Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, натиск върху Лукашенко

Ясно е кога ще има избори в ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област
136
Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, натиск върху Лукашенко
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, което застрашава и Украйна, и суверенитета на самата беларуска държава. Това съобщи в телевизионно предаване Андрий Юсов от пресслужбата на украинското военно разузнаване ГУР, предаде УНИАН.

"Задачата, която си поставя режимът на Путин, е да въвлече пълноценно Беларус директно в боевете срещу Украйна. (Беларуският президент Александър) Лукашенко засега се противи. Но виждаме, че натискът се засилва", коментира говорителят.

И заплахата не е само за Украйна. Така се увеличава окупационнният корпус на територията на една независима държава. Това е натиск и върху самия Лукашенко - това е щик, който може да бъде "за" или "против" него. Това, естествено, е сериозна сила, обясни Юсов.
Разузнаването изтъква, че Украйна научава предварително за подобни действия и намерения на Беларус.

"Днес можем да констатираме, че Лукашенко не смята засега да въвлича армията си в пълномащабна операция", допълни представителят на ГУР.

Беларуският диктатор Лукашенко, лоялен към агресивната политика на своя единствен съюзник Владимир Путин, още от първите дни на руското пълномащабно нашествие в Украйна предостави на Кремъл възможността да използва военните бази на Минск. Именно от беларуска територия танковете на Русия пробиха границата с Украйна. От Беларус се водят ракетни обстрели на украински градове. Редовната беларуска армия в момента не участва пряко в инвазията в Украйна, но според някои експерти това е въпрос на време. Москва продължава да вербува за войната отделни беларуски "доброволци", напомня УНИАН.

Бежанците от Украйна със статут на временно защитени в Европа вече са почти 4,2 милиона. Това съобщи на сайта си Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Към 30 септември броят на регистрираните по този ред бежанци е достигнал 4 183 000 души.

Най-голям прираст на приетите бежанци от Украйна през последния месец показват:

- Полша (почти 56 000);
- Германия (към 39 000);
- Чехия (около 15 000);
- Великобритания и Румъния (близо 11 000);
- Нидерландия (близо 11 000 за два месеца).

По данни на ООН най-много бежанци със статут на временно защитени има в Полша - 1 409 000 души.

Парламентарни избори в ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област ще се проведат през септември 2023 г.

Изборите за парламенти на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област ще се проведат в един ден през септември 2023 г., съобщи ТАСС.

Съответните клаузи са записани в договорите за приемането на тези територии в състава на Руската федерация, препратки към които се съдържат в решенията, публикувани днес на уебсайта на Конституционния съд на Русия.

"Съгласно член 7 от въпросния договор изборите за законодателен (представителен) орган на Донецката народна република се провеждат през втората неделя на септември 2023 г.", се казва в решението на руския Конституционен съд относно конституционността на договора за присъединяване на ДНР към Русия. Подобни клаузи са предвидени в договорите с Луганската народна република, Запорожската и Херсонската област.

Отбелязва се, че докато не бъдат избрани законодателни органи в Донецката и Луганската народна република, правомощията им ще се упражняват от регионалните парламенти. Президентът на Русия назначава временно изпълняващ длъжността висш служител във всеки от тези региони в срок от 10 дни от датата на приемането на регионите в Руската федерация за периода до встъпването в длъжност на избраните ръководители на републиките.

Ръководителите на Херсонска и Запорожка област ще получат статут на губернатори; те ще бъдат назначени от руския президент в рамките на 10 дни от датата на приемане на новите субекти.

