лиман е обкръжена“, каза Сергей Череватий, говорител на източните сили на Украйна, според агенция Интерфакс-Украйна. Той каза, че преди това е имало "около 5000-5500" руски войници в района, но военните действия може да са "намалили" броя им. Според Череватий пет села близо до Лиман в източната Донецка област са били освободени.

Също в събота губернаторът на съседната Луганска област Сергий Гайдай каза в социалните медии, че близо 5000 руски войници са се озовали в „Лиманския котел“. Той каза, че обкръжените войски имат три възможности: „да се опитат да пробият, всички да умрат заедно или да се предадат“. Лиман се намира в района на Донецк, който Русия анексира в петък заедно с три други контролирани от Москва територии в Украйна - Луганск, Запорожие и Херсон

Подкрепяният от Кремъл донецки лидер Денис Пушили призна в петък, че руските войски и техните съюзници държат Лиман с „последните си сили“. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хванах една мечка, ама тя не ме пуска!
254
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На краварите неточните ракети удрят целта с отклонение най-много от 5 метра... Високоточните савецки ракети имат отклонение най-много от 25 метра... Ами не е честно да се води война по този начин...
253
2
 
0
 
! Отговори
gosho преди 1 година
До До goshodulata na ruskite agresori.
252
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не говорете за население в Донецката област. Там няма повече от 300 хил. души, а преди 2014 г. там живееха 3,5 милиона. Хората избягаха, едни на изток, други на запад. В областта е пълна разруха.
251
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гледам военното летище Белбек в Севастопол нещо пуши, да не би пак да са припалили някоя цигара руснаците :)
250
2
 
8
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Лимански чувал....то и без друго на руснаците не им се воюва за жалкото диктаторче,много от новичките войници ще се предават още като стигнат фронта...Лоша работа за Русия...Победа Украйна....
249
1
 
2
 
! Отговори
До gosho преди 1 година
Какви дула? Тая украинска бригада къде беше? Още са се записвали доброволци в чужбина. На хората не им трябват нашественици, които от време на време отнякъде пристигат.
248
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От началото на "успехите" на ВСУ, основно се "пържат" техните воини. На линиите на съприкосновение се пращат групи, които са мишени на Руската артилерия. След като почне пържене то на пушечно то месо, НАТО артилерията провежда контрабстарейна акция, и по това колко е ефективна тя, оставя малочислените стрелкови сили на стюзните сили, без артилерийска подкрепа. Това принуждава те да се изнесат на нови позиций. Укрите все още имат войници за пържене, но това е до време.
247
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в Москва тази нощ много пушили и имало в малките часове поредица от взривове. Никаква култура на пушене нямат руснаците. Така и на крайцера "Москва" пушиха и стана белята.
246
2
 
14
 
! Отговори
Москва будет Украйна преди 1 година
Официално заявление от генералният щаб на путинската армия: "Тридневната военна операция върви по план... Точно както я бяхме замислили... След много дълга работа от наша страна... най-после Лиман беше върнат на Украйна... Сега продължаваме с изпълняването на поставените задачи... Следва връщане на Украйна на цялата Донецка област... После следва Крим... Операцията се движи точно по начертаният план... Без никакви странични задачи... Цялото военно командване се справя отлично... За нами Москва..
245
5
 
2
 
! Отговори
Град преди 1 година
Израел и Палестина се бият десетилетия за една ивица. Зеления повтаря техния пример. Трябва да се признае референдума, докато само ще воюват.
244
3
 
17
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
Руските войски в Лиман от седмица искат подкрепления или разрешение да се изтеглят. Нищо. За късия диктатор и обкръжинието му, руските войници са консуматив. Жалко за момчетата.
243
12
 
3
 
! Отговори
Ято преди 1 година
Щом хората са гласували за Русия, украинците повече нямат работа там. Пет дена беше референдума.
242
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то и у наше село има гара, ама не е жп възел. Та и Лиман така. Жп възел има в Купянск, не в Лиман.
241
10
 
3
 
! Отговори
Любопитен преди 1 година
Въх! Само да попитам новините директно от американското посолство ли ви ги подават или само ги редактират?!?
240
1
 
9
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Боби! пак ше ти го напиша! Лъжи в една посока, за това как война в украйна няма! За другото си ми ясен! Ееее малко от малко чети какво ти се пише бре!!!
239
1
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 318 "гледам и в Крим нещо рашките пак са пушили на неподходящо място :)" А стига бе!!! Къде точно??? Всеки ден радостни новини!!! Разбира се, много пушат тези руснаци напоследък, не знаят ли че пушенето е вредно?Разбира се, че са пушили те, ако ги бяха атакували украинците, нали Путин веднага щеше да метне някоя друга ядрена бомба!!!ХААА-ХААА-ХААА-ХААА-ХААА!!!
238
1
 
5
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Боби не ме карай да мисля, че и да четеш не можеш! Виж ся пак ше ти го напиша! вижддам, че ги "разбираш" другите неща! искам да ме лъжеш как то война няма! другото ми е ясно! :))))))))))))) И не е интересно! барем така като си концентрираш енергията само в една лъжа и я повториш 101 пъти и тя има шанс да стане и истина! :)))))))))))) Та действай! безплатни съвети и уроци ти давам тука! Възползвай се!!!
237
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко атаки отразиха защитниците на Лиман. При всяка отразена атака, атакуващите сили за да се шоткажат са отнесли загуби отнемсщи им числения превес и правещ не целесъобразно продължаване на настъплението. Обикновенно около 30%. При коментирани около 6000 укри, загубите им са около 1800 убити и ранени. При коментирани 2500 защитници на Лиман, и при условие че не са били в пълно обкръжение, дори и при подобни проценти, а те със сигурност са пъти по малко, говорим за около 750 убити и ранени.
236
2
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: Кори Така е, прав/а си. Там, до град Лиман (бивше название Красний Лиман) има ж.п. линия и гара Лиман. И все пак жалко за тези 5000 руски солдати които ще бъдат изпържени като цаца в украинския огън. Украинците не се шегуват - вече ускориха темповете и трепят по 500 души на ден! Всеки сам може да сметне за колко дни щяха да бъдат изпържени тези 500 руски солдати ако не се бяха изтеглили "храбро"!Явно не са толкова глупави...