Решенията, които взима Путин, стават все по-порочни

Атаката над Киев е имала политическо, не тактическо значение
11 окт 2022 18:35, Нели Христова
143
Решенията, които взима Путин, стават все по-порочни
Снимка: БГНЕС

Руската вълна от ракетни и безпилотни удари, насочени срещу Киев и други големи градове в Украйна по време на сутрешния час пик, бележи циничен отговор от Кремъл на бомбардировките на моста в Керченския пролив към Крим.

Жертвите са предимно цивилни, а това са първите удари по столицата от края на юни. Те поразиха сгради, улици, паркове и детски площадки. Електрозахранванията в Лвов и Харков бяха засегнати при атаката, която предизвика масов страх, невиждан от първите шест седмици на войната.

Малко, ако изобщо има такова, от удареното изглежда има някакво пряко военно значение и циничното решение да се атакуват Киев и други градски центрове е очевидно политическо, въпреки казаното от руския президент в понеделник сутринта.

"Беше нанесен масиран удар с далекобойни високоточни въздушни, морски и наземни оръжия по енергийните, военните командни и комуникационни съоръжения на Украйна", каза смразяващо руският президент.

Но не трябва да се забравя, че умишленото или безразсъдно насочване към цивилни и гражданска инфраструктура са просто военни престъпления, които са оставили най-малко 11 убити.

Тяхната цел е да всеят страх в ръководството на Украйна и нейното цивилно население, с надеждата, че Киев в крайна сметка ще се почувства принуден да преговаря, докато Русия все още окупира една шеста или повече от територията на Украйна.

Украйна безспорно бе разтревожена в понеделник и нейният президент Володимир Зеленски ще използва атаките, за да настоява за още по-строги западни санкции и повече системи за противоракетна отбрана на онлайн срещата на Г-7 във вторник по обяд, от която Украйна очевидно силно се нуждае.

Но въпреки целия хаос, който атаките донесоха, въпросът ще бъде дали тази атака срещу градовете ще издържи. В началото на септември Харков беше обект на жестока вълна от ракетни атаки след успеха на Украйна на бойното поле близо до втория град в страната, като доставките на електроенергия и вода бяха временно прекъснати.

Въпреки това интензивността на атаките впоследствие намаля и те нямаха голямо въздействие върху бойното поле, където Русия продължава да губи позиции в северния сектор на фронта, губейки град Лиман през последните няколко дни.

Изобщо не е очевидно, че Русия може да поддържа интензификация на ракетните удари за продължителен период от време, като се има предвид колко боеприпаси е използвала във войната досега и колко международно политическо осъждане ще предизвикат подобни атаки.

Военната реалност също така е, че руските ракетни удари няма да направят нищо, за да променят баланса на силите на място в сраженията и какъвто и страх да провокират, те няма да повлияят на желанието на Украйна да се съпротивлява, поне в краткосрочен план.

В сегашния си вид Украйна също набира позиции по пътя към Херсон на юг, както и в северен Донбас. Кремъл знае, че сегашната му военна позиция е слаба, поради което атаката от понеделник има и втора цел - да се опита да успокои твърдолинейните националисти, които са основните му критици.

Нищо чудно тогава, че Москва изглежда се опитва да приближи Беларус във войната, като двете страни обещават да разположат съвместна военна оперативна група. Но армията на Беларус е малка, само 11 700 души плюс 6 150 специални сили (повечето от нейните сили са милиция за потискане на вътрешното несъгласие).

Това може да означава, че зловещите събития от понеделник имат по-малко дългосрочно значение, отколкото може да изглежда. Но проблемът е, че след като руските сили очевидно губят позиции, вземането на решения от Путин става все по-порочно.

Москва знае, че трябва да ескалира и вече се опита да вербува затворници и да мобилизира хора, без незабавни резултати. Сега тя прибягна до вълна от масови градски бомбардировки и може да го направи отново.