В първия член на всяко от четирите споразумения се казва, че Донецката и Луганската народна република, Запорожската и Херсонската област се считат за приети в състава на Руската федерация от датата на подписване на споразуменията, т.е. от 30 септември тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистическите лидери на СССР щедро давали руски територии на Украйна за да има пролетарият. Обаче това е използвано от Запада защото им удобно. Когато не им удобно заклеймяват комунизма.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "ВСУ" Харковска област е поробена от Украйна. Имаше опит за нейното освобождение. И това ще стане. Исторически и етнически тя не е украинска. Когато ви е удобно ползвате комунистическите решения във ваш интерес. Защо не търсите справедливост.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето питате внимавай да не влезеш ти в чувал.
108
2
 
0
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
ВСУ,ВСУ губи по триста на ден за разлика от Цар Леонид и настъплението скоро ще стане отстъпление.Две жени в Лиман благославяха и едните и другите и казаха на журналистката,че няма да го излъчи,но тя бе чужда и го стори.Едната особено ядосано разправяше - днес си със шапка,утре без,което на наш език би значило - да ви.............. на всички.
107
3
 
2
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 година
А в Белорус има ли достатъчно чували за Груз -200.....ако няма ние от *** ще им продадем бе.....ама не за рубли!
106
2
 
6
 
! Отговори
ВСУ преди 1 година
Цяла Харкивска област вече е освободена. Всички селца там са върнати на Украйна. Продължава пробива в Херсон.
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като виждам с каква скорост украинците си връщат територии, рашистите ако не побързат да доведат новото пушечно месо, скоро няма да има какво да защитават там и ще трябва да започват "специалната операция" наново, но този път с аматьорската армия от новобранци и с по-малко оръжия.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукашенко няма голям избор. Като се дърпаше от членство в НАТО сега няма кой да го защити от Путин и ще трябва да му играе по свирката ако не иска да пробват ядреното си оръжие първо по него. Лукашенко много съжалява че изобщо се е хванал в грешния отбор, а народа му го мрази, но не смее да го свали, не от страх от него, а от страх от лудото джудже.
103
2
 
14
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Какъв Белорус , бе...ВЕЧЕ ИМА ПРОБИВ ОТ УКРАИНЦИТЕ И НА ХЕРСОНСКИЯ ФРОНТ...!
102
3
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До АнонименМисли, нито една страна включително и Беларус не признават анексацията. За руснаците страна, като Беларус не съществува и това е само придатък и някакви други мнения няма да бъдат допуснати. Също беларуската армия може и да не е голяма, но 20-40 хиляди обучени войника никога не са в тежест.
101
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен дето ходи и заплашва кой какво го очаквало. Не мога да разбера какво според заплашващия очаква Лукашенко ако се влючел във войната. От къде знаеш какво щяло било да стане. Защо непрекъснато заплашвате. Вие комунисти ли сте. Фашисти ли сте. Хитлеристи ли сте. Отвориш вестник статия или форум и вътре някакви заплашват и ръсят квалификации.
100
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най най новия световен соррослидер е омразен и досаден на целия свят. Искате да загините заради него ли. Война ли искате. Ами ще я получите тогава.
99
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо по всякакъв начин се пречи на хората да изразяват мнения и предпочитания. Защо няма демокрация. Това в момента е диктатура. Само sorosoidite имат права.
98
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Sorosoidite стига заплашвахте бе. Омръзвате. Тоягата има два края в края на краищата.
97
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукашенко няма по никакъв начин да се включи във войната, защото знае какво го очаква...
96
15
 
25
 
! Отговори
до Мистър Хаймърс преди 1 година
Милион и половина бройки зимна екипировка 'липсват' от руските складове. Украинците продължават да бият на изток, а вече има пробив и при Херсон.
95
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Sorosoidite стига заплашвахте бе. Омръзвате. Тоягата има два края в края на краищата.
94
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най много бежанци от Украйна има в Русия. Те са още толкова колкото в Европа. Истината е важна.
93
10
 
5
 
! Отговори
До 98 преди 1 година
По-здрави от Джавелините и Хаймарсите, поломили сумалък съветски нанотехнологии и изпратили при Дядя Ленин десетки хиляди руски самонадейци.
92
4
 
3
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До ХахаЦялата-гнома не се занимава с половинчати работи-той е гооолям мъж-в много удебелени кавички.