Решенията, които взима Путин, стават все по-порочни

Атаката над Киев е имала политическо, не тактическо значение
11 окт 2022 18:35, Нели Христова
143
Решенията, които взима Путин, стават все по-порочни
Снимка: БГНЕС

Руската вълна от ракетни и безпилотни удари, насочени срещу Киев и други големи градове в Украйна по време на сутрешния час пик, бележи циничен отговор от Кремъл на бомбардировките на моста в Керченския пролив към Крим.

Жертвите са предимно цивилни, а това са първите удари по столицата от края на юни. Те поразиха сгради, улици, паркове и детски площадки. Електрозахранванията в Лвов и Харков бяха засегнати при атаката, която предизвика масов страх, невиждан от първите шест седмици на войната.

Малко, ако изобщо има такова, от удареното изглежда има някакво пряко военно значение и циничното решение да се атакуват Киев и други градски центрове е очевидно политическо, въпреки казаното от руския президент в понеделник сутринта.

"Беше нанесен масиран удар с далекобойни високоточни въздушни, морски и наземни оръжия по енергийните, военните командни и комуникационни съоръжения на Украйна", каза смразяващо руският президент.

Но не трябва да се забравя, че умишленото или безразсъдно насочване към цивилни и гражданска инфраструктура са просто военни престъпления, които са оставили най-малко 11 убити.

Тяхната цел е да всеят страх в ръководството на Украйна и нейното цивилно население, с надеждата, че Киев в крайна сметка ще се почувства принуден да преговаря, докато Русия все още окупира една шеста или повече от територията на Украйна.

Украйна безспорно бе разтревожена в понеделник и нейният президент Володимир Зеленски ще използва атаките, за да настоява за още по-строги западни санкции и повече системи за противоракетна отбрана на онлайн срещата на Г-7 във вторник по обяд, от която Украйна очевидно силно се нуждае.

Но въпреки целия хаос, който атаките донесоха, въпросът ще бъде дали тази атака срещу градовете ще издържи. В началото на септември Харков беше обект на жестока вълна от ракетни атаки след успеха на Украйна на бойното поле близо до втория град в страната, като доставките на електроенергия и вода бяха временно прекъснати.

Въпреки това интензивността на атаките впоследствие намаля и те нямаха голямо въздействие върху бойното поле, където Русия продължава да губи позиции в северния сектор на фронта, губейки град Лиман през последните няколко дни.

Изобщо не е очевидно, че Русия може да поддържа интензификация на ракетните удари за продължителен период от време, като се има предвид колко боеприпаси е използвала във войната досега и колко международно политическо осъждане ще предизвикат подобни атаки.

Военната реалност също така е, че руските ракетни удари няма да направят нищо, за да променят баланса на силите на място в сраженията и какъвто и страх да провокират, те няма да повлияят на желанието на Украйна да се съпротивлява, поне в краткосрочен план.

В сегашния си вид Украйна също набира позиции по пътя към Херсон на юг, както и в северен Донбас. Кремъл знае, че сегашната му военна позиция е слаба, поради което атаката от понеделник има и втора цел - да се опита да успокои твърдолинейните националисти, които са основните му критици.

Нищо чудно тогава, че Москва изглежда се опитва да приближи Беларус във войната, като двете страни обещават да разположат съвместна военна оперативна група. Но армията на Беларус е малка, само 11 700 души плюс 6 150 специални сили (повечето от нейните сили са милиция за потискане на вътрешното несъгласие).

Това може да означава, че зловещите събития от понеделник имат по-малко дългосрочно значение, отколкото може да изглежда. Но проблемът е, че след като руските сили очевидно губят позиции, вземането на решения от Путин става все по-порочно.

Москва знае, че трябва да ескалира и вече се опита да вербува затворници и да мобилизира хора, без незабавни резултати. Сега тя прибягна до вълна от масови градски бомбардировки и може да го направи отново.