Анализът е на Дан Сабаг - редактор по отбраната и сигурността на The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не чуха Путин преди няколко месеца,когато заяви,че Русия още не е започнала.Предпочетоха да живеят в света от лъжи на Зеленски и западната пропаганда за ръждясалите руски оръжия,деморализираната руска армия,украинските герои генерали на корицата на Тайм и семейство Зеленски във Вог,докато Западът наливаше милиарди в една от най-корумпираните страни в света по индекса на "Трансперънси интернешънъл".Всеки опит да върнеш русофобите в реалността завършваше с обвинения в путинизъм и четирихилядник.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 ---- Преди това нямаха и повод да гърмят по Киев ?
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на Урсула фон Дер *** какви са решенията? Стига сте плакали на чужд гроб.... ***
44
1
 
7
 
! Отговори
До Седераст до 32 преди 1 година
Така звучи по добре! Съгласен, имаше други начини. Относно победата, пълно изтегляне на Русия! Няма друг начин, в противен случай остава конфликт за много години
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влезне ли Беларус, Лукашенко е пътник. Русия ще си загуби още един от и без това малкото съюзници.
42
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е политик-легалист.Движи се изцяло в рамката на международното право.Често е критикуван от своите за това,защото не е като американците,които го нарушават непрекъснато,но не им пука.Днешната операция на Русия по нищо не се различава от израелските атаки над Палестина,когато Палестина изстрелва ракети по Израел.Тя е антитерористична.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Необходимо е бункера да бъде сринат, а джуджето гей да бъде утрепано като плъх
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Апел към редакторите/***/ на сайта Постарайте се да не триете коментарии, които са написани на български и не употребяват думи които са медийно забранени. Това прави лошо впечатление. Знае се кои са собствениците на портала и какви са политическите им пристрастия, но нали демагогствате, че е демокрация. Благодаря !
39
1
 
0
 
! Отговори
Че преди 1 година
Че умирга на макяти рошавата.
38
5
 
5
 
! Отговори
nikonik преди 1 година
ГолЕм рев на еврогейците бе!
37
6
 
6
 
! Отговори
Седераст до 32 преди 1 година
Няма добри и мирни бомби! Не оправдавам руските. Смятам, че руснаците проспаха случващото се в Украйна от деситилетие поне. Можеха да спретнат цветна ревулюция, можеха вероятно да отровят зеления наркоман... Но са решили да воюват. Пожелавам им победа!
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Карлуково има едно запазено място за Джуджефин. Време е да го заеме и да остави нормалните хора да се върнат към спокоен живот.
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин загуби тази война и сега се чуди как да я спре
34
8
 
11
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Другаря Зеленски да беше помислил преди да треПе цивилни в училища, болници, спирки, пазари, гари, хуманитарни конвои. Киев да беше помислил преди горенето на живи хора в Одеса и преврата 2014 г. Киев да беше помислил преди да уБият Дария, и самолетниТе бомбаРдировки над Донбас, със забранени снаряди. Онези с наЦистките свастики от Азов да ги спасяват. То е много лесно да убиваш безнаказано цивилни, деца и бежанци 8 г., и да ги ползваш за жив щит.
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
70 годишния дъртак не може да пикае тръгнал война да прави
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 36 Мани, мани толкоз чисти и подредени руските и беларуските градове, че цяла България емигрира там, а българите от Чикаго, Берлин, Мадрид и Лондон също вече са оформили колони от преселници към Минск и Челябинск.
31
1
 
6
 
! Отговори
До Седераст преди 1 година
Що бре? Бомбите над Чечня на два пъти, Грузия, Абхазия, Афганистан и още и още, по демократични ли бяха, умнико?
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са наясно че руснаците сами си гръмнаха моста, за да имат повод да бомбандират Киев. Това се случва защото Путин губи войната, а войниците му не са подготвени за зимата. Путин се нуждае спешно от мир.
29
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много порочен тоя Путин. Има страхотен недостатък-не е гей или трансджендър. А пък Лукашенко колко е порочен да не ви разправям-едни чисти, уредени градове, мир и спокойствие и без престъпност. Как може такова безобразие? И няма клошари и хора ровещи по кофите и спящи и дрогиращи се направо по улиците като в Америка? Е, и това ако не е пък порочно!
28
4
 
5
 
! Отговори
путин в хага преди 1 година
Путин в арестантската килия в Хага ще му осигурят и един едър африкански мaнaф.