Анализът е на Дан Сабаг - редактор по отбраната и сигурността на The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този коментатор Дан Сабаг прави изказва абсолютно неадекватни твърдения лишени от всякаква логика. Такава е 99 % от пропагандата срещу Русия. Като им е удобно на западняците нека вярват в Дядо Мраз. Срещата с реалността и истината ще бъде болезнена. Руснаците ще победят. Путин е изключително умел политик и отлично се владее.
106
1
 
6
 
! Отговори
До 114 преди 1 година
Зле сте осведомен - Японската армия напада военноморската тихоокеанска база на Щатите Пърл Харбър, а не обратното. В следствие на което по- късно САЩ хвърлят ядрена бомба над Хирошима и Нагасаки, за да си отмъстят за избитите американци - ненужен и разрушителен акт.
105
11
 
1
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Трябваше още първата седмица да изрине Киев и свали режима. Вече щяхме да сме забравили за войната.Санкциите щяха да са паднали и ЕС нямаше да стои на студено зимата!
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неосталинист - какво очаквате? Горкият, не го хваща сън ако не убие деца през деня...
103
5
 
21
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 година
Всички русофили са българофоби!!!!
102
11
 
25
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Съвсем логични решения на психопат-убиец!
101
17
 
12
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 1 година
Бий за да те уважават !!!!
100
20
 
5
 
! Отговори
за 11.09.2001 преди 1 година
РУЗВЕЛТ нарежда на авиацията на САЩ да бомбардира Пърл Харбър за да помогне на АНГЛИЯ и набедили невинните Япония........чул ли си за тая теза болен червен мозък.....тя винаги я е имало.......ама червените животни Ви изпуснаха от зоопарка 1989 та подлудихте света с алчната си лигавост........а сега заминавай да се трепеш в Украйна червено педи
99
10
 
23
 
! Отговори
Ватник преди 1 година
Логиката на един ***: Щом американците са пускали бомби, значи и руснаците могат. Щом Бойко краде, значи и аз мога. Щом съседа е гей, значи и аз мога да лапам членове.
98
26
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Подготовката на руските мобилизирани бойци върви перфектно. Гледах репортаж. Стрелят на полигони с автоматични оръжия, стрелят с гранатомети по разбити танкове, има навсякъде такива, учат ги как да превземат сгради, разбити сгради в момента там има в изобилие, как да се прикриват един друг. Не се пестят патрони за обучението. Командирите са доволни как върви обучението а самите бойци вече са нетърпеливи да ги пратят на фронта, тъй като вече им писнало по цял ден да стрелят на полигоните.
97
4
 
5
 
! Отговори
До от коментарите преди 1 година
нЕма се пуашиш, ти си от мнозинството - с вакуум между ушите...
96
11
 
11
 
! Отговори
до 90 преди 1 година
Другарю говедар, има ли значение какви са свойствата на обеднения уран? Да, разбирам, че си начетен говедар, хубаво. Американците го използваха, както и agent orange, както и атомни бомби - срещу цивилно население!
95
15
 
12
 
! Отговори
И все пак преди 1 година
Не може и да се доближи до извратенящината на запада!
94
11
 
16
 
! Отговори
от коментарите преди 1 година
Имам чувството, че всички *** и русофили са от малцинствата...
93
6
 
9
 
! Отговори
Мда преди 1 година
***, верно! Политическа ще да е целта... Ония като са без ток, интернет и вода - направо на политика ще го ударят!Това надминава тъпотията със сметките колко "бил струвал" ударът на Русия.. не бойте се, пари имат, включително и нашите, прибрани поради тъпотията на нашите управници..Верно пълни импотенти са "демократичните медии", като гледам и целокупният Запад ведно... от *** - по-*** размишления..
92
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 104сащ са засекли танковете фантоми-бурлак и армата към луганск.))))))А имали тежки влекачи или трактори към тях? Ако няма, СПОКО, там ще си стоят.
91
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодаря ви господин Путин ,елате и към България ,че положението не се търпи вече !
90
11
 
8
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
И на британската армия ще е трудно да окупира Беларус.Алчията им от около 50 хиляди с 3 хиляди танка и 260 изстребителя и 80 щурмови хеликоптера,отделно имат 150 хиляди териториални сили за отбрана,а мобилизационният им план е за мъже от 19 до 49 около 2,5 милиона.
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 99Истината не е тая която ти харесва или тая която ти се иска да бъде, а и злобата замъглява погледа))))))))Прав си, доста си зомбиран, иначе щеше да знаеш че СССРето, доставяше нефт, стомана, въглища, дърва и др. на Германия. Дори има куриоз в деня когато е нападнат СССР доставките са вървели към Германия.
88
13
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Когато Алкайда (уж) събори кулите близнаци, САЩ избиха хиляди цивилни в Афганистан. Тогава не само, че всички мълчаха, ами и правеха "коалиция на желаещите", за да се включат в избиването. Сега когато за един терористичен акт срещу руската инфраструктура, Русия отговори с няколко десетки ракети и то с минимални човешки жертви, запада се изкарва като жертва. Когато пропагандата мине логическите човешки граници, нещата не отиват на добре.